Kauppareissulla mukaan tarttui uusin Kotiliesi, koska kannessa mainittiin yksi suosikkikirjailijoistani eli Sirpa Kähkönen. Kirjailijaa ei tällä kertaa ollut haastateltu niinkään kirjojen takia, vaan ideana oli tehdä kaupunkikävelykierros toimittajan kanssa vähän niitä näitä jutustellen. Toki kirjoittamistyötäkin sivuttiin, sillä Kähkösen laadukas romaanisarja sijoittuu juuri Kuopioon, joka todetaan jutussa muutenkin kovin kirjalliseksi kaupungiksi. Siellä ovat vaikuttaneet niin J. V. Snellman, Minna Canth kuin Maria Jotunikin, muiden ohella.
Kotiliedessä ei juuri muuta kirjoihin liittyvää tällä kertaa mainittukaan. Makasiinijuttuina oli muutama niukka esittely parista kirjasta. Raakel Liehun runoteos Älä vielä lähde, Cecilia Samartin Nora & Alicia sekä Nick Hornbyn Juliet riisuttuna olivat vuorossa. Nämä aikakauslehtipuffit ovat jopa takakansitekstejä vähäsanaisempia. Tietysti kirjallisuutta liippaavat myös kirjailijakolumnistit Tuula-Liina Varis ja Heli Laaksonen, joista jälkimmäiseltä ilmestyi tässä lehdessä viimeinen juttu. Kumpikaan ei kirjoituksessaan kuitenkaan puhu kirjoista, ainakaan tällä kertaa.
Naistenlehtien kirjallisuusanti on hyvin satunnaista ja niukkaa, joskin aina välillä törmää johonkin hienoonkin haastatteluun juuri niissä. Tietysti se on ymmärrettävääkin, sillä pääaiheet ovat aivan toisenlaisia. Olenkin kauan etsiskellyt laadukasta kirjallisuusaikakauslehteä. Hankalaa on ollut. Parnasso on tietysti alan klassikko, ja sitä olen väliin tilannutkin. Kuitenkin se on makuuni hieman liian korkeakulttuurinen, ja suurin osa jutuista jäi lukematta. Lehteä on välillä uudistettu aika mukavasti, ja viimeksi sitä seuraillessani kirja-arvioiden määrää oli nostettu ja arvioitavaksi oli otettu monenlaista kirjallisuutta melko vapaamielisestikin. Arvioit eivät kuitenkaan olleet aina kovin tasalaatusia.
Pari vuotta sitten markkinoille tuli uudenlainen lehti Kirjain, josta ostin joitakin irtonumeroita ja jota olen seuraillut myös kirjaston lukusalissa käydessäni. Lehti on minun makuuni liian Valitut Palat -tyyppinen julkaisu. Vaikutelma syntyy lähinnä lehden ulkoasusta, koosta ja taitosta. Jutut ovat kovin lyhyitä. Tämäkään ei oikein ole sitä mitä haluaisin. Olen Suomen dekkariseuran jäsen, ja minulle tulee seuran lehti Ruumiin kulttuuri. Se ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Siinä arvioidaan tarkasti kaikki jännityskirjallisuudeksi laskettava suomeksi julkaistu kirjallisuus, mutta arvioiden taso vaihtelee sekin. Lisäksi rasitteena on yksipuolisuus. Kaipaan muutakin kuin dekkareita, vaikka niitä paljon ja mielelläni luenkin. Onneksi lehdessä on myös muuta varsin korkeatasoisesti kirjoitettua materiaalia.
Ei haittaisi, vaikka kirjallisuusaikakauslehdessä olisi juttuja myös teatterista ja elokuvasta. Ylipäätään kulttuuria saisi käsitellä avarakatseisesti ja turhia rajalinjoja vetämättä. Ajankohtainen saisi olla, mutta myös vanhempaa kirjallisuutta ja kulttuuria saisi käsitellä.
Vinkkejä kaipailen. Mitä kirjallisuuslehtiä luet tai mistä luet kirjallisuusjuttuja, kiínnostavia kirjaesittelyjä ja kirjailijahaastatteluja? Siis muualtakin kuin blogeista ;)
Olen Parnasson tilaaja ja tänä keväänä tilasin myös Lumoojan ja Nuoren voiman. Luen kirjastossa myös Kirjailijalehteä ja Kritiikin uutisia. Välillä myös Tuli & Savu -lehteä. Sitten on olemassa vielä Kirjallisuus- ja kulttuurilehti Särö ja Kulttuurivihkot, joihin en ole ehtinyt itse vielä tutustua. Nuorella voimalla on vielä kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä Kritiikki-lehti.
VastaaPoistaKirjailijahaastatteluja katson Yle Areenalta ja kuuntelen radiosta. Kritiikkejä luen myös Kiiltomadosta ja kvaak.fi-sivustoilta.
Vieläköhän minulle tulisi myöhemmin jotain lisää mieleen. :)
Kirsi,
VastaaPoistaSinulle on haaste blogissani! :)
Hellurei Kirsi! Sinulle on jotakin blogissani. ♥
VastaaPoistaKiitos haasteista, vastailen niihin viikonlopun aikana parhaani mukaan!
VastaaPoistaKiitos Hannalle paneutuneesta kommentista. Kirjailijaa minäkin seurailen kirjastokäynneillä. Se onkin mielenkiintoinen, mutta ammattilehtenä siinäkin oma kapea-alaisuutensa eikä se siten täytä ihan sitä mitä kaipailen. Kritiikin uutiset minullekin tuli jossakin vaiheessa, mutta tilaus päättyi, eikä liitto tarjonnut siihen enää jatkoa, joten se jäi. Siinä näkökulma on enemmän kriitikoitten ongelmissa, mikä on tietysti oikein, onhan se kriitikoitten liiton lehti. Lukijan kannalta kuitenkin välillä jopa rasittavaa :)
Onkohan unelmieni lehteä vielä olemassakaan?
Imagessa on aika paljon juttua kirjoista, mutta eihän se kirjallisuulehti ole. Lumosta piti tulla aika paneutunut lehti, mutta se kuoli ennen kuin oikein ehti syntyäkään. :/
VastaaPoistaVapaana kirjallisuustoimittajana voin sanoa, että kirjallisuusaiheisia juttuja tarjotessa lehtien vastaus on tätä nykyä lähes järjestään, että teemme kulttuurijutut oman toimituksen voimin (mikä mielestäni näkyy, eli siellä on juuri hajanainen sana tai pari ajankohtaispalstalla eri toimittajien vapaa-ajallaan lukemista kirjoista) ja että kirjoille/kulttuurille ei nyt ole luvattu lisätilaa lehdessä, eli ei mahdu, ei kiinnosta, ei myy.
Karoliina, tuntuupa masentavalta! Juuri ne aiheet kuitenkin kiinnostaisivat ainakin minua. Uskon, että aika monia muitakin. Miten saada äänensä kuuluviin? Hajanaisiin silppujuttuihin tyytyminen on jitenkin turhauttavaa.
VastaaPoistaImagea olen myös tilaillut, tosin nyt on taukoa. Siinä tosiaan on aina välillä ilahduttavasti kirjajuttuja ja juttua kirjailijoista. Imagessa myös ollaan ajan hermolla ihan kiitettävästi kulttuuriaiheissakin.
Elän toivossa, että joku alkaisi tehdä vielä lehteä minunkin makuuni :)
Olisipa ihanaa saada oikeasti sellainen itselle mieleinen kirja-alan lehti. Kaipaisin itse ehkä vähän sellaiseen tyyliin esittelyjä, mitä esim Me Naisissa on, eli lyhyitä, mutta kiinnostavia, paljon lehteen. Sitten saisi olla useampi kirjailijan haastattelu, muutama pidempi ja paneutunut kirja-esittely jostain uutuudesta. Kenties joku jatkiskin jne.
VastaaPoistaSusa, juuri sellaista saisi olla! Mielellään voisi olla kaikista kirjallisuuden lajeista juttua: dekkareista, scifistä, fantasiasta, hömpästä, laaturomaaneista, runoista jne. Luulisi aiheita riittävän niin koti- kuin ulkomaisistakin kirjailijoista ja kirjoista. Olisi uutisia eri puolilta maailmaa siitä, mitä missäkin luetaan tai mikä on uutta alueen kirjamaailmassa. Monipuolisessa kirjallisuuslehdessä olisi esillä myös pienten kustantajien kirjoja, omakustanteistakin voisi olla juttuja.
VastaaPoistaMulla on helppo vastaus: en lue mitään kirjallisuuslehteä säännöllisesti. Opiskeluaikana selasin usein Parnasson yliopiston lukusalissa, nykyäänkin joskus kaupunginkirjaston vilkaisen Kirjailija-lehteä tai muita ammattilehtiä. Kritiikin uutiset tulee kotiin, mutta harvoin sitäkään kannesta kanteen luen. Harkitsin tosin, että Kritiikin uutisista voisi blogijuttua joskus tehdä, mutta katotaan nyt saanko aikaiseksi vai en...
VastaaPoistaJoo, eipä haittaisi yhtään vaikka sellainen sopivan mainstream-henkinen ja sopivan älyllinen kirjallisuus- tai kulttuurilehti alkaisi ilmestyä...