Sivut

perjantai 13. toukokuuta 2011

Näitä Suomi lukee, entä minä?

Paikallislehdessämme on ollut jo vuosia tapana julkaista melko säännöllisesti kulttuurisivuilla Mitä Suomi lukee? -listaa. Listaushulluna olen sitä aina mieluusti tutkaillut. Onhan kiva tietää, onko itse lukenut yhtään kymmenen luetuimman kirjan listalle päässyttä kotimaista tai käännettyä kaunokirjaa. Omat listat on laadittu myös lasten- ja nuortenkirjoista sekä tietokirjoista. Sarjakuvia ei ole eritelty.
Lehden lista perustuu tietysti Suomen Kirjakauppaliiton laatimaan tilastoon, jonka se julkaisee omilla nettisivuillaan. Arkistossa on listoja useilta vuosilta taaksepäin, joten voi tehdä myös vertailuja. Sivuilla on lisäksi mielenkiintoista tietoa Suomi lukee
-tutkimuksesta, jossa Kirjakauppaliitto on ollut mukana. Tutkimus on tehty vuosina 1995, 2003 ja 2008. Tutkimuksessa selvitettiin yksityishenkilöiden omalla rahallaan tekemiä kirjahankintoja vuoden aikana.

Kirjallisuuden suurkuluttaja vs. kirjankarttelija


Ostaa yli 10 kirjaa Ei osta kirjoja
Korkeakoulututkinnon suorittanut pääkaupunkiseudulla asuva, 40-49-vuotias nainen, jonka kotitaloudessa on lapsia ja jonka viimeisin kirjahankinta oli kaunokirja. Oulun tai Lapin läänissä alle 50 000 asukkaan kaupungissa yksin asuva 20-29-vuotias mies, joka on jättänyt koulunkäyntinsä peruskouluun.
Kaavio Kirjakauppaliiton sivuilta.
Melkein puistattaa, miten nappiin kuvaus suurkuluttajasta osuu. Vain asuinpaikka menee ohi, eikä sekään Suomen mittakaavassa kovin paljoa heitä.

Mutta palataan huhtikuun luetuimpien listaan. Tilasto perustuu laajan valikoiman kirjakauppojen ja muutamien marketketjujen kirjamyyntiosastojen kyseisen kuukauden/kuukausien kirjamyyntiin. Näin Kirjakauppaliitto kertoo listastaan. Kannattaa siis pitää mielessä, että listassa eivät ole nettikirjakauppojen myymät kirjat. Se ei myöskään ihan suoraan kerro, mitä luetaan, vaan mitä ostetaan. Siinä on kuitenkin mielestäni eroa.

Kotimainen kaunokirjallisuus
1
Laaksonen Heli
Peippo vei
Otava
2
Oksanen Sofi
Puhdistus
WSOY
3
Jarla Pertti
Fingerpori 4
Arktinen Banaani
4
Nuotio Eppu
Loppu
Otava
5
Jarla Pertti
Fingerpori - Kamppailuni
Arktinen Banaani
6
Pulkkinen Riikka
Totta
Otava
7
Kyrö Tuomas
Mielensäpahoittaja
WSOY
8
Jokinen Seppo
Ajomies
Pulitzer/Crime
9
Väisänen Hannu
Apupata
Otava
10
Rissanen Pirjo
Äitienpäivä
Gummerus

Tilasto Kirjakauppaliiton nettisivulta. Tummennetut kirjat olen lukenut.

Kotimaisten kirjojen kymppikärjestä olen siis lukenut kuusi. Tulos on parempi kuin keskimäärin aiempina kuukausina, mikäli muistan Tilannetta helpottaa, että Puhdistus on vanhempaa tuotantoa. On kerrassaan upeaa, että se on edelleen listan kärkisijoilla. Iloitsen vilpittömästi Sofi Oksasen menestyksestä. Heli Laaksosen Peippo vei on aivan ihana runokirja, ja ostin sen itselleni sekä kirjana että äänikirjana. Vielä en ole ehtinyt istahtaa sekä lukemaan että kuuntelemaan, mutta niin aion tehdä. Fingerpori-albumit olen ostanut kaikki neljä tämän kevään aikana, koska myös perheen nuorimmatkin innostuivat niistä. Kamppailuni ostin ja luin tänään. Ajomiehestä olen tehnyt blogikirjoituksenkin. Eppu Nuotion Pii Marin -sarjan olen lukenut, joten viimeinen osa Loppu on lukulistalla, vaikka ei välttämättä omaksi hankittavien joukossa. Nuotio lukee omien kirjojensa äänikirjaversiot, joten kirjastosta voisi sen varata. Pulkkisen Totta on hyllyssä odottamassa Rajan vieressä. Hannu Väisäsen Apupadankin todennäköisesti luen jossakin välissä, vaikka miehen aiemmatkin kirjat ovat vielä lukematta. Tämä on tosin kolumnikokoelma, joten sen voi lukea paloissa. Rissasen Äitienpäivä on oikeastaan ainoa, joka saattaa jäädä kokonaan vaille huomiotani. Ihan varmaa sekään ei ole. Listalla on varsin laadukasta kirjallisuutta. Suomalaiset lukevat hyviä kirjoja!

Käännetty kaunokirjallisuus
1
Untinen-Auel Jean M.
Maalattujen luolien maa
WSOY
2
Iggulden Conn
Valloittaja: hopeinen valtakunta
Otava
3
Child Lee
Henkensä kaupalla
Karisto
4
Rajaniemi Hannu
Kvanttivaras
Gummerus
5
Kepler Lars
Paganini ja paholainen
Tammi
6
Salvatore R.A.
Kääpiöiden koti
Jalava
7
Mantel Hilary
Susipalatsi
Teos
8
Pratchett Terry
Hirmurykmentti
Teos
9
Coelho Paulo
Voittaja on yksin
Bazar
10
Wennstam Katarina
Tahra: jännitysromaani
Otava

Käännettyjen listalta en sitten ole lukenut vielä yhtään kokonaan, sillä Maalattujen luolien maastakin on vielä kaksisataa sivua jäljellä. Igguldenin Hopeisen valtakunnan aion lukea, sillä olen lukenut sarjan kolme edellistäkin osaa. Kvanttivarkaasta kirjoiteltiin alkuvuodesta paljon, mutta se ei vaikuta oikein minun kirjaltani. Taitaa jäädä lukematta.

Kepleriltä en ole lukenut vielä Hypnotisoijaakaan, vaikka se kiinnostavalta vaikuttaakin. Katselin sitä viimeksi tänään marketin pokkarihyllyssä. Pitää laittaa tämä uusinkin sinne Ehkä joskus -listalle. Mantelin ja Salvatoren nimet eivät tunnu lainkaan tutuilta, ja Lee Child ei ole minua varten sekään. Pratchettista kyllä pidän, mutta en ole pitkiin aikoihin lukenut. Coelhoa en lue. Wennstam on outo nimi, mutta jännitysromaani kyllä saattaisi tulla luettuakin.

Lasten ja nuorten kirjat
1
Hallberg Lin
Sinttu on paras!
Tammi
2
Laine Lasse J ja Kalliola Iiris
Suomen lasten luontokirja
Otava
3
Cast P.C., Cast Kristin
Valittu
Otava
4
Hunter Erin
Vaarallinen polku
Art House
5
Sirett Dawn
Eläinvauvoja
Tammi
6
Kunnas Kirsi, Rönns Christel
Tiitiäisen runolelu
WSOY
7
Ruohonen Laura
Yökyöpelit/Allakka pullakka
Otava
8
Courtauld Sarah, Davies Kate
Ison-Britannian kuninkaalliset tarrakirja
Nemo
9
Egner Thorbjörn
Kasper, Jesper ja Joonatan
WSOY
10
Krohn Leena
Auringon lapsia
Teos

Aina vain huononee, mitä jo luettuihin tulee. Muutama tuttu nimi sentään! Siskontyttö on Sinttu-fani, joten tiedän, että kyseessä on heppakirja. Kunnaksen Tiitiäisiä on meidänkin lapsille aikoinaan luettu, onkohan tämä uusi? Leena Krohnin kirja kuulostaa mielenkiintoiselta, ja on kiva, että klassikkokin on mukana: Egenrin Kasper, Jesper ja Joonatan.

Tietokirjalistalta tunnistin nämä, vaikka lukematta ovatkin:

4
Eilenberger Wolfram
Minun suomalainen vaimoni
Siltala
5
Byrne Lorna
Portaat taivaaseen
Otava

4 kommenttia:

  1. Huhhuh, minä olen lukenut noista vain Kvanttivarkaan! :D Totta tosin on jo lainassa mutta siihen mennee että ehdin.. Mutta kiinnostavia tällaiset listat kyllä ovat! Kiitos omista pohdinnoistasi Kirsi!

    VastaaPoista
  2. No en yleensäkään ole näitä myyntimenestyksiä lukenut, mutta nyt Puhdistus, Totta ja Mielensäpahoittaja on luettujen listalla. Mutta myynneissä pärjääkin cohelot, niin minkä sille voi...

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoinen lista! Olen lukenut noista vain Puhdistuksen, Hopeisen valtakunnan ja Mielensäpahoittajan, mutta Tahra jonotan. Tosin mitään näistä kirjoista en ole ostanut, kaikki ovat kirjastosta lainattuja. Onkohan suosituimmista lainauksistakin listauksia, sekin olisi kiinnostava?

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommenteista ja epäkiitos Bloggerille, joka todella sekoilee...

    VastaaPoista