perjantai 9. syyskuuta 2011

Kaupallisuuden peikko vaanii!

Torstain Hesarista osui silmiini uutinen, jossa kerrottiin blogimaailman kaupallistumisesta ja nopeasta ammattimaistumisesta. Jutussa referoidaan tutkimusta, johon on haastateltu 110 bloggaajaa. Otos on mielenkiintoinen. Vastaajista 97 oli naisia ja 13 miehiä, keski-ikä vastaajilla oli 30 vuotta (vastaa käsitystäni kirjabloggaajistakin!). Kysely oli tehty muoti-, kauneus-, ruoka-, sisustus-, urheilu- ja hyvinvointiblogien pitäjille. Kirjablogit eivät selvästikään ole tässä mielessä kiinnostavia!

Tuloksista mainitaan mm., että aiemmin puhtaasta harrastusbloggaamisesta on tullut monille keino ansaita rahaa. 53 % vastaajista julkaisee blogiaan jonkin kaupallisen yrityksen tai median sivuston kautta. Kolme neljäsosaa muotibloggaajista saa rahaa blogistaan. Blogin kautta haetaan myös kontakteja ja meriittiä omalle uralle.

Olivia-lehden päätoimittaja Niina Leino kertoo jutussa, että heillä on verkkosivuillaan blogeja, joista maksetaan kirjoittajille. Huomiota kiinnitti myös varoittava kommentti, että lehti ei aio ottaa lähiaikoina uusia bloggaajia. Ei siis kannattane ottaa yhteyttä?

Kirjablogeillekin taidettiin jotain kaupallista portaalia suunnitella jossain vaiheessa. Itse olen aika vastahakoinen ajatukselle tällä hetkellä. Tuskin kovin helposti menisin enää mukaan mihinkään bisnekseen, ainakaan, jos sitten maksaja voisi vaatia esimerkiksi säännöllistä kirjoittamista tai valikoisi jotenkin aiheita. Haluan pitää oman blogini juuri sellaisena kuin se on, itsenäisenä ja vapaana. En ole oikein lämmennyt laittamaan mainoksiakaan blogiini, vaan linkit kaupallisille sivuille ovat aivan vaatimattomia. Toisaalta ymmärrän kyllä hyvin, jos joku on saanut hyvän tarjouksen ja haluaa hyödyntää harrastustaan silläkin tavalla. Kirjoitanhan itsekin muualle maksua vastaan.

Mitä mieltä olette, myisittekö sielunne eikun bloginne?

19 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen teksti Kirsi! Ja hassua ettei otoksene ole otettu kirjablogaajia!

    Jos sellainen tilaisuus tarjoutuisi en varmaankaan kaupallistaisi blogiani. Minä ainakin haluaisin lukea edelleen omaan tahtiini ja niitä kirjoja mitä haluan. Eri juttu sitten on jos juttuja tilataan johonkin eri yhteyteen.

    Toivottavasti tästä tulee paljon keskustelua.

    VastaaPoista
  2. Hyvä aihe todella!

    Tietyin ehdoin voisin kaupallistaa blogini. Voisin sitoutua lukemaan tietynlaisia, minua kiinnostavia uutuuksia - teenhän niin jo nyt vapaaehtoisesti!
    Mutta haluan, että voin jatkossakin blogata myös vanhemmasta kirjallisuudesta ja satunnaisista hömppäaiheista (musiikki ym. yleishöpötykset). Ja haluan, että saan olla edelleen sitä mieltä kirjoista kun olen. En missään nimessä ryhtyisi kehumaan mitään kirjaa vain siksi, että jokin taho maksaa minulle siitä.

    Mutta noin muuten kaupallisuus ei ole minulle peikko. Kaupallisuus on hyvä renki, mutta huono isäntä.

    VastaaPoista
  3. Epäilen, että tuon tutkimuksen prosenttiluvut eivät ole kovin vakavasti otettavia... tuskin oli kyseessä mitenkään edustava otos; en vaan usko että bloggaamisella tienaa yli puolet satunnaisesti valituista minkään alan bloggaajista. On vaan revitty hurjankuuloista ja hämäävää otsikkoa hinnalla mllä hyvänsä. Blogeja on paaaaaaljooon... :-)

    En myöskään oikein osaa kuvitella, että suomalaisella kirjablogilla olisi merkittävää kaupallista potentiaalia; jonkin portaalin osana kai voisi tulla jotain pienimuotoista tulovirtaa. Blogihan voi myös olla mahtava tapa rakentaa ja tuoda esiin alan osaamista, ja johtaa sitä kautta epäsuorasti tulonmuodostukseen.

    Myisinkö itse sieluni? En. Mutta voisin vuokrata sitä - Morren tavoin vain tiettyyn pisteeseen asti. Ihan tyytyväisenä antaisin sisällön käyttöön, mutten antaisi sisältöä sanella. Ja koska bloggaan nimimerkillä, joutuisin oman (sekavan) eettisen normistoni mukaan antamaan tienestit pois; kaupallisuusmittari tikittäisi vaikkapa sos-kummilapsen hyväksi tai polion poistamiseksi maailmasta.

    Näissä rajoissa voisin olla kovastikin kaupallinen... mutta kovin todennäköiseltä tulevaisuudenkuvalta blogitienestit eivät tällä hetkellä näytä :-)

    VastaaPoista
  4. Oma "blogini" ei ole kaupallinen, enkä halua lukea kaupallisia blogeja, enkä edes "lehtien" suojissa olevia.

    Sinulla on hyvä blogi.

    VastaaPoista
  5. Hmm, mitä tähän nyt sitten sanoisi? En ole kaupallisuutta vastaan, jos nyt en puolestakaan. Johonkin portaaliin kuuluminen tai mainos ei häiritsisi, jos blogin sisältöön tai päivitystahtiin ei tulisi muutoksia. Toisaalta pidän siitä, että kirjablogit ovat juuri niin syrjässä, ettei tuohon juttuunkaan päästy mukaan. Nyt kirjablogeja pitävät asiaan paneutuneet, korkeatasoisia arvosteluja kirjoittavat harrastajat. Kaupallisuuden lisääntyminen toisi vääjäämättä sellaisia yrittäjiä, joiden motiivit olisivat vähemmän kirjallisia. Veikkaan, että Oliviallekin on tulossa jonollinen bloggaajia, jotka toivovat mainetta ja mammonaa helposti. Siis se, että joku tienaa blogillaan, ei häiritse, jos blogi on hyvä :)

    VastaaPoista
  6. Luin saman jutun enkä alkuunkaan usko sen raflaaviin prosentteihin. Miten lie otos saatu?

    Itse en olisi valmis bloggaamaan rahasta, en mistään hinnasta, sillä haluan höpöttää omilla ehdoillani ja omaan tahtiini. Kirjallisuus- ja melkein mitkä tahansa muutkin näytteet tosin ottaisin mielelläni vastaan, mutta eipä niitä ole oven taakse ilmaantunut. Heh-heh, omilla lukijamäärilläni en ole kiinnostava bloggari.

    VastaaPoista
  7. Minäkään en oikein innostu oman blogini myymisestä. Kirjoitan ja luen kausittain - joskus saan useamman kirjan luettua viikossa ja kasan tekstiä aikaan; joskus luen sitä ainokaistanikin kaksi viikkoa ja kirjoitan siitä kun jaksan.

    Jos siis myyminen olisi sitä, että sitoutuisin kirjoittamaan tietyin väliajoin tietyistä kirjoista, en lähtisi leikkiin mukaan. Mutta kuten muutama muukin, olisin valmis osittain kaupallistumaan; tietynlaista kirjallisuutta olisin valmis lukemaan ja arvostelemaan korvausta vastaan. Mutta tässäkin tilanteessa haluaisin itse päättää mitä ja milloin arvostelen ja luen; ja todellakin pysyä mielipiteeni takana enkä kaunistella sanojani jos en teoksesta pitäisi.

    VastaaPoista
  8. En näe kaupallistumista välttämättä huonona asiana (ainakaan kaikissa tapauksissa) - jos hyvä bloggaaja saa kirjoituksistaan korvauksen niin mikäs siinä. Itse en kuitenkaan sille tielle lähtisi, pääasiassa ihan vain siksi että haluan blogata vain harrastuksen vuoksi, ilman turhia paineita. Jos joku maksaisi mulle blogin pitämisestä, tulisi sellainen olo että pitäisi kirjoittaa paremmin ja useammin. Ja toki haluan myös lukea vain niitä kirjoja joita milloinkin huvittaa lukea.

    VastaaPoista
  9. Joihinkin blogeihin kaupallisuus sopii ihan hyvin enkä ole sinällään sitä vastaan, mutta omaa vapauttani en hevillä myisi.

    On ollut niin kivaa kerrankin kirjoittaa just niin kuin itseä huvittaa, enempi isäntänä kuin renkinä.

    VastaaPoista
  10. No joo, tähän ei varmaan voi vastata ei tai kyllä. Pääasiallisesti en tykkää blogeista, joissa on mainoksia tai joissa elämä pyörii tavarapaljouden ympärillä. Ja sitten taas on pakko miettiä, että ovatko kirjat vain hengen ravintoa, vai pyöriikö niissäkin bisnes ja ovatko kirjat vain osasia rattaissa, joiden pyöriessä joku rikastuu. Yritän nähdä asian niin, että kun kirjoitan jostain kirjasta positiivisesti, niin joku ehkä ostaa kirjan tai lainaa kirjastosta, ja kirjailija, jolla on mielestäni sanottavaa elämään ja maailmaan, hyötyy.

    Entä sitten, jos kustantamo lähettää kirjan, voiko kirjasta sanoa mielipiteensä, jos kirja on mielestäni huono? Tai muutenkin kirjasta, pitääkö sitä vain kehua, koska toivoo kirjailijalle menestystä ja myyntiä?

    Voiko maailmassa olla mitenkään kaupallisuuden ulottumattomissa, ellei lähde vuorille meditoimaan ja elämään pyhästä hengestä.

    Selkeän rajan vetäminen on vaikeaa, mutta mielestäni varsinkin tyyliblogien puolella ovat blogit menneet huonoon suuntaan, kun aika moni on lähtenyt mainostamaan ties mitä tavaraa ja sitten toisaalta, blogeissa on nähtävissä hirveää yrittämistä ja lukijoiden kalastelua, mikä on vienyt iloa siitä, mitä nuo blogit olivat ehkä pari-kolme vuotta sitten.

    Toivon, että sama ei tapahdu kirjablogien suhteen, mikä ehkä on mahdotontakin, sillä hirveästi ei ole markkinoita, kun kirjallisuuspiirit ovat kuitenkin aika pienet.

    VastaaPoista
  11. Kiinnitin artikkeliin itsekin huomiota ja tarkoitus oli postata, mutta en vain ennättänyt heti tuoreeltaan. Hyvä, että sinä teit sen Kirsi!

    Tämä on kiinnostava kysymys. Kirjat ovat kaupallisisa tuotteita. En siksi ymmärrä, mikseivät blogitkin voisi olla. Toki siten, että itsemääräämisoikeus säilyisi. Jos voisin suhteellisen nykyisellä tyylillä lukea kirjallisuutta ja kirjoittaa ajatuksia lukemastani ja joku vielä maksaisikin siitä ja lähettäisi pinon kirjoja silloin tällöin tai kutuisi uutuusiltaan, en panisi sitä pahitteeksi. Toki, jos kirjoittaisi palkallisesti, se pitäisi myös avoimesti kertoa.

    Uskon siihen, että kirja voi olla yhtä myyvä juttu kuin muoti. Muotti ja muoto vain ovat erilaiset, samoin kuin yleisö.

    Siis melko positiivinen suhtautuminen, joskin tietyin varauksin.

    VastaaPoista
  12. Hyvä aihe, hyvässä blogissa.

    En juurikaan lue mainoksellisia blogeja enkä lehtien toimittajien blogeja. Itse en ole ajatellut ottaa mainoksia.

    VastaaPoista
  13. Jännä tosiaan, ettei kirjablogisteja oltu haastateltu tuohon, mutta se kuvastaa minusta ehkä sitä, ettei niitä vielä rinnasteta samaan kaupalliseen maailmaan kuin esimerkiksi sisustus- ja muotiblogit usein.

    Voisin itse olla mukana jossain kirjaportaalissa, mutta en halua blogiini mitään mainoksia ja haluan säilyttää oman itsenäisyyteni, sillä kuitenkin teen tätä edelleenkin harrastusmielessä, lukutoukkana, en minään kriitikkona, jolle siitä maksettaisiin.

    VastaaPoista
  14. Ei minua haittaisi jos blogin kirjoittamisesta saisi rahaa, mutta kuten moni muukin kommentoijista, haluaisin säilyttää itsemääräämisoikeuden blogin sisällön suhteen. Ja myös julkaisutahdin suhteen - en haluaisi, että lukemisesta ja blogin kirjoittamisesta tulisi aikatauluun sidottua pakkopullaa.

    VastaaPoista
  15. Booksy oli asiassa! Ihailen! Mikään satunnaisotanta ole ja vinoumia tässä raportoidussa blogiasetelmassa heti yks kymmenen.. :)Pakko paasata :). Siis "tutkimuksen" kannalta ihan pullahöpöhötömössöä nuo otsikot "parhammat koulut", "eniten hoitovirheitä tekevät sairaalat" jne. Olen niin tosi ihmessäni, että HS maan johtavana sanomalehtenäkin suostuu astumaan suoraan sanoen tuollaiseen "laiskan ajattelun" miinaan.

    Blogijuttujan on sillätavoin kevyttä viihdettä, että ei kai se ketään haittaa oliko asiat niin näin tai noin. Maapallo ei siitä muuta suuntaansa :).Mutta jotkut toiset tällä samalla tavalla raportoidut jutut voivat aiheuttaa monelle lukijalle epätietoisuutta jos aivan turhaa pahaakin. Jos on sanomalehdessä kerran kielenhuoltaja ja kuvailevat luvat tekstin kaltaista informaatiota, niin noita "lukujakin" pitäisi huoltaa jollakin tavoin.

    Miten minä olen nyt näin ärhäkällä tuulella...:)? Kirjablogissahan kai pyritään samaan lukijoita omalle tekstille. Jonkinlainen vaikutushan sillä on aina lukijaan. Eikös se ole vähän hurskastelua, jos joku haluaisi maksaa rahaa tällaisesta kirjoittelusta, niin se heti muuttuisi "syntiseksi kaupallisuudeksi". Hyi en minä! Siis että mikä ero, että kirjoittaa ja on laaja lukijakunta tai kirjoittaa, on laaja lukijakunta ja siitä maksetaan rahaa. Kuka muuttuu syntiseksi?

    VastaaPoista
  16. Mulle kelpais vaikka tällainen diili: saan jatkaa vanhassa osoitteessa, saan kirjoittaa mistä kirjoista haluan siihen tahtiin kuin haluan, mutta silti joku tai jotkut maksaisivat tililleni vaikka muutamia tuhansia euroja kuukaudessa.

    Tällaista ei tosin ole näköpiirissä. :) Inan blogi Lilyssä ja Nora Ex Libris taitavat olla ainoita kirjablogeja, jotka saavat palkkion, ja kovin huimia palkkioita hekään eivät käsittääkseni saa.

    VastaaPoista
  17. Sallan diili kelpaisi minullekin :=) Mainiosti, jopa! Kirjoitukseni pohjana ollut juttu on todellakin aika hataralla pohjalla, kuten monet sanoivatkin. 110 on aika heikko otanta, ja kun vielä voi päätellä, että on jotakuinkin haettu vastaajiksi tiettyjä kirjoittajia, ovat tuloksetkin sitten mitä ovat. Mutta sehän nyt ei ollut minulla ihan se pointti. Liikuttavan yksimielisiä taidamme olla kaikki: itsenäisyys ja vapaus tehdä mitä ja miten haluamme on tärkeintä, mutta jos siitä vielä joku maksaisi, niin mikä ettei :)

    Hyviä diilejä jään odottelemaan, mutta odotellessa jatkan kirjoittelua ihan ilman muuta palkkaa kuin muutama ihan kommentti joskus!

    VastaaPoista
  18. Noin minäkin ajattelen kuten Salla, että ei kai se raha blogia tee vääjäämättömästi tyhjäksi. Ei taida vain kirjamaailmassa Suomen tavallisen kirjailijan painosmäärillä (5000) liikkua sellaiset rahat kuin esim. muodissa tai ruuassa, joten voittoa tavoittelevat tahot eivät jaksa vaivautua.

    Joskus mietin sellaista ihmettä ja kummallisuutta, että monet kaupunkien ja kuntien ylläpitämät kirjastot ovat linkittäneet sivuillensa esim. kirjavinkki-blogin. Se, että blogin pitäjinä on useampi henkilö, niin ei kai se automaattisesti tee siitä - niin minkälaista? Ehkä vain todennäköisyys kasvaa sille, että jokaikinen päivä tulee joku teksti. Mutta hurjan monet yhden henkilön pitämät blogit ovat laatuluokkaa! Miksihän niitä ei linkitetä ja mitkähän syyt tuollaisen linkittämisen vs. ei-linkittämiseen vaikuttavat. Jos blogistien pitääkin maksaa eikä toisinpäin...:)

    VastaaPoista
  19. Hih! Kyllä jää ainakin mulla maksamatta! Ihan hurjan kivaa, kun joku köy lukemassa raapustuksiani ja joku kommentoikin välillä, mutta ihan niin huomionkipeä en (vielä) ole :=)

    VastaaPoista