keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Kevään 2012 uutuusdekkareita





Pian ilmestyy jo toinen numero tämän vuoden Ruumiin kulttuuria eli Suomen dekkariseura ry:n jäsenlehteä. Lehti on aina muhkea lukupaketti, jossa minua eniten kiinnostavat dekkariarviot. Lehdessä nimittäin pyritään arvioimaan kaikki suomeksi ilmestyneet dekkarit ja vielä niin, että genre on ymmärretty hyvin väljästi. Takaosan Kirjakäräjät siis tulee tutkailtua tarkasti. Yleensä käytän samaa menetelmää kuin kirjablogeja seuratessanikin. Luen kokonaan arviot sellaisista kirjoista, jotka olen jo lukenut tai joista tiedän, etten aio lukea. Varovasti silmäilen sellaiset tekstit, jotka käsittelevät omia suosikkejani tai muuten lukulistalleni päätyneitä. Parhaita ovat oikeastaan ne arviot, jotka eivät kuulu kumpaankaan sarjaan, siis iloiset yllättäjät. Aika usein onnistun löytämään jonkun uuden tekijän tai teoksen, johon täytyy tutustua.

Aina syynään myös keväällä ja syksyllä ilmestyvät dekkariuutuusluettelot, joihin on samalla avaralla mielellä kerätty suomeksi ilmestyvät dekkarit tärkeimmiltä kustantajilta. Myös pienkustantamot ovat mukana.






 Kaltaiselleni listahullulle nämä ovat aika vastustamattomia, nytkin olen jo kahteen otteeseen käynyt ruksailemassa kiinnostavimpia. Luettavaa kirjaa tarkoittavan pompulan ovat eteensä saaneet seuraavat:

Ann Rosman: Noitavasara (Bazar)
Outi Pakkanen: Julma kuu (CrimeTime)
Viveca Sten: Hiljaisissa vesissä (CrimeTime)
Mari Jungstedt: Hiljaisuuden hinta (Otava)
Karin Alvtegen: Todennäköinen tarina (WSOY)
Jo Nesbø: Kukkulan kuningas -äänikirja (WSOY)

Tänä keväänä olenkin ollut reipas, sillä aika moni kiinnostava uutuus on jo luettuna. Ann Rosmanin Majakkamestarin tyttärestä kirjoitettiin viime keväänä monta kiinnostavaa blogiarviota, ja ostin kirjan talven alennusmyynneistä, mutta en ole sitä vielä ehtinyt lukea. Se kuitenkin pitäisi saada alta pois ennen uutuutta. Outi Pakkasen kirjat olen lukenut varmaan kaikki ja osan pariinkin kertaan. Mitään hyytäviä jännäreitä ne eivät ole, vaan hyvin leppoisia ja persoonallisiakin. Pidän hänen tyylistään. Viveca Sten on täysin uusi tuttavuus, mutta CrimeTimen tallin kirjoittajat kiinnostavat jo periaatteessa. Ann Cleeves soittaa jotakin kelloa, mutta ei kovin kovalla volyymilla. M. J. Mcgrathia ovat kehuneet arvovaltaiset bloggaajat, joten listalla ollaan. Mari Jungstedt on kestosuosikki, jonka kirjat olen kaikki lukenut ja kohtalaisesti aina viihtynytkin. Kirja ilmestyy aina sopivasti kesäloman kynnyksellä. Karin Alvtegen on aavistuksen vakavampi dekkaristi, ja suosittelen hänen kirjojaan pohjoismaisesta tyylistä pitäville. Nesbøn kirjoista olen osan lukenut, mutta uusimmat ovat jääneet jonoon. Lähinnä syynä on se, että pitäisi aloittaa sarja uudelleen alusta.

Näiden merkattujen lisäksi Ruumiin kulttuurin listalla on muutama varma tekijä, joiden uutuudetkin saattavat jossakin vaiheessa listalleni päätyä, nimittäin ainakin Inger Frimansson, Juri Nummelin ja Karin Fossum. Sen sijaan en varmasti aio lukea Katariina Sourin kirjaa! En edes uteliaisuudesta! Lupaan!

Mutta mitkä dekkarit voisivat olla sinun kevään listallasi?

Suomen dekkariseuran www-sivut ja blogi.

10 kommenttia:

  1. Ainakin tanskalainen Hammereiden Kaikella on hintansa ja tuo Vankikin on alkanut kiinnostaa.

    Heh, miksi Katariina Sourin kirja ei sinuun uppoa? Heti alkoi kiinnostaa, kun niin ponnekkaasti sen kielsit. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut kymmeniä yksityiskohtaisia juoniselostuksia kirjasta Minä ja Morrison, kun olen hyväksynyt sen yhdeksi kirjaesseekirjaksi töissä. Inhoan sitä! Olen lukenut Kärkkäisen omaelämäkerrallisen kirjan Tulikärpäsiä, enkä pitänyt lainkaan. Yritin vielä aloittaa romaania Pillerinpyörittäjä, mutta en pystynyt. Joten, Kata Kärkkäinen ei uppoa edes nimellä Katariina Souri, ei mahda mitään. Mutta toki ymmärrän, että jotkut muut pitävät. Souri muuten esittelee tätä uusintaan omilla verkkosivuillaan http://www.katariinasouri.com/

      Poista
  2. Minua kiinnostaa noista monikin, kuten Tulppaanimurhat, Maailmanlopun tyttö, Kadonnut, Kun suljen silmäni, Noitavasara ja Hervantalainen. Vanki on ainoa, jonka olen lukenut ja sitä voin kyllä suositella. Dekkareiden nimet ovat muuten välillä sekoittavan samanlaisia; nytkin uutuuslistalla on Kuolonkukkia ja Kuolemankukkia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulppaanimurhat kiinnostaa ihan nimensä perusteellakin ;) Murhia kauppapuutarhassa? Kirjavinkeistä löytyi arviokin: http://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/tulppaanimurhat/
      Onkin siis historiallinen dekkari! Ehkä senkin voisi laittaa sinne Ehkä luen joskus -listalle.

      Poista
  3. Tulppaanimurhat kiinnostaa, sen jälkeen kun luin siitä Leena Lumen arvion. Minä mainostan tässä taas Alicia Giménez Bartlettia, jonka ensimmäinen dekkari Petra Delicado ja merkityt tytöt on lopulta ilmestynyt suomeksi. Olen lukenut Petra Delicado -kirjoja vain espanjaksi, joten en tietenkään tiedä, kuinka nyvin suomennos on onnistunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Bartlettiakin voisi pitää silmällä.
      Tästä osoitteesta löytyy Leenan arvio Tulppaanimurhista:
      http://leenalumi.blogspot.com/2012/04/tulppaanimurha.html

      Poista
    2. Toivottavasti Margit ei pety, sillä Tulppaanimurhat on hidas, vaikka jossain mainoksessa muuta mainittiinkin. Minulle se oli juuri nyt kuin tilaustyö sekä aiheeltaan että tempoltaan. Kerroin tämän kyllä arviossani.

      Poista
  4. Noitavasarat ja Poikani Kevin (vaikkakin taidan valita aikaisemmin ilmestyneen version) kiinnostavat :)

    VastaaPoista
  5. Noitavasara on menossa ja tänään on tilattu Åsa Larsson, Patricia Cornwell, Tess Gerritsen etc. Jungstedtia luin ennen, mutta minusta hän toistaa itseään. Sen sijaan Fossum ja Frimansson ovat edelleen listoillani. En ole vielä nähnyt missään heidän uusia kirjojaan.

    Dekkari on yhtä ihmeellinen asia kuin tee: Se sekä rauhoittaa että piristää!

    VastaaPoista
  6. Huomasin muuten vasta nyt, että tuossa Ruumiin kulttuurin listassa on Kariston kohdalla virhe. Timo Sandbergin uutuus on nimeltään Vainooja, Kalmankokko ilmestyi viime kesänä. Molemmat on nyt luettu!

    VastaaPoista