maanantai 7. toukokuuta 2012

Suomen myydyimmät huhtikuussa 2012


Kotimainen kaunokirjallisuus
1Kyrö TuomasMielensäpahoittaja ja ruskeakastikeWSOY
2Kyrö TuomasMielensäpahoittajaWSOY
3Jokinen SeppoHervantalainenCrime Time
4Hietamies EveTarhapäivä*Otava
5Kyrö TuomasMielensäpahoittaja ja ruskeakastike (3 cd)WSOY
6Kettu KatjaKätilöWSOY
7Liksom RosaHytti Nro 6WSOY
8Jarla PerttiFingerpori 5Arktinen Banaani
9Nopola SinikkaMatkustan melko harvoin ja muita kirjoituksiaWSOY
10Nousiainen MiikaMetsäjätti*Otava
Käännetty kaunokirjallisuus
1Nesbø JoAave*Johnny Kniga
2Iggulden ConnValloittaja - veljessota*Otava
3Harris CharlainePahan veren valtakuntaOtava
4Hayden ToreyViattomatOtava
5Ward J.R.Koston rakastajaBasam Books
6Pancol KatherineKilpikonnien hidas valssiBazar
7Martin George R.R.ValtaistuinpeliKirjava
8Jeffrey EugenidesNaimapuuhia* Otava
9Nicholls DavidSinä päivänäOtava
10Eco UmbertoPrahan kalmisto*WSOY

Tältä näyttää vuoden 2012 huhtikuun myydyimpien kirjojen Top 10 Suomen kirjakauppaliiton sivujen mukaan.  Olen laittanut linkit niihin kirjoihin, jotka olen tuonut omaan blogiini ja tummentanut ne lukemani, joista en ole tänne kirjoittanut. Tähdellä merkityt ovat kiinnostavia, todennäköisesti lukulistalle päätyviä. Varmin taitaa olla Jeffrey Eugenidesin Naimapuuhia, josta olen lukenut ihastuneita arvioita. Listaa on kiva verrata vuodentakaiseen kirjoitukseeni, jossa kotimaisten luettujen lista näytti tältä (tummennetut luettu toukokuuhun 2011 mennessä, kursivoidut myöhemmin):
Kotimainen kaunokirjallisuus (huhtikuu 2011)

1
Laaksonen Heli
Peippo vei
Otava
2
Oksanen Sofi
Puhdistus
WSOY
3
Jarla Pertti
Fingerpori 4
Arktinen Banaani
4
Nuotio Eppu
Loppu
Otava
5
Jarla Pertti
Fingerpori - Kamppailuni
Arktinen Banaani
6
Pulkkinen Riikka
Totta
Otava
7
Kyrö Tuomas
Mielensäpahoittaja
WSOY
8
Jokinen Seppo
Ajomies
Pulitzer/Crime
9
Väisänen Hannu
Apupata
Otava
10
Rissanen Pirjo
Äitienpäivä
Gummerus


Huomioita: Ensinnäkin luen edelleen enemmän kotimaisia kuin ulkomaisia uutuuksia. Vuodentakaiselta käännöskirjojen listalta olin lukenut yhden, Jean Untinen-Auelin Maalattujen luolien maan. Nyt olen sentään vuoden 2011 huhtikuun suosituimmista lukenut jo toisenkin, nimittäin Hilary Mantelin Susipalatsin. Listoilla on myös osittain samoja nimiä. Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja on myydyimpien listalla sekä vuonna 2011 että 2012 huhtikuussa. Myös Seppo Jokinen on uutuusdekkarillaan kummankin vuoden listalla. Kirjan julkaisuajankohta vaikuttanee tähän. Samaten Pertti Jarlan Fingerporia on kumpanakin vuonna listalla.
Myös käännöskirjojen listoilla on yksi sama nimi kumpanakin vuonna: Conn Iggulden. Olen pahasti jäljessä hänen menestyssarjansa kanssa, sillä kumpikin osa on vielä lukematta. Kirjablogin pitäminen ei ole kovinkaan paljon vaikuttanut uutuuksien määrään. Luen edelleen sekä uutta että vanhempaa kirjallisuutta, välillä klassikkojakin. 

Mitä kirjoja sinä olet listoilta lukenut? Tai mitä aiot näistä vielä lukea?

6 kommenttia:

  1. Jännä, monet noista top10-käännöskirjoista edustavat sellaisia lajityyppejä, joita en lue ollenkaan tai ainakaan juuri lainkaan, esim. vampyyrikirjoja tai jännäreitä. Sinä päivänä olen lukenut ja Naimapuuhia haluan lukea - ja Prahan kalmistoa lähden heti googlettamaan, alkoi kiinnostaa!

    Kotimaisesta kärjestä sen sijaan voisin lukea melkein kaikki ihan mielelläni, no Fingerporia en jaksaisi kokonaista albumia ja Hervantalainen on minulle tuntematon kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hervantalainen on loistava dekkari. Minullekaan eivät oikein vampyyrijutut maistu.

      Poista
  2. Hmm, viisi kahdestakymmenestä luettu, onkohan se vähän vai paljon? Kaksi lisää olen ajatellut lukea ja kolmea muuta harkitsen... Himputti että lukulista kasvaa lopusta nopeammin kuin saan alusta luettua. Kuin hölmöläisen köysi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 5/20 on aika paljon! Luettavan määrää paisuu valtavaa vauhtia, koska uutta tulee tuutista ja vanhastakin löytyy jatkuvasti lukematonta :) Kivaa!

      Poista
  3. Minä en tällaista ole nähnytkään, mutta seuraan välillä Stockan myydyimpiä, joissa Kätilö oli jonkin aikaa ykkösenä, eikä syyttä.

    Olen lukenut nyt tavallista enemmän kotimaista, mutta kun katsoin syksyn uutuuskirjoja taitaa aalto nyt kääntyä minulle ominaisempaan eli käännöskirjallisuuteen.

    Näitä listoja on aina kiva nähdä, sillä nämä ovat todellista elämää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, kai nämä kertovat jotakin siitä, mitä ihan keskiverto suomalainen kirjanostaja/lukija ostaa kaupasta. Lukeminenhan ei välttämättä seuraa ostamista.

      Poista