Sivut

tiistai 6. marraskuuta 2012

TTT: Kymmenen lukematonta klassikkoani


Lähes 40 senttimetriä laatuluettavaa!


TTT on täällä taas! Tällä kertaa listaan kymmenen klassikkoa, jotka majailevat kirjahyllyssäni odottamassa lukemista mutta joihin en sitten vain ole vielä tullut tarttuneeksi. Ovat siis ikään kuin vaiheessa, kuten on tapana sanoa. Jotkut kirjaparat ovat jo melkein menettäneet toivonsa. Aakkosjärjestyksessä mennään, sillä niin on kirjahyllynikin järjestäytynyt.

  1. Karen Blixen: Eurooppalaisena Afrikassa
Tämän muistan hankkineeni, kun olin nähnyt Blixenistä kertovan huikean elokuvan Minun Afrikkani. Robert Redford ja Meryl Streep, ahh! Nenäliinoja meni pakka, ja maisemat olivat lumoavia. Ja mikä tarina! Mikä kohtalo! Mikä nainen!

  1. Giovanni Boccaccio: Decamerone
Tästä olen lukenut otteita etsiessäni sopivaa näytenovellia, kun aikoinaan vedin lukion historiankursseja. Mukavaa oli! Pitäisi ehtiä joskus enemmän. Hyllystä löytyy tästä pokkariversio.


  1.  Italo Calvino: Paroni puussa
Tämän sain aikoinaan ennakkoperintönä mummulta, joka tuskin oli kirjaa itse lukenut. Selvittämättä jäi, miksi se oli hänen ja pappan hyllyyn eksynyt. Tammen Keltaisen kirjaston alkuperäisversio, ei kansipapereita.

  1. Dante: Jumalainen näytelmä
Tästä minulla on juhlallisen oloinen kovakantinen tiiliskivi. Auskultoinnissa jouduin pitämään kirjallisuustunnin jollekin lukioryhmälle ja sen tiimellyksessä tätäkin kirjaa sivuttiin. Tunnin jälkeen ohjaava opettaja totesi hieman säälien, että en ole tainnut lukea kirjaa. 24-vuotias opiskelija joutui nolona sivistymättömyytensä tunnustamaan. Mutta kuten sanottu, kirja on jo hyllyssä, joten eiköhän se siitä!

  1. Dostojevski: Rikos ja rangaistus
Ei ole herra D:n vika, että innostus hänen tuotantoaan kohtaan ei ole täällä kovin suuri. Syynä nuivuuteen on eräs massiivinen kirjatentti, joka läheni vauhdilla. Lauantaiaamun tenttiin luin vielä perjantaina Idioottia kirjastossa kahdeksan tuntia laskien vuoroin minuutteja, vuoroin sivuja. Ei kovin nautinnollista. Sen verran keskeisestä kirjallisuushistorian järkäleestä on silti kyse, että kyllä minä vielä joskus… Muitakin herran teoksia olen tullut hamstranneeksi.

  1. Günter Grass: Kampela
Tämän kirjan tarina on sama kuin tuon nro 3:n eli Calvinonkin.

  1. Aino Kallas: Valitut teokset
Tämän teoksen sisällön olen lähes tulkoon kokonaan lukenut aiemmin. Kun Valitut teokset julkaistiin, minun oli ihan PAKKO saada se itselleni. Kallas on nimittäin suuri suosikkini ja ihanteeni. Ajattelin hetimiten lukea tämän, mutta siinäpä on valitettavasti hyllyssä pölyttymässä.

  1. L. Onerva: Mirdja
Tämä erittäin keskeinen kotimaisen kirjallisuuden klassikko on odotellut vuoroaan todella pitkään. Opiskeluaikana tämä jäi vähän syrjään, ja taisi olla hankalasti saatavillakin, mutta kymmenisen vuotta sitten L. Onerva tuli tavallaan muotiin ja SKS julkaisi Mirdjasta uuden painoksen. Merkittävää suomalaista naisen kirjoittamaa proosaa, siis juuri omintani. Luen tämän vielä, uskokaa pois!

  1. Edgar Allan Poe: Kootut kertomukset
Todellinen alelöytö, joka maksoi muistaakseni alle kymmenen euroa. Tästäkin olen osia lukenut eri yhteyksissä sekä joitakin kertomuksia kuunnellut äänikirjoina. Tälle löytyy hyllystäni myös kumppani: Nikolaj Frobeniuksen Pelon kasvot, Poesta kertova fiktiivinen elämäkertaromaani. Lukematta on sekin, mutta aikomuksena on lukea nämä joskus rinnan.

  1. William Styron: Sofien valinta
Tämän pelastin kirjaston poistomyynnistä 50 sentillä. Olen pariinkin kertaan katsonut kirjan tarinaan perustuvan loistavan elokuvan (Meryl Streep tekee jälleen huikean roolityön!). Vielä joskus minä tämänkin…


Tie helvettiin on tunnetusti katettu hyvillä aikomuksilla. Toivottavasti en nyt näiden kirjojen takia kuitenkaan ihan sinne kuumimpaan paikkaan joudu!

Onko sinulla hyllyssäsi vastaavia hyviä aikomuksia? Mitkä näistä minun lukemattomistani odottavat sinullakin parempia aikoja? Mistä minun kannattaisi aloittaa, mikä kiireimmän kaupalla lukea ensimmäisenä?

Aiemmat Kirsin kirjanurkan TTT:t:

12 kommenttia:

  1. Ainahan niitä hyviä aikomuksia on. ;) Itselläni ainakin Tolstoin Anna Karenina ja (jos kirjaa voi pitää klassikkona?) Econ Ruusun nimi.

    Blixenin kirja jäi minulla kesken, vaikka elokuvaan ihastuin.

    Sinulle suosittelen lämpimästi Calvinoa (Paronin puussa lukaisee nopsaan), Dostojevskia (kaiken uhallakin, hieno romaani) ja Grassia (kiehtova teos, johon ihastuin kirjallisuuden perusopintojen esseekurssilla).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusun nimi on ehdottomasti klassikko!! Nimim. Kahdesti lukenut (+elokuva ja kuunnelma)

      Poista
  2. Odotan kiinnostuneena mitä pidät Mirdjasta! Minä en suuremmin ihastunut :D

    Minullakin hyllyssä Dostojevskit odottavat vuoroaan... Sekä Rikos ja rangaistus, että Karamazovin veljekset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa...jotenkin aistin tuosta kommentista, että Mirdja EI ehkä täytä kaikkia siihen lataamiani ennkko-odotuksia :) Kiva muuten, että joku muukin tunnustaa, että ison D:n tunnetuin olisi vielä korkkaamatta.

      Poista
  3. Pikaisen vilkaisun perusteella omassa hyllyssäni on kolmisenkymmentä lukematonta klassikkoa. Hyviä aikomuksia on siis liikkeellä runsain mitoin tälläkin suunnalla. ;)

    Calvinoa suosittelen minäkin. Rikoksen ja rangaistuksen olen myös lukenut, ja kyllähän se hieno kirja on vaikka ei itseäni täysillä sytyttänytkään. Kallakselta olen lukenut aiemmin Sudenmorsiamen ja tuo sama yhteisnide odottelee mullakin lukemistaan.

    VastaaPoista
  4. Rikos ja rangaistus on oikeasti aika vetävä romaani, ja kun muutenkin tykkäät dekkareista niin aloitapa vaikka siitä ;)

    Sofien valinta on hieno; luin sen teininä ja ajattelin lukea uudestaan lähiaikoina mutta uuvuin, kun muistin kuinka pientä pränttiä se oli. Olen tainnut nähdä leffankin joskus, mutta se ei jättänyt niin syvää jälkeä.

    Mirdjasta tykkäsin, mutta en tiedä olisiko sinun kirjasi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa, miten mielikuva toistemme kirjamausta on jo hahmottunut :) Saatat nimittäin olla oikeassa, kun kerran tuolla Morrekin hieman kiertelee, ettei se ehkä sittenkään...

      Poista
  5. Blixenin kirjan kahlasin läpi, mutta rehellisesti sanottuna teos on mahdottoman pitkästyttävä, vaikka aihepiiri onkin kiintoisa.

    Rikosta ja rangaistusta suosittelen lämpimästi! Muuta en ole lukenut Dostojevskiltä, joten en oikein osaa verrata, mutta minusta juoni kulki hyvin eteenpäin polveilevaisuudesta huolimatta. Johtunee kenties siitä, että teoksessa on Raskolnikovin rikos ja sen selvittely punaisena lankana.

    VastaaPoista
  6. Minäkin pidän Rikoksesta ja rangaistuksesta todella paljon ja Paroni puussa on myös ihan toimiva teos.

    Omassa hyllyssäni odottelee itse asiassa vain muutama klassikko, joista yksi on tuo Poen Kootut kertomukset. Jostain syystä Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan on myös jäänyt lukematta, vaikka olen aloittanut sen jo ainakin kaksi kertaa.

    VastaaPoista
  7. Paroni puussa on nopealukuinen. Suosittelen aloittamaan siitä! Dostojevski on minun suosikkikirjailijani, olen lukenut lähes kaikki hänen suomennetut teoksensa. Rikos ja rangaistus on loistava. Kampelasta en pitänyt lainkaan (toisin kuin Katja), joten minusta sen voisit vaikka jättää lukematta.

    VastaaPoista
  8. Näistä kirjoista olen lukenut vain Rikoksen ja rangaistuksen, Margitin suosituksen jälkeen, enkä kadu. Sofien valinnan, lienee samaa pohjaa, elokuvan lienen nähnyt. Kiinnostava näkökulma ja teema, mutta filmi ei kiinnostanut hyvistä näyttelijöistä huolimatta.
    Kommenteissa mainittu Ruusun nimi on lukulistalla, ja olisin saanut sen kirpparilta, mutta oli liian resuinen hintaansa 6 euroa nähden. Filmistä omalla tavalla pidin, ja kertoohan se etenkin kirjoista. Sean Connery on minusta elementissään.

    VastaaPoista
  9. Blixenin ja Dostojevskin kirjat odottaa minullakin lukemista :) Dostojevskia olen pari kertaa aloittanut, mutta... Sanotaanko, että se on toistaiseksi tauolla (minähän en oikein osaa jättää kirjaa kesken), aloitan kyllä sen sitten alusta kun saan lukuinspiraation. Minulla on kotikirjaston lukemattomina klassikoina lisäksi mm. Waltarin Sinuhe Egyptiläinen ja Tolkienin Taru sormusten herrasta -yhteisnide, molemmat olen omistanut jo muutaman vuoden.

    VastaaPoista