perjantai 4. tammikuuta 2013

Kirjahylly on epätrendikäs sisustuselementti!



Tämän päivän paikallislehdessä oli hauska juttu, jonka otsikko on Kirjaähkystä voi pelastua. Juttu on STT:n tavaraa ja sen on kirjoittanut Nina Törnudd, joten se saattaa olla tuttu muidenkin alue- ja paikallislehtien lukijoille. Lehdethän ostavat tällaista tavaraa uutistoimistoilta tms.

Kirjoittaja on aivan oikeilla jäljillä kirjoittaessaan, että kirjoista pitävien kodeissa alkavat hyllyt ja paikat nopeasti pursuta. Kirjoja ei mielellään heittäisi roskiin, jutussakin todetaan. Tästä olen totisesti samaa mieltä, vaikka olen elämässäni sellaisenkin tilanteen eteen pari kertaa ikäväkseni joutunut. Juttu tarjoaa roskikselle vaihtoehdoiksi antikvariaatteja ja kierrätystä. Haastateltu Suomen Antikvariaattiyhdistyksen puheenjohtaja Timo Surojegin antaa neuvon, että kirjoja kannattaa tarjota antikkaankin tuoreena, koska ”kysyntä on siirtynyt yhä lähemmäksi tätä päivää”. Jos siis haluaa saada joululahjakirjastaan rahaa, se pitää myydä viimeistään NYT. Hyvä neuvo, mutta mahdoton toteuttaa, sanon minä. Jos olisin saanut lahjaksi kirjan, en raaskisi sitä heti antaa pois, vaikka tietäisinkin, etten tule sitä enää koskaan lukemaan. Lahjalla olisi vielä tunnearvoa. Lisäksi jos kirja olisi vähänkin hyvä, lainaisin sen oitis eteenpäin muutamallekin taholle, ja tämä kierros yleensä ottaa aikansa. Kun kirjat lainasta palautuvat, ne eivät enää ole ”lähellä tätä päivää” Surojeginin tarkoittamalla tavalla. Lainaan kirjojani erittäin mielelläni, enkä halua siitä tavasta luopua.

Kovin lupaavalta tuo antikvariaattivaihtoehto ei jutun valossa muutenkaan vaikuta. Siinä todetaan, että antikat ottavat vastaan vain 10 % niille tarjotusta aineistosta tilan- ja kysynnän puutteen takia. Surojeginin mukaan 1940–60-luvuilla ilmestyneestä kirjallisuudesta on runsasta ylitarjontaa kuolinpesien ym. purkamisen takia. Vain jotkut yksittäiset teokset ovat kysyttyjä, kuten Alpo Ruuthin Kämppä (jota olen btw itsekin hieman etsinyt). Tämän tilakysymyksen olen huomannut itsekin asioidessani ainoassa divarissa, jonka kaupungissamme tiedän. Kirjat lisääntyvät siellä sellaisella vauhdilla, että en kehtaa sinne omiani tarjota, vaan olen ollut ostajaosapuolena. Tosin sitäkään en ole enää vähään aikaan tehnyt, koska minullekaan ei enää kotiin mahdu.

Huolestuttavin tieto jutussa on kuitenkin Surojeginin huomio, että kirjahyllyt ovat poissa muodista! ”Nykyinen sisustustrendi ei suosi kirjoja. Monta kertaa olen vähän järkyttyneenä katsonut näitä TV:n sisustus- ja tuunausohjelmia. Ei siellä kirjahyllyjä missään näy. Kyllä ne ohjelmat myös ohjaavat ihmisten käyttäytymistä.” Kun aloin miettiä Surojeginin huomiota, minun oli pakko todeta, että hän oli oikeassa. Sohvia, mattoja ja lamppuja ohjelmissa kyllä ostellaan, mutta koska on etsitty kirjahyllyä talon kirjakokoelmalle tai suunniteltu rauhallista lukunurkkausta?

Toinen tapa päästä kirjoista eroon on antaa ne eteenpäin ilmaiseksi, kierrättää. Helsingissä on jutun mukaan ainakin parissa paikassa mahdollisuus ottaa kirjoja ilmaiseksi mukaansa, kuten monitoimiliike Kampin Suutarista tai Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Vastaavanlainen idea on toteutettu myös kotikaupunkini bussiaseman kahviossa, ja onpa ihan oman kylän kukkakauppaankin ollut viritystä. Kirjastot harrastavat tätä myös, ainakin ajoittain, päästäkseen eroon poistokirjoista. Kirjastot myös myyvät poistokirjoja erittäin halvalla, samoin edullisia ostoja voi tehdä kirppareilta. Asian kääntöpuolena on vain se, että kun kirjan kirpparihinnan kipuraja tuntuu olevan 2 euroa, ei kirjoja kannata edes kirpputorilla yrittää kaupata, jos myyntipaikasta peritään maksu. Toivottomalta homma ainakin oman kaupunkimme kirppareilla vaikuttaa.

Olematon murhe tämä tietysti millä tahansa mittarilla on. Ihmisellä on liikaa kirjoja. Helppoahan tämä on ratkaista: annetaan ylimääräiset pois eikä hankita enää uusia. Kirjahamsterille vain on turha antaa näin hyviä neuvoja. Välillä tuntuu, että kyse on jonkinlaisesta addiktiosta. Koetan piiskata itseäni, ja välillä onnistunkin. Esimerkiksi nyt en ole vielä tilannut ainuttakaan kirjaa netin houkuttelevista alennusmyynneistä. Tänään en käynyt edes katsomassa, mitä houkutuksia kauppakeskuksen kirjakaupassa olisi ollut. Sen sijaan kävin kirjastossa. Lainasin yhden kirjan. (Eilen tosin seitsemän.)

Mutta tämän kirjoituksen varsinainen kysymys on, miten saataisiin kirjat ja kirjahyllyt muodikkaiksi sisustuselementeiksi. Pitääkö lahjoa Teuvo Loman vai mikä avuksi?

91 kommenttia:

  1. Hauska teksti, hyvää asiaa. Meillä kotona on ollut yksi ratkaisu, kun kirjoja kertyy liikaa: ostetaan lisää kirjahyllyjä. Olohuoneeseen (jossa on lasiovelliset kirjakaapit) ei tosin mahdu enää mitään, mutta työhuoneessa Lundioita voi onneksi jatkaa. Ja onneksi on myös autotalli... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. P.S. Koti, jossa ei ole kirjahyllyjä, näyttää minun silmissäni oudolta.

      Poista
    2. Olen ehdottomasti samaan mieltä tästä! Kirjahylly on kodin sydän minustakin. Itselläni on tuo kuvan ikiaikainen Lundia, mutta se on koko seinän mittainen. Lisänä lasten omat hyllyt (täynnä tosin), vaatehuone...

      Poista
  2. Jos ei noissa sisustus- ja tuunausohjelmissa ole mukana kirjarakkaita tai peräti kirjabloggaajia? Eli tuunataan koteja, joissa ei olla kirjoista kiinnostuneita :D

    Jos itse olisin mukana vastaavassa kodin tuunaus- tai sisustusohjelmassa, niin kirjahylly olisi pakollinen sisustuksessa. Muuten ei kodista tulisi näköiseni ja silloinhan tuunaus/sisustus olisi epäonnistunut. Pitäähän kodin olla asujansa näköinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin kai on pääteltävä, että sisustusohjelmiin pyrkivät mukaan ihmiset, joilla ei kirjoja ole ainakaan paljoa. Outoa.

      Poista
  3. Kiinnostava juttu! Minustakin kirjat luovat kodikkuutta ja Katjan tavoin kirjahyllytön koti tuntuu hieman oudolta. Jossain oli juttua, että on nettikauppa, missä on myynnissä jotain sisustuspaperia tms, jolla voi vuorata kirjojen ulkopäällykset, jotta ne näyttävät paremmalta sisustuksessa. Outoa sanon minä.

    VastaaPoista
  4. Minä kyllä haluaisin tulevaan kämppääni jonkun kivan kirjahyllyn, sillä tällä hetkellä kirjat ovat vetolaatikollisessa kaapissa. Toisaalta minä en ole hamstraaja, joten kirjoja ei ihan järkyttävän paljon ole.
    Brittien rakennusohjelmassa eräs perhe teki pienen "kirjaston" taloonsa, jossa kirjat oli aseteltu seinään eri korkeuksille laitettuihin yksinkertaisiin vaakahyllyihin. Mielestäni se oli ihan tyylikkään näköinen, mutta ei varmaan kovin toimiva ratkaisu, jos kirjoja on paljon. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania ratkaisuja todella näkee, mutta toimivuus onkin sitten eri juttu. Kirjahyllyn pitää myös olla todella tukeva, sillä keskeltä taipuva hylly on aika pelottava (ja ruma).

      Poista
  5. Nykyajan sisustusohjelmissa kirjahyllyt ovat kyllä vähentyneet, mutta sisustuslehdissä niitä vielä sentään näkee. Kaipa se tämän hetken trendikkäin tapa säilöä kirjoja olisi heivata painokset jonnekin kuuseen ja ostaa ipad, jolla lukea. Minusta kirjahylly on kodin sydän ja se on ensimmäinen asia, minkä sijoittamista mietin muuttaessani. Ilman kirjoja ei tule kotia. :D

    Luin myös tuon jutun, aika oudossa sävyssä kirjoitettu se on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sisustus- ym. lehtien kirjahyllykuvia onkin kiva tutkailla! Tunnistanko yhtään kirjaa selkämyksestä? Miten kirjat on järjestetty? :)

      Poista
  6. Ilmeisesti juttu on ollut paikallislehdissä. Sen jutun jonka minä luin mainittiin, ettei esim. sairaalat ottaisi vastaan kirjalahjoituksia.

    Olen käytännöllisen kodin kannalla, ja minua on pidempään ihmetyttänyt kaikenlaiset sisustusohjelmat, joiden lopullista tarkoitusta olen ihmetellyt. Miehen logiikalla kodikas koti tai käytännöllinen koti on hyvä koti. Inhoan muuttamista ja tavaroiden traijausta, joten on pidempään kummastuttanut sisustusinto-ohjelmat, joita en kylläkään edes katso. Joidenkin eriväristen koristetyynyjen lajittelu geometriseen asemaan sohvan päälle tuntuu myös hieman erikoiselta, koska eihän ne voi olla siinä, jos joku istuu sohvalla

    Minusta jatkuva uudelleen sisustus on vaivalloista, aikaa vievää epäekologista ja kallistakin, mikäli perustuu uuden turhaan ostamiseen. Tiedän, että suurin osa naisista on asiasta eri mieltä, luultavasti osa miehistäkin, osa miehistä ovat vain hiljaa ja välttelevät perheriidan aihetta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sairaalat varmaan eivät kirjoja haluakaan monista syistä. Meillä ainakin ennen toimi kaupunginkirjaston pikkuruinen kirjastosivupiste aluesairaalassa, saattaa olla, ettei enää kaikkien säästöleikkureitten jälkeen :(

      Sisustusohjelmia katsoin aikaisemmin enemmän, nyt on mittari tullut täyteen. En jaksa oikein sitä muutosta muutoksen takia. Itse olen todella laiska sisustamaan, riittää, jos joskus on saanut jonkin hyvän idean ja sen toteutettua. Remontointi on äärimmäisen rasittavaa! Mies vielä rakentaa työkseen, joten kotona ei sitten enää kovasti haluaisi. Meillä siis sopu aika hyvin tässä asiassa säilyy ;)

      Poista
  7. Minulla on kotoisin olo niissä kodeissa, joissa on paljon kirjahyllyjä ja niissä kirjoja. Käytännössä näitä paikkoja on kolme: oma, vanhempien ja isosiskon kodit. Miehen äiti laittoi melkein kaikki kirjansa pois, koska ne näyttivät rumalta hyllyssä...

    (Joken tapaan hiukan paheksun alituista sisutusintoilua, siis sellaista jossa koko sisustus pistetään uusiksi trendien mukaan parin vuoden välein.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin, täällä omassa kodissa olen katkera siitä, että kirjahyllyt eivät mahdu alakertaan joten kaikki vieraat eivät pääse ihailemaan upeaa kokoelmaani ;)

      Poista
    2. Minullakin oma kirjahylly on täällä työhuoneen puolella, jonne ihan kaikki vieraat eivät tule. Mutta ystävät tietävät, että tänne voi tulla ja kirjoja saa lainaan :)

      Vanhemmillani on myös runsaasti kirjoja sekä hyllyjä, vaikka joitakin on karsittukin viime aikoina. Kirjat kyllä luovat minulle kodikkuuden tuntua.

      Poista
  8. Huomasin pari vuotta sitten asuntomessuilla saman ilmiön: taloissa on neliöitä kuin meressä mutaa, mutta ei metriäkään kirjahyllyä. Ikkunatonta seinäpinta-alaakaan ei juuri missään näkynyt, joten mihinkäs ne kirjahyllyt edes laittaisi?

    Yhdessä talossa oli sentään kirjastonurkkaus. Eteisessä. Mahtoi olla miellyttävä.

    Komppaan muuten Jokkea tuossa sisustusasiassa. Jatkuva uudelleensisustus on ainakin minusta kamalimpia nykytrendejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjanurkkaus eteisessä??! Kas, ettei terassilla.

      Poista
    2. Mun "kirjasto" ON eteisessä, älkääs naurako... Oikein hyvin siinä portaiden alla olevassa "turhassa" tilassa. Eihän siinä voi lukea, mutta olohuoneen sohva on kahden metrin päässä.

      Poista
    3. Voihan kirjoja toki säilyttää eteisessä (vaikka vessassa!), mutta lukunurkkaus vaatinee sentään viihtyisämmän tilan :)

      Poista
    4. Ystävä tässä juuri muuten valitti siitä, miten nykyään kaikki talot suunnitellaan niin, ettei tuota yhteinäistä seinäpinta-alaa ole eli ei saa kirjahyllyjä mihinkään. Päätyivät sitten hylkäämään ajatuksen talon rakentamisesta ja ostivat rintamamiestalon, josta löytyi tilaa kirjahyllyillekin :)

      Poista
    5. Vanhassa siis vara parempi! Mutta on kieltämättä aika kummallista, ettei suunnitteluvaiheessa lainkaan ajatella tällaista asiaa. Kuitenkin aika monessa nykytaloudessakin sentään kirjahyllyt tms. kaluste on.

      Poista
  9. Sisustuslehdissä on aina välillä "ihanimmat kirjahyllyt" -juttuja, mutta usein ne hyllyt ovat sellaisia, että niihin mahtuu ehkä 20 kirjaa. Sitten taas kun esitellään ihmisten oikeita koteja, mukana saattaa välillä olla selkeitä kirjaihmisiä, ja silloin hyllyistä on kiva bongailla tuttuja kirjoja. Toisaalta on myös koteja, joissa on vain muutama "sohvapöytäkirja", ja kirjahyllyssä on enemmän koriste-esineitä kuin kirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun ihanassa hyllyssäni ei todellakaan ole koriste-esineitä ;) Mutta oikeitten kotien kirjahyllykuvia on kiva urkkia!

      Poista
    2. Mulla on kirjahyllyssä yksi pikkuruinen Pentikin poro, joka erottaa luetut ja lukemattomat toisistaan. :D Koriste-esineellä voi siis olla ihan hyötytarkoituskin!

      Poista
  10. Minusta kirjahyllyt ovat edelleen ihan yhtä muodikkaita kuin aina ennenkin ;) Mutta se johtunee ehkä siitä, että ilman kirjahyllyjä ei kyllä tässäkään taloudessa pärjättäisi.

    Minä annan aika usein kirjoja ilmaiseksi eteenpäin jos hyllyihin alkaa kertyä paljon luettuja kirjoja, joihin en enää aio palata. Onneksi olen aika hyvä hillitsemään itseäni mitä kirjojen osteluun tulee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin kirjahylly on erittäin muodikas, suorastaan ajaton! :)

      Minäkin koetan lahjoittaa kirjojani, ystäville ym. ja olen vienyt Pelastusarmeijan kirpparille lahjoituksena sekä työttömien päiväkeskukseen, vaikka sielläkin hylly jo tursusi. Saisinpa sinun itsehillintäsi!

      Poista
  11. Kirjahyllyt ovat epätrendikkäitä! Siksi minunkin kirjani ovat ns. kauniisti pinottuina leveällä ikkunalaudalla, lattialla, keittiön työpöydällä...

    (Tai sitten olen jotenkin epäonnistunut yhteensovittamaan kirjahyllymetrien ja kirjojen määrän.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiassa oikeat sisustus suunnittelijat ja suuren maailman trend setterit pitävät kirjojaan juuri noin. Kiinnitin tähän huomiota kun selailin ystäväni luona hänen maailmalta raahattuja sisustuskirjojaan joissa esiteltiin sisustus- ja muotoilualan ihmisten (oisko ollut arkkitehtejäkin) asuntoja. Yhdelläkään ei tainnut olla kirjahyllyä, mutta sadat ja sadat kirjat oli vain pinottu seinän viereen kasoiksi tai ikkunalaudalle pinoiksi.

      Jaakko, olet siis trendikkyyden huipulla!

      Poista
    2. Jaakko saattaa olla siis todellakin suomalaisen kirjasisustuksen trend setter :) Minullakin noita pinoja tahtoo kertyä, nytkin kaiutinkaapin päällä huojuu kolme erikorkuista pinoa. Niiden käyttäminen on vain hankalaa. Jos haluaa alimman, on purettava päältä ensin pois. Lisäksi siivoaminen hankaloituu entisestään. Mutta käyhän se näinkin!

      Poista
  12. Minäkin anna kirjoja ilmaiseksi eteenpäin, hyllyjen määrä pysyy kohtuullisena. Divareihin saatan viedä kirjoja joissa tiedän olevan keräilyarvoa ja vaihdan yleensä uusiin, eli hyllyntyhjennysskenaarioksi tämä ei ole tehokkain. Muuten sitten hyväntekeväisyyskirppikselle tai vastaavalle (Helsingissä on ainakin Emmaus, Kierrätyskeskus ja Hesy).
    Itse vien tuonne Emmaukseen koska toimin siellä myös vapaaehtoisena :)

    Olen nähnyt joitain tuollaisia "ihanat kirjahyllyt" ideoita, osa on ollut niitä 20 kirjan virityksiä joille varmasti on myös paikkansa ja osa taas sellaisia "näin maksimoit käytössä olevan tilan että voit laittaa sinne lisää ja lisää kirjoja!"
    Mutta Joken kanssa samaa mieltä että funktionaalisuus on kaunista. Sitä voi ehkä miettiä että jos tarvitsee verhot tai sohvatyynyn niin minkä näköinen se voisi olla, ja siinäkään ei kannata seurata kuuminta muotia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin lahjoitan kirjoja pois, silläkään lailla niiden menekki ei ole kovin hyvä :)

      Poista
    2. Kirppareilta tosiaan minä haalin lisää kirjoja ;)

      Poista
  13. Aivan kamalaa onkin katsoa kaiken maailman sisustusohjelmaa ja/tai -blogia. Itse katson sen jälkeen, kun niissä aletaan suosia jotain muutakin tyyliä kuin kaikki valkoista ja kaikki tavarat hävitetty johonkin valkoiseen laatikostokompleksiin, jota ei erota seinästä.

    Onneksi ei tarvitse sisustaa kotiaan minkään sisustusohjelman mukaan ja voi nauttia kirjahyllystään, värikkäästä (aidosta itämaisesta) matosta ja kaikesta muusta erittäin käytännöllisestä omassa kodissaan.

    Itse olen heittänyt kirjoja myös roskiin, jakanut niitä kirjastojen poistokoreihin ja jakanut eteenpäin. Okei, joskus myös "unohtanut" jonnekin kellariin...

    Ehkä kuitenkin kaikkein parasta olisi se, että sisustustyyli muuttuisi ja jotain muutakin kuin väritöntä, hajutonta ja valkoista voisi olla mukana suomalaisissa kodeissa. Siis toki varmasti onkin irl-kodeissa, mutta ei sisustusohjelmissa tms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja kaupungilla kun kävelee niin joka ikinen sisustusalan liike tarjoaa vain ja ainoastaan tuota väritöntä, hajutonta ja valkoista. Ihan uskomatonta kuinka ne liikkeet eivät mene nurin, kun kaikki myyvät sitä samaa valkoista? En tajua!

      Poista
    2. Steriili valkoinen ei kyllä oikeassa elämässä houkuttele! Koti on asumista ja elämistä, ei esittelemistä varten!

      Poista
  14. Tämä oli kiva postaus kirjahyllyistä! Itseäni aina naurattaa, kun aiemmin minulla kotona käymättömät vieraat tutkailevat kirjahyllyjäni. Niitä on kaksi seinällistä. Ensin kuuluu päivittelyä siitä, mitä kaikkea *oikeaa* minä olisinkaan voinut saada tuolla kaikella kirjoihin kulutetulla rahalla! Oikeaa :)!! Hymyni vain levenee, kun ihmiset huomaavat seuraavaksi, että kirjani ovat hyllyssä aakkosjärjestyksessä.... Siinä vaiheessa olen lopullisesti karsaasti alta kulmain vilkuiltava outopää. Tarvitsen aika monesti kirjoja hyllystäni uudelleen ja aakkostus on ainoa tapa löytää ne sutjakasti. Minusta on mukava seurata vieraiden erilaisia reaktiotapoja suhteessa kirjoihin. Hämmästely on nykyisin aika yleistä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hassua, itsekin toki aina uudessa kyläpaikassa tutkin innoissani kirjahyllyä, mutta ajatukset ovat kyllä ihan erilaiset kuin sinun vieraillasi :D

      Poista
    2. Vierailuilla on mukava tosiaan hyllyjä tutkailla. "Mitä oikeaa olisit saanut..."!!! Kääks. Kaikkea kanssa. On meilläkin tosin joku pohdiskellut, kuinka suuren painon kirjahylly kohdistaa talon rakenteisiin...

      Tuo kysymys, onko lukenut kaiken, mitä hyllyssä on, on myös hämmentävä. Aikoinaan vastasin ylpeänä kyllä, nykyään yhtä ylpeänä, etten tietenkään, koska ne ovat pahan päivän varalle. Aakkostus on minustakin ainoa oikea tapa järjestää kirjat. Miten muuten koskaan löytäisin mitään?

      Poista
    3. Tästä tuli mieleeni, että aikoinaan kulttuuriantropologian kenttätyökurssilla meitä neuvottiin tarkkailemaan juuri ihmisten kirjahyllyjä: ei keittiövarustusta, ei eteistilaa, vaan nimenomaan kirjahyllyjä. :)

      Poista
    4. Näytä minulle kirjahyllysi, niin kerron, millainen olet!

      Poista
  15. Hymyn huulille nostattava teksti!
    Yhden kerran muistan nähneeni Suomen kaamein kämppä -ohjelmassa varta vasten tehdyn kirjahyllyn. Se puuseppä (anteeksi, en muista nimeä) suunnitteli oikein tyylitellyn kirjahyllyn erilaisista puu"neliöistä", joita sijoitteli palapelimaisesti ja sikinsokin seinälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkn näin sen jakson, mutta oliko se varsinaisesti kirjoille tarkoitettu kirjahylly vai ihan vain sellainen kaikenlaisen tavaran ja sisustuskrääsän hylly?

      Poista
    2. Muistaakseni kirjoille, mutta nyt kun sanoit niin en pane päätäni pantiksi :)

      Poista
  16. Minulla on kirjahyllyjä vain kahdessa huoneessa, mutta pieneen olohuoneeseemme en laita niitä. Olen lahjoittanut kirjoja, kantanut niitä aittaan ja asuntoa vaihtaessani jättänyt suvulle lukemista...:))

    Meille kirjafriikeille kirjat ovat välttämättömyyksiä, mutta lukeminen on joidenkin mielestä niin hankalaa, etteivät he kirjoja harrasta..;/

    Entisaikaan näytettiin kirjahyllyä ylpeydellä vaikka siinä olisi ollut pelkkää 50 vuotta vanhaa kirjallisuutta. Ajat ovat muuttuneet totaalisesti!<3

    Innostava kirjahyllypostaus, Kirsi, kiitos tästä!<3333

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuotakin mietin, että aika tosiaan on muuttanut suhtautumista. Ennen kirjat olivat sivistyksen ja tietyn aseman symboli. Kirjat olivat esineinä kalliita ja arvostettuja, niiden lukemiseen oli aikaa vain paremmin toimeen tulevilla. Nykyään ei mokomia pölunkerääjiä ja aikasöppöjöjä enää arvosteta. :(

      Poista
  17. Ihana teksti Kirsi! Meillä taitaa tällä hetkellä olla kirjahylly kodin jokaisessa käytössä olevassa huoneessa, jos vaatehuoneita ei lasketa. Niissäkin kyllä taitaa olla kirjoja laatikoissa..

    Meillä ei vielä ole tullut kirjojen määrän suhteen kipuraja vastaan, mutta lähellä ollaan ja ajattelinkin tänä vuonna tutkia tarkemmin että mitä täällä on ja miksi ja voiko jostain luopua. Onneksi emme enää asu kierrätyskeskuksen vieressä, sieltä tarttui aivan liian helposti uusia kirjoja mukaan.

    Kirjahyllyt kunniaan!

    VastaaPoista
  18. Mainio postaus! Minä olen tällä hetkellä tilanteessa, jossa jopa kirjat tuntuvat rasitteelta, kun remontin keskellä olevassa talossa pöly ja säilytystilan puute aiheuttaa harmaita hiuksia päivittäin. Iso osa kirjoistani on ollut vuoden verran pahvilaatikoissa, ja mielessä on kyllä käynyt, että harvaapa niistä on oikeastaan tullut kaivattua... Epäjärjestyksen keskellä olen jopa alkanut tuntea vetoa niihin sisustuslehtien "sairaalatunnelmaa kotiin" -sisustuksiin, vaikken sellaista kyllä oikeasti kotiini haluaisi.Kun kämppä siis alkaa tästä järjestyä, saatan panna pahvilaatikoista ilmestyvistä kirjoista ison osan kiertoon ja jättää hyllyyn vain pienen siemenen uuden kirjavuoren kasvattamiselle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajatus puhtaalta pöydältä lähtemisestä tietyllä tavalla houkuttaa... Mitä, jos todella koko kokoelma tuhoutuisi tai siitä olisi vain pakko luopua? Voisi aloittaa alusta!

      Poista
  19. Muutin vähän aikaa sitten. Asuntoja katsellessani mittailin aina minne kirjahyllyni mahtuisi. "Koti ilman kirjoja on kuin huone ilman ikkunoita", on joku viisas sanonut.

    Kirjahylly on minulle myös mieluisin sisustuselementti, huomaan usein katselevani sitä kuin taulua. Kun olen stressaantunut, rentoudun järjestelemällä kirjahyllyäni. Kirjoja löytyy toki muualtakin asunnostani kuin kirjahyllystä, keittokirjat on hätistetty keittiönkaappiin, ja erilaisia kirjapinoja ja keskenolevia kirjoja on siellä täällä.

    Minä aina juutun niihin kuviin sisustuslehdissä, joissa on isoja (mielellään seinän kokoisia) kirjahyllyjä, jotka on täynnä kirjoja.

    Meille kirjojen ja kirjahyllyjen ystäville muuten on netissä myös ilahduttava sivusto, täällä: http://bookshelfporn.com/ (Menkää ihan rohkeasti, kuvissa on vain kirjoja ja kirjahyllyjä.)

    VastaaPoista
  20. Hupsista, meillä ei viihdytetä vieraita samassa huoneessa kuin missä kirjat ovat... luulevatkohan kaikki tutut siis että meillä ei lueta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! :))

      No, tuskin sentään. Samoin siis meillä on ihan käytännön syystä, mutta kirjahylly on sentään ihan olohuoneen tuntumassa...

      Poista
  21. Meilläkin kirjat ovat ns. kirjastossa, jossa harvemmin vieraat käyvät. Kirjoja ei edes ole tolkuttomasti, käytän mielelläni kirjastoa ja olen opetellut ostamaan jo luettuja huippukirjoja, ellei kyse ole jostain täsmätärpistä tai matkalta ostetusta pokkarista. Lisäksi meillä allergioiden vuoksi kirjojen on oltava hyllyssä ovien takana... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjastohuone kuulostaa ylelliseltä! Meillä ei ole kirjastoa, on vain työhuone, jonka yksi seinä on peitetty kirjahyllyllä ja kirjapinoja lisäksi huojuu eri paikoissa. Lasiovellinen Boknäs-hylly on unelmani.

      Poista
    2. Ylelliseltä se vain kuulostaa :). Meidän kirjastoamme hallitsee pikkupoikien rumpusetti, joten kyse on enempikin monotoimihuoneesta. Mulla on kuitenkin suuri unelma sille ajalle, kun saan huoneen omaan käyttööni... Kirjahylly siellä kuitenkin jo on!
      Lisäksi meilläkin kirjoja kirjaimellisesti lojuu kaikkialla: keittiössä, makuuhuoneissa, olohuoneessa.... lasteb äänistä puhumattakaan.

      Poista
  22. Köyhällä on kirjoja, muttei kirjastoa. Lasioviakin hyllyissä on olemassa. Vieraat ovat aina sillätavoin tervetulleita, ettei mikään huone, tila tai paikka ole heiltä kielletty. Jäin miettimään, että oikeastiko kirjat ja vieraat pitäisi pitää eri huoneissa. Minulla on vaatimaton pieni asunto eikä rikashulppea. Miten se voisi olla edes mahdollista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukin toimii tietysti kotonaan haluamallaan tavalla ja omanlaisellaan tyylillä. Jos on tilaa, voi kirjahyllyn sijoittaa muuallekin kuin olohuoneeseen. Meillä näin on tehty siksi, että olohuoneessa ei ole riittävästi ehjää seinätilaa eikä neliöitäkään, kun taas työhuoneeseemme hylly sopii, hieman madallettuna tosin. Olen nähnyt aivan ihania hyllyratkaisuja, joissa kirjoja on sijoitettu vaikkapa wc:n seinälle. Mielikuvitus ja mieltymykset tässä kai ovat rajana?

      Poista
    2. Meillä myös olkkarin seiniä on oikeastaan vain yksi, sekin uunia vasten, joten kirjojen sijoittaminen siihen on jo paloturvallisuusriski. Lapsiperhe tarvitsee tilaa ja kuten yllä kirjoitin, kirjastoksi nimettyä huonetta käytetään moneen. Kukin tavallaan. :)

      Poista
  23. Vasta nyt tulin lukemaan mainion juttusi ja senkin kiireellä, vain pari ensimmäistä kommenttia ehdin lukemaan. Joten anteeksi jos tulee toistoa! Meillä on kaksi kirjakaappia ja lastenhuoneessa kirjahylly. Vaikka toinen kaapeista on jatkettava, niin olen nyt ottanut periaatteekseni, että näihin olemassaoleviin pitää kirjat mahtua ja kyllä ne mahtuvat, aina löytyy karsittavaa.
    Sisustusohjelmista tuli mieleeni, että ehkä meidän kirjahamstereiden pitäisi joukolla soluttautua ohjelmiin! Teemajakso "löydä unelmiesi kirjahylly" olisi tavattoman kiinnostava :)

    VastaaPoista
  24. Hauska kirjoitus ja keskustelu!

    Asuntoa hankkiessa ja muuton yhteydessä jouduin tyytymään yhteen kirjahyllyyn, mutta sen enempää en olekaan valmis tinkimään. Neliöitä ei ole huiman huimasti, mutta kirjoja on hylly täynnä. Yksi hylly, lisää ei mahdu. Siinä on se hyvä puoli, että kirjat myös kiertävät. Silti näyttää toisinaan siltä, että moni kirja pötköttää hyllyssä lukemattomana aivan liian pitkään. Nyt, kun hylly on täysi, olen jälleen miettinyt järjestyksen muuttamista aakkosjärjestyksestä väreittäin - se nimittäin on siistimmän näköistä. Käytännöllisyys on kuitenkin ajanut aakkostamaan.

    Olen joskus ostanut sisustuslehden ihan vain kirjahyllyjutun vuoksi ja pettynyt karvaasti. Enemmänkin on ollut esillä kummallisia lokerikkoja, joihin ei tosiaan mahtuisi juurikaan kirjoja.

    Mutta koti ilman kirjoja olisi kuin elämä ilman hengitystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä tuosta, että kyllä ihmisellä on oltava kirjoja! Elinehto suorastaan :)

      Olen koettanut noudattaa pääpiirteissään samaa linjaa kuin sinäkin, eli lisää hyllyjä emme hankin, kirjojen on vähennyttävä toisesta päästä, jos uutta tulee taloon. Ihan ei onnistu, sillä niitä pinoja aina välillä nousee. Lisäksi etäkirjastoni toimii työpaikalla...

      Poista
  25. Hih, minä lähden välittömästi mukaan Pro Kirjahylly -liikkeeseen!

    Siis todellakin kaikkihan lähtee liikkeelle kirjahyllystä: ensin sille mietitään paikka ja sitten harkitaan muita huonekaluja. ;) Tällä hetkellä asumme pienessä kaksiossa, jossa on kaksi kirjahyllynpätkää olohuone/avokeittiössä, ja niissäkin jo kahdessa rivissä...

    Enää en välitä siitä ärsyttävästä ihmettelystä, "miten sulla voi olla noin paljon kirjoja?". Aiemmin otin siitä vähän nokkiini. Tietysti mulla on kirjoja! Hyvänen aika! Kuten Valkoinen Kirahvi sanoo, muuten ei elämässä olisi hengitystä!

    Mutta tietysti jokainen tekee itse oman elämänsä valinnat, kirjoilla tai ilman. Tosin itse EN arvostele suoraan päin naamaa niitä, joiden kotona ei ole kirjoja. Omassa päässäni saatan ihmetellä, mutten päin naamaa tokaise mitään.

    Se on tosin sanottava, että muutto muutolta muuttoavun saaminen on käynyt hankalammaksi, kun ihmiset kyllästyvät roudaamaan kymmeniä kirjalaatikoita. ;) (Minä en tosin ymmärrä, miten se oikein pakatun kirjamuuttolaatikon kantaminen eroaa oikein pakatusta astiamuuttolaatikosta, mutta ehkä nämä ovatkin jotain henkimaailman asioita...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko kirjalaatikoiden kantaminen jotenkin henkisesti raskaampaa kuin astioiden? ;) Ovathan monet kirjat tunnetusti varsin tuhtia tavaraa myös sisältönsä puolesta.

      Poista
    2. Ei kun fyysisesti... täyteen ei voi pakata ja sittenpä niitä laatikoita kertyy. Sain palautetta viimemuutossa. Uhkasivat, että ellei kirjamäärä vähene, ei apua heru. Auts!

      Poista
  26. Jouduin muutama vuosi sitten käymään työn puolesta erilaisten ihmisten kodeissa pääkaupunkiseudulla. Keskimäärin joka neljännessä taloudessa oli jonkinlainen kirjahylly, mutta yleensä niissä oli vain enintään metri kirjoja ja loput muuta tavaraa. Kirjoista eroon pääseminen onkin siksi hyvin vaikeaa - ihmiset eivät halua kirjoja edes ilmaiseksi, sillä heillä ei ole paikkaa mihin panna ne. Yhä harvempi taho vastaanottaa kirjoja, koska ne eivät liiku eteenpäin. Kohta olemme tilanteessa, jossa niitä on pakko kierrättää energiajätteenä tms.

    Meillä on kotona noin 80 hyllymetriä kirjoja katosta lattiaan olevissa lasiovellisissa kirjahyllyissä, sellaisissa 20 cm syvissä. Isoja kirjoja varten on noin 6 metriä Ikean Effective-hyllyä, lisäksi Boknäsin kirjakalusteita (kirjakaruselli ja sohvapöytä), Ja vielä yksi design-kirjatorni. Enempää ei meidän kämppään mahdu, ja kirjoista eroon pääseminen on vuosi vuodelta vaikeampaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. OOHH!! Aivan mahtavalta kuulostaa tuo teidän kirjoilla ja kirjakalusteilla sisustettu asuntonne!

      Valitettavan totta taitaa tosiaan tuo olla, että kirjat joutuu pian hävittämään energiajätteenä. Huonokuntoisten, loppuun luettujen ja asiasisällöltään vanhentuneiden kohdalla sen ymmärtää, mutta muiden osalta on vain surullinen.

      Poista
    2. Yksi hyvä tapa kierrättää kirjoja on bookcrossing.

      Poista
  27. Kiva keskustelu. Luin vasta lauantaiaamuna, sillä eilen olin yhdessä mielipuuhassani: järjestelin kirjahyllyäni (fiktio-osastoa). Järjestellessäni tapaaan miettiä, onko mitään poistettavaa... Samalla tarkistin puutteita ja tilailin läppärillä huuto.netistä, antikvaari.fista että book depositorysta :)
    Muutin taloon 1994, ensimmäinen vuosi oli ikävä, ja tuparitkin järjestin vasta seuraavana vuonna. Syy? Isä ei saanut puusepältä sopivaa puutavaraa aiemmin ja isä sai tehtyä hyllyt vasta kesää vasten 1995. Oi onnea silloin!
    Hyllyt ovat olohuoneessa, niitä riittää kolmelle seinälle... Telkkari on tietysti muualla. Muutama vuosi sitten uusimme muutamia mööpeleitä ja toteutin unelman: työpöydän viereen (sekin olohuoneessa) törsösin kirjakarusellin, sen korkeamman mallin, jonne mahtui käsikirjasto: sanakirjat yms. ja vähän muutakin. En todellakaan ole katunut! Lattialla on itämaisia villamattoja, kiitos miehen - itse en olisi hoksannut semmoisia hankkia <3 Pabluuna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjakaruselli varmaan onki juuri tuollaiseen ammattikäsikirjastoon vallan mainio keksintö! Olen sellaisia joillakin tuttavillani nähnyt ja kadehtinut. Vielä upeampaa olisi tietysti mittatilauksena paikalle oikeasta kokopuusta rakennettu hyllystö. Ahh! Mahtavaa!

      Myös eilinen iltapuuhasi kuulostaa mukavalta :)

      Poista
  28. Opiskelija on siinä tilanteessa, että ihan hirveää vauhtia kirjojen määrä ei lisäänny - silti tosin eilen käytiin hankkimassa jatkoa kirjahyllylle (Ikean varastohylly Ivar tuplasi juuri kokonsa). Laskeskeltiin että jos vielä tarvii niin lyhyempi pätkä mahtuu jatkoksi... Ajatus on kuitenkin se, että tästä pienestä kaksiosta muutetaan tulevaisuudessa vaan isompaan asuntoon, joten kyllä siellä sitten näille kirjoillekin on tilaa!

    Kirjoista luopuminen ei sitten kyllä onnistu. Tai no joskus jos kaksoiskappaleita päätyy hyllyyn, niin sitten, mutta ei muuten! Jonkin verran toki lainaillaan ystäväpiirin kesken, mutta takaisin ne kirjat aina palaa.

    En oikein myöskään ymmärrä niitä koriste-esinehyllyjä. Voivat olla kyllä nätinkin näköisiä (Lundian uusissa mainoksissa hyllyt mielestäni näyttivät kauniilta, vaikkei niissä juuri kirjoja ollut), mutta en ymmärrä että mihin ne kirjat silloin sitten laitetaan :D? Ja tunnustan kyllä että ihan itsekseni ihmettelen ja ehkä ihan vähän arvostelenkin kirjattomia koteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minunkin täytyy tunnustaa, että jos asunnossa ei näytä kirjoja olevan, olen hieman ihmeissäni! Tosin ymmärrän, että kaikki eivät halua esitellä kirjojaan olohuoneessa.

      Opiskeluaikana en minäkään vielä osannut kuvitella, että kirjoista voisi joskus tulla myös ongelma :)

      Poista
  29. Koti ilman kirjahyllyä ei ole koti ollenkaan - vaikka täytyy myöntää, että suurin onneni e-kirjoista on lukijan pienuus. Blogini kirjallisesta taustapeilistä voi käydä kurkkaamassa, miltä näyttää yöpöydälläni oleva kirjapino. Siinä on yli 70 kirjaa...

    Tosin paperisissa kirjoissa on kyllä ihan oma viehätyksensä. Minä vaan olen huono luopumaan yhdestäkään eikä hyllyihin eikä hyllyjen päälle mahdu enää yhtään lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo jonkinlainen aineettomuus ainakin minua vielä e-kirjoissa tökkii. Onhan se kiva siellä puhelimen sähköisessä "hyllyssä", mutta...

      Poista
  30. Pitäisikö tehdä blogitempaus, jossa postaamme sisustuslehtien tai -bolgien tyylillä kirjahyllyistämme...

    VastaaPoista
  31. Minulla on ollut vain kaksi pientä ja epäkäytännöllistä kirjahyllyä, joista loppuu tila koko ajan. Ne ovat vain kulkeneet mukanani koko aikuisiän, niin en raaskisi luopua. Siis meillä on niitä muodikkaita kirjapinoja lattialla.. Ja kiikutan myös kirjoja ahkerasti käyttämieni kirjastojen "saa ottaa" -hyllyihin. Joko kirjastojen henkilökunta siivoaa niitä jatkuvasti, tai sitten ne todella liikkuvat sieltä hyvin. Olen myös itse tehnyt niistä tosi hyviä löytöjä, myös uutuuksia. Joitain kirjoja olen laittanut eteenpäin ja hankkinut myös Netcycleristä ja Huuto.netistä.

    Avomiehen vanhemmilla on aivan ihana kirjasto/takka/työhuone, jossa kirjat aakkosjärjestyksessä. Harmittaa, ettei meitä enää majoiteta sinne, kun ovat sisustaneet uuden vierashuoneen. Omien vanhempien kotona kirjat eivät ole koskaan olleet olohuoneessa. Nykyisin isällä on kirjoja esim. makuuhuoneessa ovellisissa keittiökalusteiksi alunperin tarkoitetuissa kaapeissa. Hauska ratkaisu sekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjastojen poistokorit ovat mukavaa palvelua suuntaan ja toiseen. Nettihuutokaupassa olen koettanut joskus myydä jotain, mutta ongelmaksi nousee todella nopeasti se, että postikulut ovat törkeän kalliit. Pitäisi saada menemään suuremmissa erissä, että ostaja ei joutuisi pulittamaan enemmän postille kuin myyjälle.

      Poista
    2. Tosi on. Postitin arvontakirjoja ja huomasin asian. Toisaalta huuto.net on hyvä palvelu (ja muut vastaavat) sillä sen haku on varsin nopea. Olen ostanut siellä en myynyt.

      Poista
    3. Minäkin pidän Huuto.netiä kivana ja nopeana palveluna. Kirjojen myymiseen se vain ei ole kaikkein näppärin juuri noiden postikulujen takia. Mutta olen sen avulla saanut myytyä muuta itselle tarpeetonta tavaraa todella kätevästi.

      Poista
  32. Heh, minä olen kasvanut kodissa, josta löytyi kirjahylly olohuoneesta, työhuoneesta, kaikista makuuhuoneista, eteisestä, keittiöstä ja saunan eteisestä! ;-) Koti ilman kirjahyllyä ei ole koti.

    Itse en tosin ole samanlainen kirjahamsteri kuin vanhempani, joten meillä on "vain" kolme kirjahyllyä olohuoneessa ja yksi tyttären huoneessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kuvitella, että erityisen vaikeaksi kirjoista luopumisen ja tilanpuutteen kuvio muodostuu sukupolvella ja yksilöillä, joille pois laittaminen on jo ajatuksena täysin mahdoton. Onneksi itse olet löytänyt mukavan kohtuuden ;)

      Poista
  33. Koti ilman kirjoja ei ole koti.

    Kävin kesällä asuntomessuilla ja ihmettelin suuresti niiden kirjahyllyttömiä asuntoja. Jossakin saattoi olla pieni hylly, mutta vain yhdessä asunnossa oli kunnon kirjahylly. Se olikin sitten tosi upea koko seinän kokoinen ihanuus.

    Minäkin olen saanut kuulla ihmettelyjä omista kirjahyllyistäni, vaikka ei niitä nyt niin hirveän paljon ole. Lapsuudenkodissani oli myös iso kirjahylly ja samoin molemmissa mummuloissa. Kirjat taitavat kulkea myös suvussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kummallista tosiaan, että kirjahylly ei taida olla mikään trendihuonekalu, vaan jonkinlainen menneen ajan juttu sisustajille!

      Uskon myös tuohon, että jos kotona ja sukulaisilla on ollut kodeissaan kirjoja, se tapa periytyy. Ainakin pitää kirjahyllyä luonnollisena osana kalustusta eikä jonakin kummajaisena.

      Poista
  34. Hauska postaus (jota ehdin lukemaan tapani mukaan muutaman päivän viiveellä ;))

    Minun sisustuselementtiarvoasteikossani kirjahylly nousee erittäin korkealle :) Vaikka omat kirjahyllyt ovat ylitsepursuavan täysiä ja isolta osin epäjärjestyksessä en voisi kuvitella kotia ilman niitä! Toki haaveilen uusista, yhteensopivista ja jopa koko seinäpinta-alan täyttävistä kokonaisuuksista, mutta nykyisilläkin pärjää vielä toivottavasti muutaman vuoden. Kirjat kieltämättä leviävät työhuoneen puolelta (eli eivät ole automaattisesti silmäiltävissä) hieman keittiöön ja ehkä olohuoneeseenkin, joten tilanahtautta on...

    VastaaPoista
  35. Olen huomannut, että joillekin ihmisille kirjahylly pakollisine kaunokirjallisine klassikoineen on kulttuurikulissi, jonka tehtävä on osoittaa vieraille miten kultivoitunut ko henkilö on. On mahdollista harrastaa kaunokirjallisuutta ostamatta ainuttakaan kirjaa, sitä varten meillä on kirjastot.

    VastaaPoista