perjantai 13. kesäkuuta 2014

Sebastian Lindell: Kun pimeys peittää valkeat yöt ja Kun kesä ei tullutkaan



Myllylahti-kustantamon tallissa tiukkatahtisia poliisidekkareita kirjoittava Sebastian Lindell on kirjailijanimi. Pseudonyymin taakse kätkeytyvä kirjailija kirjoittaa itsestään muun muassa näin kustantamon sivuilla:

Pyrin kirjoittamaan sen tyyppisiä tarinoita, jollaisia itsekin haluaisin lukea. Dekkarin päätehtävä on mielestäni viihdyttää lukijaa, ja sen ehdottomasti tärkein ominaisuus on vetävä rikosjuoni. Kaikki muu, niin henkilö- ja miljöökuvaus kuin mahdollinen aiheen ajankohtaisuus tai kantaaottavuus, tulee vasta toissijaisena.”

Lindellin kaksi ensimmäistä dekkaria nyt luettuani voin todeta, että tavoitteeseen on päästy. Sekä Kun pimeys peittää valkeat yöt (KPPVY) että Kun kesä ei tullutkaan (KKET) ovat ennen kaikkea juonivetoisia ja tapahtumatäyteisiä, otteessaan pitäviä ja viihdyttäviä poliisiromaaneja. Juonikuvioita on hiottu tarkkaan ja huolella. Vauhtia ja vaarallisia tilanteitakaan ei puutu, mutta mitään päätöntä koheltamista ei ole mukana. Sen sijaan kirjojen ehkä suurin heikkous on henkilökuvauksen ulkokohtaisuus, jopa pinnallisuus. Tältä osin Lindellin kirjoitustyyli muistuttaa enemmän Jarkko Sipilää kuin Seppo Jokista, jos vertailu sallitaan.

Lindellin kirjat sijoittuvat Pohjois-Suomeen, lähinnä Lapin alueelle ja Rovaniemen ympäristöön. Päähenkilöinä on KRP:n etsiväpari, rikoskomisario Markus Edelmann ja rikosylikonstaapeli Sonja Friberg. Kummankin tausta on melko värikäs. Edelman on saksalaisen sotilaan ja suomalaisnaisen lapsi. Isä on tunnustanut poikansa ja Markus on täysin kaksikielinen Saksassa vietettyjen kesien ansiosta. Tausta on toki aiheuttanut aikanaan melkoista kiusaamista. Sonja taas on suomenruotsalainen ja kotoisin Tammisaaresta. Minua kiehtova yksityiskohta on, että Sonja on aikoinaan harjoittelujaksoillaan työskennellyt Salossa. Edelmannin aikuinen tytär opiskelee Saksassa ja vaimo on kotirouva, Sonja taas on kolmikymppinen sinkku, joka toivoisi ehkä sittenkin pysyvää parisuhdetta. Kaksikon välit ovat asialliset, joskin Sonja tuntuu välillä tuskastuvan esimieheensä der Alteen.

Kun pimeys peittää valkeat yöt ilmestyi vuonna 2012, mutta sen tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2000, markka-ajan viimeisiin hetkiin. Vaikka aikaa on kulunut vasta vajaat viisitoista vuotta, huomaa muutoksen selvästi. Ajankuvan yksityiskohdissa Lindell onkin huolellinen. Toisaalta yksityiskohtien alleviivaaminen alkaa jo paikoin tuskastuttaa. Mitä väliä sillä lopulta on, mitä mallia kulloinenkin matkapuhelin on tai minkä merkkinen auto vuokrataan? Kuinka paljon kellonaikoja täytyy korostaa tarinassa, jossa aika muuten etenee varsin verkkaan? Entä pitääkö jokainen pullakahvitauko selostaa?

KPPVY:n rikosvyyhti lähtee liikkeelle jo helluntaista 1960, samasta hetkestä kuin kuuluisat Bodomjärven murhat. Vuotta myöhemmin Kemijoesta löytyy pahoin hajonnut ruumis. Siitä mitä on jäljellä päätellään, että vuoden veden alla ollut ruumis on todennäköisesti nuoren naisen, joka on kohdannut väkivaltaisen lopun. Vuoden 1960 juhannuksen tienoilla yläjuoksulta on löytynyt naisen vaatekerta, mutta ketään ei ole ilmoitettu kadonneeksi. Tapaus on jäänyt selvittämättä, mutta vuonna 2000 ilmenee uusia todisteita ja poliisi avaa jutun uudelleen.

Sitkeä ja turhauttavakin selvitystyö alkaa vähitellen tuottaa tuloksia. Sitten tapahtuu teloitus, palkkamurha. Eläkeläismies ammutaan kotonaan keskellä kirkasta päivää. Kirjan puolivälissä palkkamurha motiiveineen on selvitetty, samaten nuoren naisen kuolinhetken tapahtumat. Tässä vaiheessa ihmettelin, mihin loput 150 sivua on tarkoitus käyttää. Yllättäen poliisi lähtee varmistelemaan jokiruumiin henkilöyttä sekä selvittämään tapahtumia, jotka edelsivät kuolemaa. Taustalta paljastuukin tragedia toisensa jälkeen. Hieman luistellaan kaltevalla pinnalla, koska traagisia tapahtumia ja yhteensattumia on niin viljalti. Osa tapahtumista myös noudattelee tunnettuja suomalaisia rikoksia, mutta soveltaen toki. Itseäni kiinnosti eniten sivujuonteessa pinnalle pulpahtanut uskonlahko, jota Lindell ei nimeä mutta joka ilmiselvästi on niin sanottu kartanolaisten* ryhmittymä.

Kun kesä ei tullutkaan ilmestyi vuonna 2013 ja sijoittuu sekin Rovaniemen maisemiin. Vuoden 2001 vappuna katoaa nuori nainen Rovaniemen keskustan tuntumassa hölkkälenkillään. Kyseessä on jo kolmas samantapainen katoamistapaus kolmen vuoden sisällä. Naiset ovat kadonneet kirjaimellisesti jäljettömiin, eikä heitä tunnu yhdistävän mikään lukuun ottamatta ilmeisimpiä seikkoja eli naiseutta ja rovaniemeläisyyttä. Poliisi on ymmällään.

Tutkimukset nytkähtävät eteenpäin vasta, kun löytyy kuoliaaksi pahoinpidelty ja alastomaksi riisuttu nainen. Kun vaatteet sattumalta löytyvät toisaalta, pääsee poliisi muutaman askeleen lähemmäs tekijää. On kuitenkin turvauduttava järeämpiin keinoihin, ja niinpä murhaajalle viritetään ansa. Paha kyllä syötti napataan ansan suulta ja alkaa melkoinen kilpajuoksu täpärine tilanteineen.

KKET:ssä Lindell käyttää tuttua tekniikkaa, jossa lukija pääsee paikka paikoin seuraamaan myös nimeämättömäksi jäävän murhaajan ajatuksenjuoksua. Lindell tekee tämän varsin ovelasti ripotellen sopivia vinkkejä. Samaan aikaan poliisi koettaa selvitellä eri epäiltyjen todennäköisyyttä, ja vihjeet tietysti täsmäävät useimpiin. Arvasin murhaajan oikein jo varsin alussa, mutta luovuin arvauksestani ja veikkasin väärin paria muutakin ennen kuin juttu ratkesi. Murhien tekotapa oli jokseenkin karmiva, ja lopullisesti niskakarvani sai pystyyn aivan lopussa siteerattu todellinen lehtiuutinen, jossa kerrottiin ihan tästä läheltä varastetuista teräksisistä matonpesualtaista… Lindell siis flirttailee fiktiollaan faktan kanssa aika rohkeasti!

Jo ylempänä nurisin, ettei Lindell ole parhaimmillaan henkilökuvauksessa. Edes Edelmann tai Friberg ei kahden kirjan matkalla juurikaan syvene. Ylipäätään Lindellillä on maneerina kuvata jokaisen sivuhenkilönkin ulkonäköä kuin poliisin etsintäkuulutuksessa, tukanväristä pituuteen ja painoon vaatetuksen yksityiskohtia unohtamatta. Monesti nämä kuvaukset katkaisevat kerronnan töksähtäen, mikä vielä korostaa niiden päälleliimaamista. Poliisityötä Lindell sen sijaan kuvaa uskottavasti ja huolellisesti, vaikka mitään puhelinkuuntelun yksityiskohtaista kuvausta ei esimerkiksi olekaan otettu mukaan, onneksi.

Sebastian Lindell: Kun pimeys peittää valkeat yöt
Myllylahti 2012. 335 s.

Sebastian Lindell: Kun kesä ei tullutkaan
Myllylahti 2013. 391 s.

Arvostelukappaleet kustantajalta, kiitos!

Lindellin kolmas dekkari Kun varjot pitenevät ilmestyy syksyllä.

*Kartanolaisuuteen olen törmännyt aiemmin esimerkiksi Ulla Appelsinin teoksessa Lapsuus lahkon vankina. Leevi K. Laitisen tarina (WSOY 2010) ja Kirsti Ellilän dekkarissa Usko, toivo ja kuolema (Tammi 1998).



Dekkariviikon kunniaksi arvon nämä kaksi Sebastian Lindellin dekkaria blogini lukijoiden kesken. Arvon kirjat pakettina, eli yksi henkilö saa molemmat jännittävät kirjat itselleen. Arvontaan voi osallistua jättämällä kommentin alle sunnuntaihin 15.6. klo 19.00 mennessä. Kerro kommentissasi, mikäli haluat osallistua arvontaan. Onnea arvontaan!

Arvonta on suoritettu, ja lahjomaton Random.org-generaattori arpoi voittajaksi Sinikan. Lämpimät onnittelut! Laitathan osoitteesi mahdollisimman pian minulle sähköpostiin: kirsi.htnn @ gmail.com 

10 kommenttia:

  1. Nämä kirjat koukuttavat! Luin molemmat peräkkäin ja kolmatta odotan innolla. Osallistun arvontaan, kiitos :)

    VastaaPoista
  2. Osallistun arvontaan. Olen miettinyt, että minun pitäisi vähän useammin yrittää tutustua kotimaisiin dekkaristeihin ja Pohjois-Suomi kuulostaa piristävän poikkeavalta kirjojen miljööltä.

    VastaaPoista
  3. Totta kai arvontaan pitää osallistua - varsinkin, kun en ole lukenut noista kumpaakaan...

    VastaaPoista
  4. Hälälää, mukana arvonnassa! :)

    VastaaPoista
  5. Ihan uusia dekkarituttavuuksia, osallistun siis!!

    VastaaPoista
  6. Osallistun arvontaan! Molemmat Lindellin kirjat olen lukenut ja pitänyt! Odottelen siis syksyä...

    VastaaPoista
  7. Kiinnostava tuo Jarkko Sipilän ja Seppo Jokisen vertaus. Olen päässyt Jokisen kanssa vasta kahteen ensimmäiseen, Sipilältä olen lukenut kaikki. Ehkä siksi mulla on semmoinen mielikuva, että Sipilä rakentaa uskottavampia henkilöhahmoja. Pitääkin kesän aikana kahlata nuo Jokiset läpi ja tarkastaa sen jälkeen kanta :)

    Oon mielelläni mukana arvonnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokinen saa jotenkin loihdittua henkilöistään elävämpiä. Heissä on lämpöä, joka puuttuu minusta esimerkiksi Sipilän sinänsä hyvin realistisilta ammattipoliiseilta. Sipilä painottaa enemmän ammatillisuutta, Jokinen henkilökohtaista ja persoonaa? Makuasioita, mistä lukija viehättyy. Sitä paitsi minusta Sipiläkin on petrannut, ja viimeisimmissä kirjoissa on jo enemmän persoonissa syvyyttä eikä enää tahkota jokaista poliisityön tylsintäkin puolta millintarkasti.

      Poista
  8. Näissä dekkareissa on kiehtovat nimet ja lankeaisin mielelläni pohjoisen ulottuvuuden pauloihin. :) Osallistun arvontaan.

    VastaaPoista
  9. Naantalissa ei ollut vuonna 2000 yhtään golfkenttää....

    VastaaPoista