Sivut

perjantai 4. joulukuuta 2015

Marja Björk: Poika



Miltä tuntuisi olla mies ja elää vankina naisen ruumiissa? Miten taistella tiensä ulos, kun tietoa ja vertaisia ei tunnu olevan koko universumissa? Miten selviytyä ja kasvaa ehjäksi ihmiseksi tällaisissa ristipaineissa?

Näin raastaviin kysymyksiin voi saada vastauksia Marja Björkin romaanista Poika. Marion tietää jo pienenä olevansa oikeasti poika, vaikka onkin tyttö. Alakoulun alimmilla luokilla hänen hartain toiveensa on, että hänelle alkaisi kasvaa pippeli. Kun aikanaan Marionin rinnat alkavat kasvaa, hän haluaisi mieluiten kuolla. Miten peittää tissit? Idealsiteet ja jeesusteippi auttavat, mutta eivät tarjoa lopullista ratkaisua.

Missä voi käydä vessassa, kun on mies naisen ruumiissa? Kun ulkoinen olemus on vahvan maskuliininen, ei voi mennä naistenhuoneeseen aiheuttamatta hämminkiä. Miestenhuoneessa taas voi muuten joutua kiusalliseen tilanteeseen. On siis viisainta pidätellä? Entä missä pukuhuoneessa voi vaihtaa ylleen työhaalarit ammattikoulussa, kun papereiden mukaan on tyttö mutta muuten on kuin muutkin jätkät?

Pienenä oli vaikea käsittää, miksei voinut lähettää kaverinsa kanssa rakkauskirjeitä luokan tytöille. Paljon pahempaa kuitenkin oli, ettei uskaltanut paljastaa rakastetulleen olevansa ruumiiltaan nainen, kun suhde oli jo jatkunut liian kauan. Onko naisen ruumiissa elävä mies lesbo, kun hän rakastaa naista?

Marionilla on muitakin ongelmia kuin oman identiteetin rakentamisen mahdottomuus. Perhe on ollut kovilla kauan. Äiti on paennut menneisyyttä kahden lapsensa kanssa Rovaniemeltä pääkaupunkiseudulle, kun isä on jättänyt perheelleen vain velat ja häpeän. Yksinhuoltajalla ei ole helppoa, mutta Marionin ja Aaronin äidissä on särmää. Tiikeriemon raivolla hän taistelee lapsensa puolesta, vaikkei aina tätä ymmärräkään. Ei ole helppoa hyväksyä, ettei oma lapsi sovi mihinkään tunnettuun muottiin.

Poika on koskettava ja ravistelevakin kirja tärkeästä aiheesta. Sukupuoli ei tosiaankaan ole mustavalkoinen joko-tai-kysymys, vaan paljon monisyisempi. Marionin tarina on vaikeuksista ja mustista kausista huolimatta valoisa ja toiveikas: tällaisenkin kokoisen asian kanssa voi selviytyä ja päästä kokonaiseksi. Helppoa ei ole, ja rohkeutta tarvitaan. Marion on myös onnekas, koska hän kohtaa lapsuutensa ja nuoruutensa aikana kuitenkin pääasiassa fiksuja ja hyviä ihmisiä. Voi vain kuvitella, millainen tarina voisi olla, jos Marion olisi elänyt toisenlaisessa ympäristössä tai ajassa. Erityisen koskettavaksi romaanin tekee tieto, että romaani pohjautuu Björkin oman pojan tarinaan.

Pidin kovasti Björkin Pojassa käyttämästä kielestä ja tyylistä. Kummatkin ovat juuri sopivalla tavalla suoraviivaisia ja rosoisia. Mitään ei kaunistella, muttei myöskään turhia mässäillä ikävillä tai rumilla asioilla. Kertomus etenee kronologisesti, ja koko ajan lukija voi olla turvallisin mielin lopun suhteen. Kaikki kääntyy kuitenkin lopulta paremmaksi.

Marja Björk: Poika
Like 2013. 215 s.
Äänikirjan lukija Ville-Veikko Niemelä, kesto 4 h 24 min.

Painettu kirja saatu kustantajalta, äänikirja ostettu itse.





10 kommenttia:

  1. Kirjan luki melkein yhdeltä istumalta, mutta se jäi voimakkaasti mieleen. Olen jutellut kirjasta myös transsukupuolisen tuttuni kanssa ja hän sanoi pitäneensä kirjasta.

    Kirja oli kaunistelematon, ja siksi hyvä. Se ei kuitenkaan kertonut aivan kauheasta tilanteesta, vaan jokseenkin arkisesta elämästä, jossa oli hyviä ja huonoja puolia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista kuulla, että myös asian itse kokenut/kokeva on pitänyt tästä. Sehän on parasta palautetta kirjasta!

      Mietin kuunnellessani, millaista on kamppailla näiden asioiden kanssa esimerkiksi tiukan uskonnollisessa yhteisössä. Toisaalta kirja avasi myös silmiä, ja mietin useita elämäni varrella kohtamiani ihmisiä nyt aivan toisin. Tärkeä kirja.

      Poista
  2. Tämä oli hyvin realistinen kertomus oman tytön muuttumisesta pojaksi, vaikka oikeasti tyttö oli poika, joka oli syntynyt tytön kehoon. Kirjailija on saanut paljon tietoa omalta lapseltaan ja tietysti se äidin näkökulma ja se hyväksyminen ja rakastaminen ja tukeminen tulevat tietysti siitä omakohtaisesta kokemuksesta asiaan. Hyvin tärkeä kirja. Kirja oli ilmestymisvuonna lastenkirjojen Finlandiaehdokas ja olisin toivonut sen voittavan.
    Katsoin englantilaisen telkkariohjelman, jossa nuori poika oli käymässä sukupuolenvaihtoa naiseksi. Äidin oli hirvittävän vaikea hyväksyä asiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äidin tilanne on tosiaan kerrottu myös hyvin kaunistelematta. Arvostan Björkin rehellisyyttä tässä(kin). Kirjan äiti ei ole mikään enkeli, vaan tekee virheitä myös.

      Poista
  3. Mietinkin juuri, että mikä on saanut kirjailijan tämän teoksen kirjoittamaan, mutta Mai sen tuossa edellä kertoikin. Kiitos siitä. Tärkeä teos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain, kirjan takakannessa todetaan tämä omakohtaisuus ihan suoraan.

      Poista
  4. Kirjan aihe on suuri, tärkeä ja varmasti myls vaikeakin. Kirjailijan omat kokemukset tuovat kirjalle varmasti uskottavuutta. Otavalta ilmestyy keväällä kirja, jossa nuori, fyysisesti tytöksi syntynyt poika odottaa pääsyä sukupuolenkorjausleikkaukseen. Haluaisin lukea sekä sen että tämän Pojan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, pitääkin olla keväällä silmä tarkkana. Aihe kiinnostaa.

      Poista
  5. Olen lukenut Björkiltä aiemmin vain yhden romaanin, sen nimi oli Puuma. Muistan että teksti oli sujuvaa, mutta aiheen käsittelyssä oli jotain sellaistakin mistä en niin välittänyt.
    Tämä nyt alkoi silti taas kiinnostaa sinunkin suositustesi vuoksi, valittiin tämä tänään lukupiirinkin kanssa luettavaksi joskus alkuvuodesta. Jos varausjono sallii, luetaan myös Iida Rauman Seksistä ja matematiikasta, näitä saattaisi olla hauska vertaillakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen aikaisemmin lukenut Björkiltä Mustalaisäidin kehtolaulun, joka ei aivan vakuuttanut kaunokirjallisilla ansioillaan, vaikka olikin tärkeästä ja mielenkiintoisesta aiheesta kirjoitettu. Poika teki syvemmän vaikutuksen. Hyvä idea tuo kirjaparijuttu, siitä olisi kiva kuulla aikanaan lisää!

      Poista