Sivut

tiistai 12. tammikuuta 2016

John Williams: Stoner



Täydellisestä lukunautinnosta on vaikea kirjoittaa, koska se edessä tuntee olevansa sanaton. Vuonna 1965 ensimmäisen kerran ilmestynyt romaani Stoner on sellainen. Yhdysvalloissakin John Williamsin romaanin ansiot huomattiin vasta hiljattain, ja keväällä 2015 teos saatiin viimein suomeksi Ilkka Rekiaron kääntämänä.

On vaikea eritellä, mikä Stonerista tekee niin erinomaisen. Kirjassa ei tapahdu kovinkaan paljon, ainakaan pinnalta katsoen. Sen päähenkilö on äärimmäisen epäkiinnostava: pienen yhdysvaltalaisyliopiston kirjallisuuden professori 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. William Stoner ei eläessään matkusta kotiosavaltionsa rajojen ulkopuolelle, ja elämänpiiri on muutenkin fyysisesti suppea ja ankea.

Stonerin piti alkuaan opiskella maanviljelyä ja palata sitten pienelle maatilalle auttamaan vanhempiaan ja ottamaan aikanaan tila haltuunsa. Tapahtuu kuitenkin jotain odottamatonta. Stoner päättää vaihtaa pääaineekseen kirjallisuuden, salaa vanhemmiltaan ja omaksi yllätyksekseen. Kirjallisuuden professori tukee nuorukaista, koska tämä on ilmiselvästi rakastunut ˗ kirjallisuuteen.

Maailmanhistoria pauhaa jossakin taustalla, mutta Stoner tutkii ja opettaa rakkaassa yliopistossaan. Elämä etenee rauhallisesti ja huomaamatta. Kuitenkin hiljaisen ja sopuisan miehen elämään tunkeutuu myös naisia. Vaimo, tytär ja rakastajatar jättävät kukin omat syvät jälkensä miehen sieluun.

Yliopistomaailmakaan ei ole ihan niin seesteinen kuin voisi luulla. Ehdottoman oikeamielinen Stoner hankkii tahtomattaan itselleen leppymättömän vihamiehen, joka on tuhota hänen elämänsä vuosikymmeniksi. Kuka tai miten lopulta voi vetää pisimmän korren tässä kamppailussa?

Williams kirjoittaa vähäeleisesti ja kauniisti. Kirjallisuuden ystävää tarina puhuttelee erityisesti, koska Stoner todellakin rakastaa kirjallisuutta ja sen opettamista. Kirjallisuudesta ja kirjoista puhutaan paljon romaanin mittaan, mutta ei liian korkealentoisesti. Ilkka Rekiaron käännöskin on herkullinen oivaltavan vanhahtavine sanavalintoineen.

Vielä varoituksen sana: älkää missään nimessä lukeko teoksen alkuun sijoitettua John McGahernin saatetta ennen romaanin lukemista! Jostain syystä McGahern ruotii yksityiskohtaisesti kirjan juonen, enkä voi käsittää, miksei saatetta ole sijoitettu romaanin loppuun.

John Williams: Stoner (Stoner)
Suom. Ilkka Rekiaro. Bazar 2015. 306 s.

Arvostelukappale.



P.S: Juttu on julkaistu keväällä 2015 Salon Seudun Sanomissa lähes samanlaisena kuin yllä. Kirjan lukemisesta on siis kulunut jo runsaasti aikaa, mutta sen verkkainen, kuulas tunnelma ja koskettava tarina ovat edelleen vahvoina mielessäni. Kun mietin vuoden 2015 parhaita lukukokemuksiani, on Stoneria mahdoton ohittaa. Kohokohtien ruotiminen taas on jälleen ajankohtaista, sillä huomenna kirjablogeissa julkaistaan vuoden 2015 Blogistania-ehdokkaat. Katso tarkempaa tietoa äänestyksestä vaikkapa täältä!



9 kommenttia:

  1. Kuulostaapa mielenkiintoiselta kirjalta. Ja miten minulle tuli Kuolleiden Runoilijoiden Seura tästä mieleen (oman tahdon seuraamisesta ehkä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollenkaan kaukaa haettu assosiaatio, onhan lisäksi kyse amerikkalaisesta yliopistomaailmasta ja kirjallisuudesta. Tosin tässä kirjassa on vähemmän dramatiikkaa ja fokus enemmän opettajassa. Mutta kuitenkin. Oma linja, sen tuomat vastoinkäymiset, rakkaus kirjallisuuteen.

      Poista
  2. Stoner on niin hieno romaani. Sanattomaksi se veti minutkin, jotain niin käsittämätöntä tarinassa on.

    VastaaPoista
  3. Stoner käy suoraan sieluun. Vähäeleisesti ja tyylikkäästi. Sinne hän myös jää.

    VastaaPoista
  4. Minulla on teos jo kirjahyllyssä odottamassa, mutten ole vielä tarttunut siihen. Taitaa olla syytä, kun niin moni on kehunut.

    VastaaPoista
  5. Stoner jäi mieleeni kummittelemaan pitkäksi aikaa ja nytkin pääsen sen tunnelmaan sisälle vaivattomasti. Upea kirja.

    VastaaPoista
  6. Luin Stonerin viime tammikuussa ennakkokappaleena. Ihastuin siinä moneen asiaan. Williamsin kuvaama miljöö on minulle tuttu ja ei ole paljon muuttunut. Kirja säilytti aseansa koko vuoden!

    Luin juuri upean kirjan eli Atkinsonin Hävityksen jumalan. Elämä elämältä oli mahtava. Mutta pidin tästä enemmän. Minusta tuntuu, että tämä nyt luettu kirja löytyy viiden parhaan joukosta tänä vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tuo pitkä, voimakas jälkimaku vakuutti kirjan erinomaisuudesta.

      Minullakin on Hävityksen jumala lukulistalla, sillä Elämä elämältä oli niin huippu. Odotan jo kovasti uutta huippukokemusta.

      Poista