Sivut

tiistai 13. joulukuuta 2016

Pauli Taskinen: Katiskalla hukutettu



Kun hanttapuli Esapekka Koljonen löytyy savolaisen pikkukylän laivalaiturin kupeesta pahoinpideltynä ja ylävartalo omatekoiseen, pitkänmalliseen katiskaan tungettuna sekä hukkuneena, iloitsee moni kesähuvilan omistaja ainakin salaa. Koljonen on nimittäin vuosia piinannut mökkiläisiä murtautumalla yhä uudelleen tyhjillään oleviin kiinteistöihin ja viettämällä niissä leppoisaa elämäänsä vastentahtoisen isäntäväkensä kustannuksella. Jo oli aikakin, että jonkun pinna paloi kunnolla ja toilailulle saatiin kertakaikkinen piste. Kaiken lisäksi yksi mökkiläisistä eli Lauri Laitanen on vielä ennustanut Koljosen kokeman lopun vain pari kuukautta aikaisemmin ilmestyneessä sanomalehtikolumnissaan.

Lähtötilanne Pauli Taskisen Katiskalla hukutettu -rikosromaanissa on siis oivallisen omintakeinen ja kiinnostava. Valitettavasti siihen kaikki kirjan oivallisuus sitten jääkin. Kantava idea hukkaantuu jo alkusivuilla rönsyilevään ja pitkäveteiseen jaaritteluun. Taskinen ei malta olla kertomatta kaikenlaisia anekdootteja fiktiivisistä ja joistakin ihan oikean elämän henkilöistäkin, joita kirjassa vilisee väsyksiin asti. On jos jonkinlaista kylähullua ja originellia. Lisäksi täytteeksi on pakattu selostuksia niin Vammalan vanhan kirjallisuuden päivistä, parin ulkorakennuksen rakennuspuuhista kuin omaperäisten kesäjuhlien järjestämisestäkin.

Jo päähenkilö itsessään on varsinainen mielikuvituksen huippu: ”Kirjailija Lauri Laitanen on monilahjakas kuuluisuus. Paitsi kallispalkkainen kolumnisti, hän on kriitikko ja kuvataitelija, sekä tv-juontaja. Kulttuurin sarkaa hän on kyntänyt pitkin ja poikin, kokeillen myös politiikkaa kansanedustajana.” (Pilkkuvirheet kirjailijan.) Kaikki tarinaan tavalla tai toisella liittyvä nuoret naiset vonkaavat Laitaselta seksiä ja ainakin yksi onnistuukin, kuten lopussa paljastuu. Vaimolle siitä taitaa olla turha puhua mitään. Huumorin pilke silmäkulmassa kirjoitetut pehmopornokohtaukset ovat juuri sellaisia miltä kuulostavatkin eli kiusallisia.

Fiktio suorastaan ryöstäytyy valloilleen siinä kohdassa, kun tapausta tutkiva poliisi kertoo jäävänsä kesälomalle ja pyytää Laitasta tekemään tiedusteluja paikkakuntalaisten keskuudessa, jotta kuolemantapaus saataisiin selvitetyksi!

Katiskalla hukutetun läpi kahlaaminen saa jälleen kerran miettimään kustantamista ja kirjoittamista. Miksi tämä kirja on julkaistu? Miksi se on haluttu julkaista? Kirja on viimeistelemätön aihio, joka olisi kaivannut ainakin pari kunnon muokkauskierrosta ennen painamista. Nyt lukukokemuksesta nousee lähinnä ajatus, että kukaan ei ole lukenut käsikirjoitusta läpi ennen sen lähettämistä painoon. Tämä toivottavasti ei sentään ole mahdollista! Mutta jos kustannetaan, eikö myös kustannustoimiteta? On rikollista julkaista täysin keskeneräistä, ainakin, jos tekijälle on annettu mielikuva, että kirja on ollut sellaisenaan valmis.

Pauli Taskinen: Katiskalla hukutettu
Nordbooks 2015. 238 s.


Arvostelukappale.  Vuoden johtolanka 2016 -palkintoehdokas. Kilpailuun osallistuminen tapahtuu siten, että kustantaja lähettää kirjan kilpailuraatilaisille luettavaksi. Kukin kustantaja itse vapaasti päättää, mitkä julkaisemansa kirjat se lähettää kilpailuun.

3 kommenttia:

  1. Kirjailijan pyynnöstä julkaisen hänen palautteensa tässä:

    Raikuvat kiitokset Kirsi Hietaselle kirjani arvostelusta, joka oli ensimmäinen laatuaan ja ehkä viimeinenkin. Nauroin sitä lukiessani vedet silmissä, niin osuva se luonnehdinta on.
    Kirjoitin jutun kieli poskessa ja hihasta ravistaen, - en sentään lahkeesta – terapiakirjaksi tutuille huvilanomistajille. Tarinassa on siis todellisuuden alkujuuri, ja tämä aihe suorastaan tunki väkisin syliini.
    Se on vastaisku vareksille joista en pidä, eräänlainen ehdotus dekkariksi. Kirjasta ei löydy kahtakymmentä sivua juopottelua, venäläisiä rosvoja, huumekauppaa, kiduttamista, mutta ei myöskään kymmentä sivua ruokareseptejä. Yksi finaalissaan oleva juoppo kuolee kyllä puolivälissä maksan pettämiseen. En turhaan osallistunut poikasena raittiuskilpakirjoituksiin.
    Niiden sijaan siinä on pitkäveteistä jaarittelua jota takakansi lupaa. Viännetään ja kiännetään niin ettei lukija enää muista mille asialle alussa lähdettiin. Tästä monet ovat pitäneet, sillä suoraa palautetta olen toki saanut monenlaisilta ihmisiltä, vaikkei kirjaa ole noteerattu missään tiedotusvälineessä, ei edes kotipaikkakunnalla.
    Kirjan luki ennakolta eräs opettaja, sanoen ettei puutu pilkkuvirheisiini, koska ne ovat osa persoonaani ja mukavasti ärsyttävät tiukkapipoista lukijaa. Pääasia että juttu kulkee liukkaasti.

    Vielä kerran suuret kiitokset Kirsi Hietaselle arviosta, jo oli aikakin!


    Terveisin * Pauli Taskinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpimät kiitokset, Pauli, kommentistasi!

      Mukava kuulla, että se nauratti eikä itkettänyt. Loukkaavaksi sitä en tarkoittanutkaan!

      Tekstiemme välityksellä käyty keskustelu osoittaa, että kirjasi on osunut maaliinsa. Bloggaaja vain ei tiennyt sen sijaintia :D

      Poista
    2. Lisään tähän vielä, että Ruumiin kulttuurin nrossa 1/2016 on Leena Korsumäen arvio Katiskalla hukutetusta.

      Poista