tiistai 17. tammikuuta 2017

Miksi ja mitä dekkareita julkaistaan?

Runsaat kaksi vuotta sitten, vuoden 2014 lopulla, Suomen dekkariseuran puheenjohtaja Leena Korsumäki sai jallitettua minut kaksivuotiseen urakointiin Vuoden johtolanka -palkintoraadin jäseneksi. Kolmihenkisen raadin tehtävänä on valita edellisen vuoden merkittävä dekkariteko sekä Vuoden esikoisdekkari -kunniakirjan saaja. Tehtävä on siis hyvin väljästi rajattu, mutta jo pitkään on ollut käytäntönä palkita Johtolangalla dekkari, siis kirja.

Kustantamot saavat lähettää kilpailuun vapaasti valitsemansa teokset. Kaikille kolmelle raatilaiselle toimitetut teokset osallistuvat kilpailuun. Vaikka palkintoon ei liity rahaa (osallistuminen on ilmaista, raatilaisuus on talkootyötä), kustantamot ovat olleet kiitettävän kiinnostuneita ja lähettäneet runsaasti teoksiaan kilpailuun.

Vuoden johtolanka 2016 -ehdokkaat ryhmäkuvassa. 

Vuoden 2015 dekkarisadosta kilpailuun osallistui yhteensä 72 teosta kaikkiaan 22 kustantamolta. Tekijöitä oli mukana 68, sillä peräti neljältä kirjailijalta saimme kisaan kaksi teosta. Eniten kirjoja osallistui seuraavilta kustantamoilta:

Tammi 10 kpl
Otava 8 kpl
CrimeTime 6 kpl
Myllylahti 6 kpl
WSOY 6 kpl

Vuonna 2016 kilpailuun tuli kaikkiaan 80 teosta yhteensä 28 kustantamolta. Tekijöitäkin oli enemmän, vaikka kolmelta kirjailijalta kilpailukirjoja tuli kaksi ja yhdeltä peräti kolme. Kolmella teoksella oli kaksi tekijää. Eniten kirjoja osallistui:

CrimeTime 11 kpl
Tammi 9 kpl
Myllylahti 8 kpl
Otava 6 kpl

Dekkareiksi luettavia teoksia julkaistaan siis Suomessa runsaasti. Pitää myös muistaa, että kilpailun ulkopuolelle jäi vielä kumpanakin vuonna koko joukko teoksia. Selvästikään kustantajat eivät lähettäneet kaikkia dekkareitaan, kuten Myllylahti, ja monet pienet jäivät kokonaan kilpailun ulkopuolelle. Toisaalta myös kustantamot ovat tulkinneet dekkarimääritelmää ennakkoluulottomasti, ja mukana oli kumpanakin vuonna niin kauhugenreä kuin tietoteoksiakin.

Raatilaisuus oli mielenkiintoinen ja ikimuistoinenkin kokemus. Kerrankin voin itse ihan oikeasti vaikuttaa jonkin kirjallisuuspalkinnon saajan valintaan. Tosin huomasin, ettei se välttämättä ole ollenkaan helppoa. Tehtävän vastaan ottaessani sovimme Leenan kanssa, että en julkaise juttuja lukemistani kisaan osallistuvista kirjoista blogissani ennen palkitsemistilaisuutta. Päätös oli järkevä, ja hyvin pian huomasin, että minun on syytä olla kommentoimatta kovin avomielisesti kyseisiä kirjoja koskevaa some-keskusteluakaan.

Korvaukseksi uutuuskirjojen bloggauskiellosta päätin, että kunhan palkinto on jaettu, alan julkaista arvioita vuoden mittaan lukemistani dekkareista blogissani. Niinpä kirjoitin jutut sitä mukaa kun sain kirjat luettua. Koska julkaisin jutut kirjoittajan sukunimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä parin kirjan viikkovauhdilla, saattoi toisinaan kirjan lukemisen ja blogijutun ilmestymisen välillä kulua puolitoista vuotta. Päätin tuolloin myös, että luen jokaisen kilpailuun lähetetyn kirjan. Tämä päätös piti loppuun asti yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Tällä toiminnallani olen kenties hieman tullut murtaneeksi yhden kirjallisuuspalkinnon ympärillä vallitsevaa vaiteliaisuuden muuria.

Mietin, aiheuttaako paikoin blogiarvioiksi poikkeuksellisenkin suorasukaisten ja turhautuneiden arvioiden julkaiseminen sen, että kustantamot alkavat vähentää osallistuvien kirjojen määrää tai jättäytyvät kokonaan kisan ulkopuolelle. Tämä pelko siis osoittautui turhaksi. Sen sijaan olen saanut muutamia hyvinkin kitkeriä suoria palautteita kirjoittajilta, jotka ovat tunteneet, että heidän hengentuotteitaan kohdellaan raa’asti ja jopa, että heitä henkilöinä on loukattu. Palaan tähän ilmiöön vielä uudelleen tuonnempana.

Kahden vuoden urakan mittaan mielessäni alkoi hahmottua jonkinlainen kuva suomalaisesta dekkarikustantamisesta ja sen ongelmista. Ongelmat ovat omia päätelmiäni ja myönnän mieluusti, että kustantamot ja kirjailijat eivät ehkä lainkaan niitä sellaisina pidä, eivätkä toiset lukijatkaan välttämättä. Kohtalaisen suuren aineiston kahtena vuonna peräkkäin läpi käytyäni uskallan kuitenkin huomioni jakaa.



Ensinnäkin on sanottava, että suomalaisella (dekkari)kirjallisuuden parhaimmistolla ei ole mitään hävettävää kansainvälisessä vertailussa. Huippu ei ole kovin leveä mutta sitäkin kovatasoisempi. Tästä meillä on jo näyttöäkin, ovathan esimerkiksi Antti Tuomainen ja Kati Hiekkapelto tehneet komeaa kansainvälistä uraa. Eivät syyttä. Heidän seuraansa haluaisin vielä tyrkätä useita tekijöitämme. Viime vuoden voittajapari eli Pauliina Susi ja Lauri Mäkinen ovat tästä loistavia esimerkkejä. Parhaimmistomme kirjoittaa laadukasta, hiottua ja vetävää (dekkari)kirjallisuutta.

Kapeahkon terävän kärjen takana tuleekin sitten paljon keskinkertaista ja keskeneräistä massaa. Tämän määrällinen osuus harmittaa minua paljon enemmän kuin häntäpäähän sijoittuva joukko, josta osa olisi totta vieköön kannattanut jättää kokonaan painamatta.
Tarkempi silmäily osoittaa, että keskinkertaisiinkin mahtuu monenlaista. Tietyn osan heti kärjen takana muodostaa niin sanottujen himmenevien tähtien vakiojoukko eli ne kirjailijat, joiden parhaat teokset on julkaistu jo vuosia, pahimmassa tapauksessa vuosikymmeniä, sitten, mutta joiden vakiosankarit jatkavat kirja vuodessa -tahdilla todennäköisesti hamaan loppuun saakka.

Todellisia mammuttisarjakuninkaita ja -kuningattaria dekkaristeissamme on lukuisia: Seppo Jokinen (21 Koskis-dekkaria), Leena Lehtolainen (13 Maria Kallio -dekkaria, 4 Hilja Ilveskero -trilleriä), Reijo Mäki (27 Vares-dekkaria), Ilkka Remes (20 trilleriä), Markku Ropponen (15 Kuhala-dekkaria), Jarkko Sipilä (16 Takamäki-dekkaria), Taavi Soininvaara (12 Arto Ratamo -trilleriä, 4 Leo Kara -trilleriä). Useimmat edellä luetelluista ovat myös vuosittain myydyimpien kirjailijoidemme joukossa, eli sarjamaisuus myy. Lukijat haluavat tuttua ja turvallista, ainakin suurin osa. Avatessaan sarjan 15. osan edelliset luettuaan voi ainakin olla varma, ettei joudu yllätetyksi.

Itseäni nämä sarjat ovat Jokisen Koskis-sarjaa lukuun ottamatta kyllästyttäneet jo pitkään, ja itse asiassa olin päättänyt ennen raatitinkiä jo lopettaa kokonaan esimerkiksi Mäen ja Lehtolaisen lukemisen. Remes ja Soininvaara olivat jo seurattavista pudonneet, eikä tuttavuuden uudistaminen saanut mieltä muuttumaan. Miksi lukisin saman kirjan vuodesta toiseen? Varsinkaan, kun lukiessa on tuntu, että kirjoittajakin on jo aikoja sitten saanut tarpeekseen sankareistaan. Sanottakoon nyt ääneenkin, että esimerkiksi Mäkeä en enää ilmaiseksi lue.

Tasapaksua, tuttua ja turvallista kustantavat eniten suuret kustantajat. Ilkka Remes on WSOY:n tähti, Lehtolainen Tammen ja Mäki ja Soininvaara ovat Otavan tallin veturit. Jokinen ja Sipilä ovat siirtyneet vuosia sitten osuuskuntamuotoiseen CrimeTimeen. Nämä painosten kuninkaalliset tuovat kustantamoille tuloksen, joten on ymmärrettävää, että niitä vaalitaan ja niistä pidetään kiinni. Himolukija kuitenkin kyllääntyy, ja harmittaa niidenkin puolesta, jotka vain satunnaisesti lukevat joitakin dekkareita vuodessa ja tarttuvat näihin kestosuosikkeihin sekä tekevät niiden perusteella (väärän) johtopäätöksen koko kotimaisen dekkarituotannon tasosta.

Samoin on ymmärrettävää, että juuri tämän tason kirjoittajat valitsevat itsenäisemmän väylän julkaista teoksensa. Totuus kuitenkin on, että myös painosten kuninkaat ja kirjoittamisen rutinoituneet mestarit yleensä kaipaisivat kunnon sparraamista, kustannustoimittajaa, joka haastaa ja pakottaa hiomaan timantin loppuun asti. Lukijana olen kyllä usein epäillyt, että joko kirjoittajat eivät suostu tekemään mestariteoksiinsa ehdotettuja muutoksia tai sitten kustantamo luottaa laadun tasaisuuteen ja tyytyy siihen, mitä saa. Toivottavasti näin ei kuitenkaan ole!

Toinen suuri keskitason ryhmä muodostuu teoksista, jotka on ainakin minun silmilläni nähtyinä julkaistu keskeneräisinä. Kerta tai pari kunnon uudelleenkirjoittamista, editointia ja hiontaa olisi ollut valtaosalle lukemistani kirjoista eduksi. Kirjan kantava idea on usein ollut omintakeinen ja hyvä, mutta kun toteutus jää puolitiehen, on idea peruuttamattomasti tuhlattu. Yllättäen näitäkin on sekä isojen kustantamojen että jo kokeneiden tekijöiden teosten joukossa, mutta enemmän toki esikoisteoksissa ja pienempien kustantamojen tuotteissa.

Melkoisen veret seisauttava oli sähköposti, jonka sain erään teoksen kustannustoimittajalta peräänkuulutettuani teoksen kertaalleen uudelleenkirjoituttamista. Minulle kerrottiin, että kustantamon taholta oli kyllä esitetty vielä muokkauskierrosta, mutta kirjoittaja ei ollut siihen suostunut. Niin. Miksi sitten julkaistiin?

Oman erityisryhmänsä tässä keskeneräisten tai ainakin viimeistelyä kaipaavien listalla ovat poikkeuksellisen tuotteliaat kirjoittajat. Vaikea on uskoa, että kaksi tai kolme kirjaa vuodessa markkinoille pukkaavan tekijän tuotanto on tasaisen korkealaatuista. Eikä se olekaan. Oikeastaan toivoisin monen kirjailijan kohdalla, että jossain vaiheessa vakiintunut kirja vuodessa, kaksi parhaassa -tahti katkaistaisiin ja kustantaja (tai jokin muu taho?) pakottaisi pitämään tauon, jonka aikana sulateltaisiin, palauduttaisiin, ideoitaisiin ja kirjoitettaisiin rauhassa seuraava teos. Voisimme kaikki yllättyä positiivisesti.

Hännänhuippuna on vielä valitettavan monilukuinen joukko teoksia, joita ei olisi kannattanut painaa lainkaan. Romaania tai dekkaria ei synny niin, että kirjoitetaan omasta mielestä vetävä tarina kertaalleen paperille, höystetään se kehnolla huumorilla, jätetään kieli tarkistamatta ja lähetetään painoon. Todellisuudessa toivottavasti näin ei sentään ole käynyt, mutta tällaisen vaikutelman heikoimmista teoksista saa. On mielestäni rikollista painaa ja julkaista tällaisia teoksia ja laittaa ne myyntiin. Silloin ne ovat kaltaisteni raakalaisten armoilla ja saavat pahimmassa tapauksessa tyrmäysarvion. Tämän varalle pitää kirjoittajaa valmentaa, jos tälle tielle lähdetään. Kustantajalla pitää olla myös jonkinlainen eettinen vastuu kirjoittajistaan. Häntäpään kirjat ovat miltei kaikki pienimpien kustantamojen tuotantoa, mutta löytyy silkkoa isojen talojenkin listoilta. Edes kauniit kannet eivät pelasta surkeaa sisältöä.

Tällaisia olen siis dekkarien kustantamisesta, julkaisemisesta, kirjoittamisesta sekä lukemisesta kahden vuoden luku-urakkani mittaan pohdiskellut. Kun kirjamyynti sakkaa, kannattaisi panostaa laatuun ja karsia pois kelvotonta, ainakin tiettyyn rajaan asti. Vapaasti saa Suomessa onneksi yrittää, mutta ihmetyttää, miksi isotkin kustantamot laittavat resursseja huonoon.

Kun paikoin jo toivottomalta tuntunut urakkani lopulta alkoi olla maaliviivalla, ilmestyi Helsingin Sanomissa juttu Suomessa kirjoitetaan vuosittain satojatuhansia sivuja kaunokirjallisuutta, jota kukaan ei suostu julkaisemaan – Tiina Lifländer odotti unelmansa toteutumista 25 vuotta. Luin sitä ihmetellen ja ällistyneenä, vaikkei siinä toisaalta mitään uutta ollut. Mutta viime vuosina kokemani ja lukemani valossa kirjan kyllä saa Suomessa julki, vaikkei se niin kummoinen olisikaan. Ainakin, jos on jo julkaissut jonkin kohtalaisesti menestyneen samanlaisen teoksen aikaisemmin. Tai sattuu olemaan vaikkapa näyttelijä tai entinen poliitikko. Tai toimittaja. (Tai mandalataiteilija.)

Vaikeaa on varmasti saada jalka ison kustantamon oven väliin, mutta näyttääpä sekin temppu onnistuvan. Hesarin jutussa todetaan: ”Joka vuosi Suomessa kirjoitetaan varovaisestikin arvioiden puoli miljoonaa sivua kaunokirjallisuutta, jota kukaan ei tule kustantamaan.” Voisin lisätä: ”Hyvä niin.” Sillä on todennäköisesti syynsä, ainakin sen valossa, mitä kaikkea silti kustannetaan. Uskokaa pois, olen lukenut.  


***
Vuoden johtolanka 2017 -palkinto ja Vuoden esikoisdekkari 2017 -kunniakirja luovutetaan todennäköisesti 1.2.2017 voittajille. Sen jälkeen ryhdyn julkaisemaan viime vuoden dekkarisadosta juttuja. Sitä ennen olen ajatellut vielä koota edellisvuotisista esimerkiksi kymmenen oman suosikkini listan lukuvinkiksi.

***
Lisäys tekstiini 18.1.2017 klo 18.15:

Kirjoitukseni on herättänyt poikkeuksellisen paljon huomiota. Sitä on käyty lukemassa enemmän kuin mitään aiempaa tekstiäni koskaan yhden vuorokauden aikana. Kommenttejakin on tullut mukavasti, kiitos niistä jokaisesta! Kommentteja on tullut myös blogini FB-sivulle sekä Twitteriin. Juttulinkkiä on jaettu ahkerasti, ja Facebookin tavoitettujen ihmisten määrät rikkovat omia ennätyksiäni. Aihe siis kiinnostaa ihmisiä, mikä on hienoa. 

Blogin FB-sivulla kävi kommentoimassa myös viimevuotinen Johtolanka-voittaja kirjailija Pauliina Susi. Hänen kertomuksensa loistavan dekkarin myymisen vaikeudesta on pysäyttävä:

 "Itse olen ollut äärettömän kiitollinen ja onnellinen siitä, että Takaikkunani sai Dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon. Ilman palkinnon nostetta se olisi hautautunut varmasti kokonaan dekkareiden "merkkitekijöiden" kirjojen alle. Vaikka se sai alusta asti huippuhienot arvostelut kritiikeissä ja minulle suoraan on tullut enemmän innostunutta palautetta lukijoilta kuin ikinä, jouduin toteamaan että helpompi on saada palkinto vuoden parhaasta dekkarista kuin saada siitä myyntiin kirjakaupoissa. Lähimpään kirjakauppaani, Suomalaisen kirjakaupan Keravan myymälään, ei esimerkiksi sitten ikinä tullut myyntiin yhtäkään kappaletta. Mutta turha katkeroitua, parempi jatkaa eteenpäin. Uusi kirja on tekeillä ja Takaikkunan saksannos ilmestyy pian, ja Johtolangan myötä Takis pääsee kisaamaan kesällä myös pohjoismaisesta Lasiavain-palkinnosta."

Uskomatonta, eikö vain?!

***
Toinen lisäys tekstiini. Keskiviikkona 1.2. siis jaettiin Johtis-palkinnot, ja sen jälkeen Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman Kai Ristola haastatteli minua tämän kirjoitukseni johdosta! Kuuntele täältä, jos kiinnostaa (oma osuuteni kohdasta 10.15.). Ennen minua ohjelmassa on Johtolanka-voittaja Mikko Porvalin haastattelu.

***
Kolmas lisäys tekstiini. Raatilaiskollegani Kai Hirvasnoro julkaisi 3.2.2017 Kansan Uutisten sivuilla oman yhteevetonsa raatilaisuudesta, suomalaisesta dekkarikustantamisesta sekä kolmenkymmenen viime vuonna ilmestyneen kotimaisen dekkarin arvion. Kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa Kain juttu täältä!


***

Kustantamisesta olen kirjoitellut aikaisemminkin:

Luuloa ja tietoa pienkustantamisesta

Onko omakustanne valekirjallisuutta?


Vuoden johtolanka 2016 -kisaajat olivat (kirjat siis ilmestyneet vuonna 2015, palkinto nimetty hieman harhaanjohtavasti):


Aalto, Marja-Sisko: Tappavaa lunta
Arhippa, Pirkko: Kulki kuolema puistotietä
Bagge, Tapani: Pieni talvisota
Erra, Jyrki: Berliinin ajokoirat
Hakonen, Hannu: Ahneet likaiset kädet
Heikura, Jouni: Asemapaikka New York
Heino, Marja-Liisa: Älä tähti putoa
Hietikko, Harri V.: Insomnian ensioireet
Hiltunen, Pekka: Varo  minua
Hiltunen Simo: Lampaan vaatteissa
Holmström, Johanna: Sulje silmäs pienoinen
Hotakainen, Kari: Henkireikä
Häkämies, Kari: Anteeksi ei voi antaa
Hämeen-Anttila, Virpi: Käärmeitten kesä
Hänninen, Vepe: Kylmäverisesti sinun - Uusi alku
Johansson, K. J.: Venla
Jokinen, Seppo: Kuolevaksi julistettu
Järvelä, Jari: Tyttö ja rotta
Kaarnakari, Ville: Operaatio Verna
Katajamäki, Unto: Paha veli -verkosto
Keisala, Markku: Sinisilmät
Kesävuori, Saara: Musta hevonen
Koskinen, Pertti: Manipulaattori
Koskinen, Pertti: Vinttikamaripoika
Kostet, Jenna: Marrasyöt
Kämäräinen, Seppo: Synnöve tappajamoottorikelkka
Lahtinen, Risto: Dies Irae - Vihan päivä
Lehtolainen, Leena: Surunpotku
Lindell, Sebastian: Rajatapaus
Luhtaniemi, Pasi: Viattomat
Manner, Max: Jääkyynel
Matintupa, Tuula T.: Pimeän kääntöpuoli
Mononen, Jonna: Hiljaa pimeässä
Mäki, Reijo: Siivellä eläjä
Mäki, Reijo: Tulivuori
Mäkinen, Esa: Totuuskuutio
Mäkinen, Lauri: Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset
Mäntylä, Juha, toim.: Joulukalenteri - Lusijan tarinoita
Nissinen, Jari: Paha mieli
Numminen, Juha: Ystävä sä lapsien
Ollikainen, Milla: Pirunkuru
Pakkanen, Outi: Helle
Pehkonen, Kirsi: Karhuvaaran uhri
Peura, Nina: Kultasadetta
Porvali, Mikko: Sinisen kuoleman kuva
Pulli, Elina: Tukkasurma
Raevaara, Tiina: Yö ei saa tulla
Remes, Ilkka: Jäätyvä helvetti
Rimpiläinen, Tuomas: Messukylän veriteko ja muita rikostarinoita Suomesta
Rinneoja, Jasu: Tuhlaajapojan meno-paluu
Ropponen, Markku: Kuhala ja vapaa pudotus
Rönnbacka, Christian: Kylmä syli
Saarto, Timo: Vesimiehen aika
Sandberg, Timo: Häränsilmä
Sandberg, Timo: Yövieras
Seppälä, Jaakko Markus: Lemen
Sipilä, Jarkko: Mies kuumasta
Soininvaara, Taavi: Haukka ja kyyhky
Souri, Katariina: Valkoinen varjo
Souri, Katariina: Sammunut sydän
Strang, Lars: Ahneuden hinta
Susi, Pauliina: Takaikkuna
Talvio, Hannu: Kolme sadonkorjaajaa
Talvitie, Riku: Tappava formaatti - Kuokkavieras
Taskinen, Pauli: Katiskalla hukutettu
Tuomela, Harri: Eräänä syksynä
Tuominen, Arttu: Muistilabyrintti
Tuominen, Pirjo: Varjo vierellä käy
Tuomola, Johanna: Vielä kerran
Vala, Vera: Tuomitut
Vuorio, Hannu: Käpylä

Vuoden 2016 aikana ilmestyneiden ja Vuoden johtolanka 2017 -kilpailuun osallistuneiden listan julkaisen palkitsemispäivän jälkeen.

29 kommenttia:

  1. Bravo Kirsi!!
    Kerrassaan loistavaa tekstiä, nostit kissan pöydälle ja jätit sen siihen.
    Voi kun tekee hyvää, kun joku sanoo ääneen asioita ja toimii vielä sanojensa mukaan.
    Kunnon pakkasilman pierutulosmeininki on poikaa!!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joskus pitänee hieman tuuletella. Tarkoitus ei ole loukata ketään, vaan tosiaan herättää keskustelua.

      Poista
  2. Hieno kirjoitus, Kirsi! Mielenkiintoista asiaa konkarilta joka tietää mistä puhuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pitää hyödyntää se lyhyt hetki, kun ainakin olettaa, että on jonkinlainen yleiskäsitys jostakin.

      Poista
  3. Hyvää juttua, joskin lisäpohdintaa voisi sitten tehdä että onko dekkarikustantaminen jotenkin erilailla profiloitunut kuin muut kirja-alat (luultavasti on).

    Noista pitkistä sarjoista olen itse ajatellut että monen niistä varsinaisena kohderyhmänä ovat ennemmin ihmiset jotka eivät niin kirjallisuutta seuraa ja jotka lukevat sen kaksi tai kolme kirjaa vuodessa, ja silloin on hyvä että ne harvat kirjat ovat varmoja valintoja...eli jos sarja ei nyt tasoaan ihan täysin romahduta niin silloin se täyttää tehtävänsä (mutta ei ehkä ole minua tai sinua varten).
    Toki silloinkin voisi toivoa että sarjalla olisi rohkeutta ainakin hieman uudistua ja että kustannustoimitusta ei unohdettaisi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain, lisäpohdintamahdollisuuksia on. Dekkarit ovat tällä hetkellä tärkeä osa kaupaksi käyvää kirjallisuutta, siis se tietty osa siitä. Miten dekkarien julkaisupolitiikkaa eroaa muusta julkaisupolitiikasta? Siihen en osaa vastata, koska en ole pariin vuoteen kovin paljoa siihen muuhun ehtinyt paneutua. Kirjoittakoon joku muu siis sen pohdinnan.

      Poista
    2. Tuo on kyllä varmasti osa, että periaatteessa dekkarit ilmeisesti käyvät kaupaksi (vaikka kuten editoidussa lisäyksessä mainittiin, on niitäkin näköjään vaikea saada kauppojen tarjontaan) joten kuinka paljon niissä sitten on lypsylehmän vikaa, että julkaistaan sitä mitä myy ja hyvällä tuotolla, joten ei pidä liiaksi jäädä vatvomaan ja tuottoja kaventamaan...ja varmaan kun ulkomaan vientikin on vetänyt niin varmaan on kärkkyjiä jotka kanssa haluavat olla seuraava käännösmenestyjä.

      Toisaalta tietysti hienoa että jokin kirja-alan osio toimisi myös ihan liiketoiminnan lakien mukaan, mutta tuleehan mukaan myös lyhytkatseisuuden ongelma, että jos yleinen jälki on niin hutiloitua että se alkaa haitata, niin kyllä sillä ajan kanssa saadaan lukijoita karkoitettua...

      Poista
  4. No huh huh on sulla ollut urakka, hattua nostan :) Hyvä postaus aiheesta ja onhan tuo hyvä tietää näistä julkaisuhommista jotakin.
    Olen lukenut tuolta listalta Nissisen Paha mieli, joka oli todella huipputrilleri. Ollikaisen Pirunkurun ja tykkäsin koko trilogiasta, yllättävä. Raevaaran Yö ei saa tulla oli myös tiivistunnelmainen, hyytävä teos. Mikä tästä puuttuu niin minun lempidekkaristini Jyrki Heinon Kelmit. Historian havinaa ei voita mikään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, Mai! Mainitsemasi teokset eivät olleet niitä, jotka eniten sykähdyttivät juuri minua. Tämähän tässä taiteessa vielä onkin mielenkiintoista, miten eri tavoin teokset avautuvat vastaanottajille. Nissisen teoksesta eritoten olin hyvin eri linjalla kuin useimmat.

      Kelmit on tämän vuoden ehdokaslistalla, eli senkin olen kyllä lukenut. Nuo vuosiluvut hämäävät näemmä muitakin kuin itseäni. Palkinto nimetään myöntämisvuoden perusteella, eli kohta annetaan vuoden 2017 Johtis vuonna 2016 ilmestyneelle teokselle.

      Poista
  5. Erinomainen kannanotto. Luen mielelläni dekkareita, mutta yli puolet jää kesken jo alkusivuilla huonojen lauseiden, kliseisten virkkeiden tai laimeiden sanojen vuoksi. Juoni ja idea saattavat vetää, mutta en jaksa ottaa selvää luokattoman kirjoittamisen vuoksi. Sitten vielä vaivaannuttavat tunnekuvakset, yleensä parisuhteesta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kielellä on merkitystä, ihan oikeasti. On tietysti makuasia, millainen kieli ketäkin viehättää ja mihinkin sopii, mutta hioa sitä kyllä kannattaa ihan jokaisen kirjoittajan, onhan se työvälineistä tärkeimpiä.

      Poista
  6. Olipas mielenkiintoinen postaus! Ja huh tuota luku-urakkaa... miten sä ole jaksanut? Kuinka monesti on kirja lentänyt seinään? ;)

    Minä luen hyvin, hyvin vähän dekkareita ja näin äkkiseltään ei tule yhtäkään kotimaista mieleen. Todennäköisesti en ole sellaista lukenut. (Ehkä luen sitten jonkun sinun vinkkaamasi!) Mutta jollain tasolla ymmärrän sen, että pitkiltä dekkarisarjoilta saatetaan hakea juuri sitä tuttua ja turvallista. Minä luin viime vuonna elämäni ensimmäistä kertaa dekkarisarjaa Arnaldur Indridasonilta, ja vaikka parin kirjan jälkeen tiesi mikä on homman nimi, niin sitä tuttua ja turvallista kaivatessa päädyin lukemaan sitä lisää. Ei suuria yllätyksiä, eli juuri sitä mitä kaipaakin. Mutta pidemmän päälle niitä tuskin jaksaisi ihan hirveän montaa lukea... (Onneksi tosin Arnaldurin kirjoissa on myös uusiakin juttuja, niin ihan samaa puuta ei tarvitse kauaa mutustella).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ihan seinään en sentään ole kirjoja paiskonut, mutta välillä on kieltämättä tuntunut hieman ahdistavalta kirjapinon vain kasvaessa. Moniin muihin kilpailuihin raatilaiset joutuvat varmasti lukemaan vielä paljon enemmän, joten ei tässä nyt kannata ihan kauheasti uhriutua. Itsehän läksin mukaan.

      Sarjamaisuuden vetovoima on kieltämättä melkoinen. Sama ilmiöhän on esimerkiksi elokuvien ja tv-sarjojen (!) puolella. Ihan ymmärrettävää, ja itsekin mieluusti palaan tuttujen hahmojen pariin, kuten Seppo Jokisen tamperelaispoliisien tai vaikkapa juuri mainitsemasi Arnaldurin tuotantoon. Sarjan voi kirjoittaa pitkäksi ja silti pitää sen laadukkaana.

      Poista
  7. Kun Arhippa oli ehdolla, niin eikö olisi kirjoittajana kuulunut tuohon mammuttisarjojen joukkoon? Luin koko tuotantonsa (henkilökohtaisen elämäni vaikeana) vuonna 2013 ja pidin tuolloin vähintäänkin keskinkertaisena luettavana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain, mutta poimin tuohon juttuun niitä myyntitilastojen kärjen kirjoittajia. Arhippa on todella pitkän uran tehnyt ja edelleen tuottelias kirjoittaja, mutta kirjat eivät mitään huippuhittejä ole. Syystä, kuten voit kurkata jutustani. Arhippa on ehdolla myös tämän vuoden kisassa dekkarillaan nro 38.

      Kaikella tosiaan on paikkansa. Jos olet saanut lohtua Arhipan kepeistä dekkareista vaikeassa elämäntilanteessa, ne on sittenkin kannattanut julkaista. Mutta ehkä hieman lyhyempikin sarja olisi riittänyt?

      Poista
  8. Ihan mielettömän urakan olet nähnyt tässä projektissa (ja hienon pohdiskelevan tekstin kirjoittanut).
    En itse lue dekkareita juurikaan, aika tuntematon alue mulle. Kuitenkin uskon tuon, että syy keskinkertaisien pitkien sarjojen suosioon on niiden tuttuus lukijalle. Varsinkin sellaisille jotka eivät kovin paljoa lue - luultavasti on helppoa ostaa jonkun tutun kirjailijan dekkarisarjan keskinkertainen opus. Olen usein ihmetellyt kun näitä saattaa tippua samalta kirjailijalta useampi vuodessa ulos - voiko silloin olla hiottua laatua. No ei.
    Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Luen toki muutenkin paljon, noin 150 kirjaa vuodessa, mutta kieltämättä 'pakkolukeminen' kävi ajoittain hieman raskaaksi. Mutta ohi on nyt!

      Kuvittelisin, että juuri tuohon helppouteen perustuu osa monen myyntitilastojen kärjen teoksen menestys. Ymmärrän myös tuon tuttuuden kaipuun, onhan sitä itsellänikin.

      Poista
  9. Erinomaisen hieno bloggaus, kollegahyvä! Odotan innolla vinkkilistaasi, sillä pitäisi monipuolisen lukemiston nimissä lukea enemmän dekkareita. Lukisin mieluummin kuitenkin vain hyviä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D

      Joo, laadin varmaan viikonloppuna jonkinlaisen vinkkauslistan. Niitä huippujakin sentään oli joukossa monia, samoin kirjo oli laaja.

      Poista
  10. No huh, tosiaan julkaistaan paljon dekkareita - ehkä noin isosta määrästä on vaikeampaakin löytää helmiä? Ainakaan, jos ei ole ennestään suosikkia. Kai dekkareihin pätee samaa kuin kaikkeen kirjallisuuteen, isosta joukosta kirjoittajia vain muutama voi olla niitä parhaita. Mutta maidosta se on kermakin kuorittava, myös yhden ja saman kirjoittajan kohdalla. Kirjailija tarvitsee tilaa kehittyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain, määrä on melkoinen. Toisaalta dekkarit ovat tosi suosittuja, ja monet menestystarinat, joihin tuossa ylläkin viittaan, saattavat myös houkuttaa kokeilemaan. Tosin tällainen lienee marginaalista.

      Samaa mieltä olen myös tuosta, että yksi kirjoittaja ei vain voi tuottaa täysin tasalaatuista (hyvää) tekstiä vuodesta toiseen. On selvää, että väliin osuu ns. välitöitä. Kannattaako ne kuitenkin julkaista? Kenties sitten. Kustannuspäätöstä tehtäessä varmasti punnitaan monenlaisia asioita. Mutta kiireestä toivoisin päästävän eroon.

      Poista
  11. Hurja urakka ja hieno katsaus. Wuu-huu!

    Dekkareista en paljon tiedä, kun en viime vuosina niitä juurikaan enää ole lukenut. Noin yleisesti vaikuttaa siltä, että kirjan korkeatasoisuus ei välttämättä ollenkaan ole se ensimmäinen asia, jonka vuoksi kirja julkaistaan. Em. ei sulje pois sitä, että viime vuonna julkaistiin paljon hienoja ja todettava vielä samaan hengenvetoon, että makuni on aika "korkeakirjallinen"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D

      Jaan tuon tuntemuksesi myös. Siitäkin olen samaa mieltä, että kaikesta nillityksestäni huolimatta on tunnustettava, että suomalainen kirjallisuus on ihan huippua. Siitä on syytä olla ylpeä, ja olenkin. Myös dekakreistamme!

      Poista
  12. Kauhistelen urakkaasi ja ihailen sinnikkyydestä siihen paneutumisessasi! Kiinnostavaa asiaa, saisipa muistakin kirjapalkinnoista vastaavia pohdintoja. Eniten ällistytti se, että isotkin kustantajat laskevat rimaa. Kuten sanoit, sehän vahingoittaa koko alaa! Dekkareita ahmin aikoinaan, ja varovasti kurkkailen siihen suuntaan joskus, usein pettyen. Tuomainen oli hieno yllätys epäluuloiselle dekkarinlukijalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä tästä nyt selviytyi, vaikka ajoittain ripottelinkin tuhkaa päälleni kirjapinon vain sitkeästi yletessä hartaasta lukemisesta huolimatta. Luin välillä muutakin, mutta omatunto pisteli ja häiiritsi ikävästi :D

      Antti Tuomaista tosiaan suosittelen lämpimästi epäluuloisillekin. Hänen kirjansa leikittelevät dekkarigenren rajoilla ja ovat kaikki selvästi keskenään erilaisia. On ihan mahtavaa, että menestystä on tullut, vaikkei kirjoita sarjaa.

      Poista
  13. Tää oli hyvä! Kuten moni tässä jo sanoi, nostan hattua urakan johdosta ja systemaattisesta arviokirjoittamisestasi. Tekisi mieli tahkota ne nyt läpi järjestyksessä.

    Minä luen niin vähän dekkareita, että en osaa niiden tasosta hirveästi sanoa mitään. Takaikkunasta kyllä pidin kovasti. Näin yleisesti kyllä pystyy sanomaan, että välillä sitä kirjaa lukiessaan miettii miksi. Olisi mahtavaa, että heillekin jotka lukevat mahdollisesti vain sen yhden vakkarin, tarjottaisiin priimaa eikä sekundaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Taidan olla vähän tyhmän jääräpäinen omien päähänpinttymieni kanssa, mutta olen itse oikein tyytyväinen itseeni nyt urakan ollessa takanapäin. Tuuletan!

      Porttiteoriaan uskovana minäkin toivoisin, että juuri ne harvoin ja vähän lukevat saisivat käsiinsä vain laatua, jotta portista tulisi mentyä läpi.

      Poista
  14. Todella hieno kirjoitus, kiitos!

    Ennen tuli luettua dekkareita enemmänkin, myös kotimaisia. Jostain syystä en enää vaan kerkeä lukemaan samaa tahtia, ja dekkarien lukeminenkin on jäänyt siten vähemmälle. Kotimaisten varsinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kestä, oli tämä vain sydämellä ja piti päästä sanomaan.

      Harmillisesti lukuaika tuntuu olevan monilla eri syistä nykyään kortilla. Itselle kannattaa kuitenkin ottaa aikaa, ja lukeminen tekee ihmiselle hyvää. Jos ei ehdi istua paikallaan, suosittelen äänikirjaa vaikka matkaseuraksi. Hyviä dekkareitakin saa äänikirjamuodossa.

      Poista