keskiviikko 28. lokakuuta 2020

A. M. Frost: Likaista peliä ja Kohtalokas ystävä

 



Pari vuotta sitten törmäsin Bazar-kustantamon luettelossa teokseen nimeltä Näkymätön kuolema. Kirjailija A. M. Frostista kerrottiin, että kyse on kirjailijanimestä, jonka takana on ’kirjaileva kaksikko’. Sittemmin kirjaileva kaksikko on astunut julkisuuden valokeilaan, ja jo majuri Jangista kertovan kirjasarjan kakkososan Likaista peliä kansiliepeessä savonlinnalaiset Anne ja Matti Hakkarainen poseeraavat yhteisessä kirjailijakuvassa.

Olen ollut Näkymättömän kuoleman äärellä hieman hämmennyksissäni. Kyseessä on Suomen talvisodan aikaan ja sen melskeisiin sijoittuva tarina, jonka keskushenkilönä on pitkänhuiskea mustahiuksinen ja -viiksinen sinisilmä majuri Peder Jang. Majurilla on erityisasema Suomen armeijassa, sillä hän on Mannerheimin kummipoika.

Vanhemmistaan Jangilla sen sijan ei ole tietoa, mutta mitä ilmeisimmin hänessä virtaa sekä eurooppalaista että aasialaista verta. Mannerheim on tuonut hänet aikanaan Suomeen Kaukoitään suuntautuneelta tutkimusmatkaltaan. Sitkeät huhut väittävät, että marsalkka itse olisi Jangin isä.

Näkymättömän kuoleman tarina seurailee pitkälti ihan realistisia sotatapahtumia talvisodan alkuvaiheilta, ja olen juttuunikin kirjannut, että esimerkiksi Helsingin ensimmäisen pommituksen kuvaus on ollut pysäyttävä. Sitten jossain vaiheessa juoni alkaa saada kierroksia, joista ei enää virallisesta historiankirjoituksesta välttämättä löydy vahvistusta. Fakta ja fiktio kietoutuvat saumattomasti yhteen ja lopputuloksena on jokseenkin omanlaisensa sota- tai vakoilutrilleri.

Oman mausteensa tarinaan tuo Peder Jangin huima menestys naismaailmassa. Nainen kuin nainen tuntuu olevan kuin sulaa vahaa hänen herrasmiehenkäsissään. Hiuksia nostattavan jännittävät toimintakohtaukset rintamalla ja sen itäpuolella rytmittyvätkin vahvan eroottisilla kohtauksilla. Mutta sitten Peder kohtaa viileän kaunottaren Helle Haagan, leskeksi jääneen Valpon agentin. Onko kiinalaista filosofiaa harrastava ja itämaisia kamppailulajeja taitava majuri kohdannut vihdoinkin vertaisensa?

Anne ja Matti Hakkarainen antoivat pari viikkoa sitten videohaastattelun Facebookin Dekkariryhmässä (tallenne on siellä edelleen katsottavissa) ja kaksikkoa oli haastateltu myös uusimpaan Ruumiin kulttuuriin (3/2020) juttuun, jossa kerrottiin kirjoittajapareista. Jälkimmäisessä haastattelussa pariskunta kertoo, miten idea Peder Jangista sai alkunsa. Alun perin tarkoitus oli kirjoittaa vain yksi kirja, mutta tällä hetkellä tähtäimessä on kahdentoista kirjan kokonaisuus, jossa vähitellen edetään sotien loppuun asti.

Intohimoisina dekkarien lukijoina Hakkaraiset halusivat kirjoittaa itsekin dekkarin. Mutta koska Matti Hakkaraista kiinnostavat myös sotakirjat ja Anne Hakkaraista rakkausromaanit, lopputuloksena on trillerimausteilla tehostettu hybridi niistä kaikista.

Ainaisesta lukuruuhkasta kärsivänä sarjan kaksi seuraavaa osaa eli jo mainittu Likaista peliä ja tänä vuonna ilmestynyt Kohtalokas ystävä tulivat lukuvuoroon perätysten.

Likaista peliä -kirjassa on vetävä alku. Talvisotaa on käyty runsas kuukausi, ja vuodenvaihteen jälkeen tuntuu, että vihollinen vetää hetken henkeä. Jangin tukikohdasta lähtee ambulanssibussi kuljettamaan haavoittuneita sairaalaan Helsinkiin, ja kyydissä on lisäksi muutama lomalainen. Sairaita hoitaa matkalla lotta Maria Jaala, joka on Helle Haagan läheinen ystävä ja majuri Jangin lähetti Aulis Rasilan morsian. Lisäksi kyydissä on tiedustelun eversti Rantamala mukanaan joukko tärkeitä asiakirjoja. Matkalla bussi joutuu väijytykseen. Kuljettaja ja muut matkustajat tapetaan, mutta Maria ja eversti otetaan vangeiksi. Bussi ajetaan pois paikalta.

Kun bussin katoaminen lopulta huomataan ja jälkiä on seurattu hylätylle torpalle asti, alkavat tapahtumat vyöryä yhä kiihtyvää tahtia. Majuri Jang kokoaa nopeasti tiedustelu- ja pelastuspartion, jonka tehtävänä on noutaa vangitut rajan takaa ja aiheuttaa viholliselle mahdollisimman paljon tuhoa. Seuraa siis taas hiuksia nostattavan jännittävä retki vihollisen selustaan! Nämä kuvaukset kaikissa sotakirjoissa saavat minulle aina kylmän hien pintaan. En tajua, miten kaukopartiomiehet ja muut oikein kykenivät hommansa hoitamaan.

Jangin ryhmä päätyykin paikkaan, joka kirjaimellisesti kuhisee vihollisia, mutta onneksi rohkeat ja sitkeät miehet älykkään ja neuvokkaan johtajansa avulla keksivät pian keinot, joilla voi harventaa vastustajan miesvahvuutta tehokkaasti.

Vangiksi päätyneet lotta ja eversti eivät valitettavasti ole majurin Jangin tukikohdan ainoat murheet. Vihollinen on mitä ilmeisimmin soluttautunut myös tukikohdan sisälle, sillä joku murhaa väkeä sotatoimien keskellä. Helle Haagaa vastustajan häikäilemättömyys kylmää, ja pian hän huomaa viikatemiehen kaatavan uhrejaan yhä lähempää itseään.

Likaista peliä päättyy talvisodan päättymisen jälkeisiin päiviin. Majuri Jangin ryhmän onnistunut isku rintaman taakse on auttanut Suomea sotaponnisteluissa, mutta varsinaista lopputulemaa se ei muuttanut. Myös tukikohtaa piinannut murhaaja napataan lopussa.

Kohtalokas ystävä sijoittuu välirauhan aikaan syksyyn 1940. Tunnelma Suomessa on jännittynyt. Talvisota on päättynyt tappioon, ja merkittävä osa pinta-alasta on jouduttu luovuttamaan. Maailmansota sen sijaan jatkuu ja kiihtyy ympärillä, ja sillä on suoria vaikutuksia Suomen tilanteeseen.

Jang ja armeijan palvelukseen rauhan aikanakin jäänyt Aulis Rasila matkustavat kirjan alussa Savonlinnaan, missä heidän tiedustelupartionsa jäsen Jurvanen on joutunut putkaan syytettynä räjähdevarkaudesta. Jang ei kuitenkaan usko Jurvasen syyllisyyteen, ja herääkin epäily, että tekeillä on jokin sabotaasiyritys, jota johdetaan itärajan takaa. Todisteita ei kuitenkaan vielä saada kokoon riittävästi, joten Jurvanen joutuu jäämään nimismiehen hoteisiin.

Peder Jangin ja Helle Haagan välit ovat suorastaan jäiset. Majuri ei ole saanut yhteyttä Helleen puoleen vuoteen, vaikka yritys on ollut kova. Majuri määrätään matkustamaan Saksaan tapaamaan korkeaa saksalaista johtoporrasta, ja Helle määrätään hänen mukaansa sihteerin peiteroolissa. Vastahakoinen Helle taipuu pakon edessä, mutta houkutus päästä paikan päälle selvittelemään aviomiehen kuolemaan liittyviä olosuhteita pehmittää hänen vastarintansa.

Juuri ennen matkalle lähtöä Jang törmää rohkeasti käyttäytyvään kaunottareen, joka antaa ymmärtää olevansa yksi Jangin entisistä rakastajattarista. Jang ei kuitenkaan kuolemakseenkaan muista, kuka nainen voisi olla. Naisen tuttavallinen käytös ei jää Helleltäkään huomaamatta. Harmikseen tämä toteaa, ettei ole kaikesta huolimatta pystynyt karistamaan Jangia mielestään.

Kohtalokas ystävä on episodimaisempi kuin kaksi edeltävää sarjan osaa. Rauhan aika on selvästi kaikista vakoilu- ja sabotöörikuvioista huolimatta hankalampi miljöö toimintatrillerille. Saksan matkan kohokohdaksikin jää vähän laimeasti Hellen aviomiehen salaisuuden paljastuminen. Todelliset vaarat uhkaavat seuruetta taas täällä koto-Suomessa, ja hetkeksi jännitys tiivistyykin entiseen malliin syrjäisen maatilan liepeillä, mutta aiempien osien mielikuvitukselliset juonet eivät saa nyt vertaistaan jatkoa.

Koska taistelutoimintaa on nyt aiempaa vähemmän, sivuja on ollut varaa käyttää enemmän erilaisten ihmissuhdekuvioiden setvimiseen ja lakanatkin saavat välillä melkoisen kuumaa kyytiä. Ainakin sarjan henkilöt entuudestaan tuntevalle tarina on edelleen viihdyttävä, vaikka jännityksen suhteen odotukset eivät tällä kertaa aivan täyttyneetkään. 

Majuri Jang -sarjan osat voi lukea epäjärjestyksessä ja sarjan voi aloittaa mistä osasta tahansa, sillä jokaisessa kirjassa on itsenäinen juonikuvio, joka ratkaistaan. Keskeisten henkilöiden elämät tietysti etenevät kirja kirjalta.

A. M. Frost: Likaista peliä
Bazar 2019. 414 s.

A. M. Frost: Kohtalokas ystävä
Aula & Co 2020. 419 s.


Arvostelukappaleita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti