perjantai 6. marraskuuta 2020

Terhi Kokkonen: Rajamaa

 


Iltalehti otsikoi 11.3.2020: ”Superyllätys! Terhi Kokkonen kirjoitti kirjan – ex-rakas suunnitteli kannen.” Tosin huomasin tämän sokeeraavan uutisotsikon vasta nyt, kun ryhdyin kirjoittamaan omaa juttuani Terhi Kokkosen esikoisromaanista Rajamaa. Tilanne paljastaa aika paljon oman yleissivistykseni suuntautumisesta. En nimittäin tunnistanut Terhi Kokkosen nimeä enkä osannut yhdistää häntä Ultra Bra -yhtyeeseen ja Scandinavian Music Groupiin. Ex-rakkaan henkilöydenkin kurkkasin kirjan takaliepeestä (Joel Melasniemi). Mutta millään tällä ei ole lopulta merkitys. Kirja on tärkein juttu minulle. 

Kustantaja Otava kuvailee Rajamaata trillerimäiseksi teokseksi, jossa ”Twin Peaks kohtaa Nukkekodin.” ”Rajamaa on vahvatunnelmainen, psykologinen romaani ihmisistä poikkeusolosuhteissa. Se pitää lukijan pihtiotteessaan ja lähettää kylmiä väreitä sivu toisensa jälkeen.”

Tällä evästyksellä lähdin Rajamaata lukemaan, ja melko pian olin jokseenkin hämmentynyt. Loppuun päästyäni tulin siihen tulokseen, että Rajamaa on oikein hyvä psykologinen romaani, jossa (ehkä) on kyse rikoksesta, jopa useammasta, mutta trillerimäisenä rikosromaanina sitä ei välttämättä kannata lähteä lukemaan, ei edes psykologisena trillerinä. Viittauksen Nukkekotiinkin ymmärrän, sillä ennen kaikkea Rajamaa on romaani eräästä avioliitosta.

Karo ja Risto ovat palaamassa Lapin-lomaltaan, kun heidän autonsa suistuu tieltä. Pariskunta selviää vähäisin fyysisin vammoin, mutta sokki on tietysti kova. Auto romuttuu, ja he joutuvat hakeutumaan tilapäismajoitukseen läheiseen luksushiihtokeskus Arctic Mirageen (yhden yön hinta mökkimajoituksessa on 700 euroa!). Karo alkaa pian muistaa, että onnettomuuspaikalta ajoi pois tummansininen lava-auto, mutta Riston ja poliisin mielestä tiellä ei tapahtumahetkellä ollut muita autoja.

Yksi yö muuttuu vähitellen melkein viikoksi. Risto ei ole halukas lähtemään eikä riisumaan niskatukeaan. Karolla olisi Helsingissä töitä, mutta hiihtokeskuksen lääkäri määrää mielellään nenänsä murtaneelle naiselle sairauslomaa. Miksipä ei voisi jäädäkin pariksi päiväksi hiihtämään? Samalla Karo voisi yrittää selvittää lava-auton omistajan nimeä ja tivata tältä selitystä onnettomuuspaikalta poistumiseen.

Kokkonen avaa tapahtumia myös hiihtokeskuksen henkilökuntaan kuuluvan vastaanottovirkailija Sinikan ja lääkäri Martin kautta. Kumpikin on päivien kuluessa tekemisissä niin Karon kuin Ristonkin kanssa, mutta heidän omien elämiensä solmuja sivutaan oikeastaan enemmän. Karon ja Riston avioliiton kipukohtia ja dynamiikkaa Kokkonen avaa vähitellen ja palan kerrallaan. Niistä paloista lukija saa koota palapelin, jonka viimeisten palojen loksahdettua kohdilleen vasta paljastuu, mitä kuva itse asiassa esittää.

Terhi Kokkonen: Rajamaa
Otava 2020. 191 s.
Äänikirjan lukija Terhi Kokkonen, kesto 4 h 24 min.


Arvostelukappale, äänikirja Suomalainen Plus -kokeilujakso.

Terhi Kokkosen Rajamaa on yksi kymmenestä teoksesta, jotka ovat  Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkintoehdokkaina v. 2020

1 kommentti:

  1. Minusta tämä oli kummallisen sekava kirja. En pitänyt lainkaan. Väkisin kahlasin läpi kun oli oikein kirjallisuuspalkinnon voittanut ja yritin löytää siitä jotakin ideaa.
    Esim. Anna Soukalovan esikoinen Mitä männyt näkevät olisi ilman muuta ansainnut palkinnon ennemmin kuin Rajamaa.

    VastaaPoista