Sivut

perjantai 25. kesäkuuta 2021

Mikko Kalajoki: Velkakirja




Mikko Kalajoki nappasi toisen palkinnon Otavan, Otavan Kirjasäätiön ja tuotantoyhtiö Dionysos Filmsin rikosaiheisessa kirjoituskilpailussa Rikos 2019 ’Kipupiste’-nimisellä käsikirjoituksella, joka ilmestyi aivan hiljattain Velkakirja-nimisenä. Kilpailun voitti A. M. Ollikaisen Kontti, ja kolmanneksi tuli Tommi Laiho Uhanalaisillaan.

Palkintoraati perusteli valintaansa näin:

”Kipupiste on tiivis ja intensiivinen, sysimustan huumorin leikkaama trilleri. Pakkomielteisen nuoren naisen ja hämäriin bisneksiin ajautuvan urheiluvälinekauppiaan epätodennäköinen suhde kylvää jälkeensä niin henkistä kuin aineellista tuhoa, eikä ruumiiltakaan vältytä. Kuka lopulta pettää kenet, ja kenestä lopulta tulee murhaaja ja kenestä uhri? Kielellisesti vivahteikas kerronta vie lukijaa suvereenisti näkökulmahenkilöstä toiseen ja ammentaa vastaansanomattoman tarkkanäköistä komiikkaa niin urheilumaailmasta, perhe-elämästä kuin pikkugangsterien yhteentörmäyksistä.”

Velkakirja alkaa, kuten kunnon dekkarin tai jännitysromaanin pitääkin, eli mennään suoraan asiaan. Prologi alkaa oivallisesti:

”Ruumis makasi huurteisessa kaislikossa toinen poski puoliksi vedessä.”

Seuraavalla sivulla paljastuu, että ruumis on Reijo Härmistön. Hänellä on kaulassaan siisti reikä, joka mitä ilmeisimmin on aiheuttanut hänen kuolemansa.

Ruumis löytyy isänpäivän aamuna. Lyhyen prologin jälkeen palataan ajassa taakse päin selvittämään, miten urheiluvälineyrittäjä ja perheenisä Reijo on päätynyt kaislikkoon reikä kaulassaan. Kuka hänet tappoi ja miksi?

Nopeasti käy ilmi, että murhaajaehdokkaista ei todellakaan ole pulaa. Reijolla on ollut sivusuhde opiskelijatyttö Pihlan kanssa, joka on tullut raskaaksi. Pihla ei ole kuitenkaan saanut kerrotuksi raskaudestaan Reijolle, vaan on ryhtynyt säännöllisesti stalkkaamaan Härmistöjen kotia iltaisin. Pihlalla ei selvästikään ole kaikki hyvin, ja ihan syystäkin hän käy terapiassa. Siellä hän on tutustunut Teemuun, suunnilleen ikäiseensä poikaan, joka on ihastunut häneen. Pihlan äitisuhde on vaikea ja traumaattinen.

Reijo pyörittää urheiluvälinebisnestä omien nuoruusvuosien aktiivisten yleisurheiluaikojensa verkostojen avulla. Kauppa ei kuitenkaan oikein enää suju. Se on harmi, sillä Reijon vaimolla on erittäin kallis maku, eikä Reijossa ole miestä kertomaan totuutta bisneksistään vaimolleen. Niinpä hän on tullut ottaneeksi vähän epäilyttävää lainaa puolalaiselta yrittäjältä. Harmillisesti lainat ovat nyt erääntymässä. On keksittävä jotain uutta. Sattumalta Reijo törmää nuoruudenystäväänsä Pasi Vähäkaitaan eli VK:hon, jolla on oivallinen idea Reijon rahatilanteen parantamiseen.

Velkakirja on alaotsikoitu romaaniksi. Itse määrittelisin sen veijaridekkariksi, sillä vaikka Reijolla on vakavia ongelmia, joita hän ei pysty ratkaisemaan, kuten lukija prologin perusteella hyvin tietää, tarinassa on vahva (tragi)koominen sävy. Reijo ei todellakaan ole mikään ammattirikollinen, eikä VK:sta ole kiperissä tilanteissa sanottavammin apua, jollei lihasvoimaa lasketa. Muutamat kohtaukset kiertyvät suorastaan absurdeiksi.

Juoni on punottu oivallisesti. Murhaajaehdokkaita tosiaan suorastaan vilisee, eikä loppuratkaisua osannut odottaa. Lisäksi siihen on vielä kiedottu yksi mojovahko bonusyllätys!

Vertailu ei ole reilua, mutta kieltämättä mieleen tulivat ainakin Antti Tuomaisen ja Mikko-Pekka Heikkisen mustan huumorin sävyttämät jännitysromaanit. Sanon tämän siis ihan vilpittömänä kehuna, jona se ymmärrettäköön.

Mitä ilmeisimmin Rikos 2019 -kirjoituskilpailu kannatti järjestää! Kärkikolmikko on nyt luettu ja erinomaiseksi havaittu.

Mikko Kalajoki: Velkakirja
Otava 2021. 320 s.
Äänikirjan lukija Paavo Kerosuo, kesto 7 h 33 min.

Arvostelukappale. Äänikirja BookBeat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti