Sivut

torstai 20. heinäkuuta 2023

Siru Aura: Myötäjäiset

 


Siru Auran romaani Myötäjäiset sopii kaikin tavoin erinomaisesti #naistenviikko2023-teemaan. Se lukeutuu ehdottomasti myös tämän kesän aikana lukemieni kirjojen parhaimmistoon. Romaanina se on suoranainen runsaudensarvi, josta voi ammentaa vaikka mitä. Päällimmäisinä anteina minulle ovat todellinen syväsukellus vieraaseen kulttuuriin eli Intiaan sekä naisen aseman moninainen avaaminen. Myötäjäiset häkähdytti, sai tuntemaan raivoa, myötätuntoa ja toivoa, kosketti ja viihdytti.

Upeakantinen romaani on seissyt arvostelukappalepinossani luvattoman pitkään, mutta olen todella iloinen, että tartuin siihen nyt. Oli juuri sopiva hetki uppoutua kiehtovaan miljööseen ja mielenkiintoiseen uuteen maailmaan romaanin päähenkilöiden matkassa. Teoksen tapahtumapaikkana on miljoonakaupunki Bangalore, ja sen tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2000. Aura on hyvin tavoittanut lähimenneisyyden, jossa netti ei ollut vielä jokaisen taskussa ja jossa kaukopuhelu Intiasta Suomeen maksoi pienen omaisuuden.

Päähenkilöitä Myötäjäisissä on kolme. Bangalorelaisen Taarinin isä on rakennusmies ja äiti hoitaa lapsia ja kotia. Lapsia on vain kaksi, Taarini ja häntä viisi vuotta nuorempi sisko Agira, joka on juuri päättämässä lukiota. Sen pidemmälle isä ei suostu tyttäriään kouluttamaan, vaikka erityisesti Taarini haluaa elämältään jotain muuta kuin intialaisilla naisilla on ollut tapana saada. Hän haluaa siistin ja hyväpalkkaisen työn, kenties kansainvälisen uran, jopa sillä hinnalla, että jäisi naimattomaksi ja vaille omaa perhettä. Suunnitelma onkin vihdoin toteutumassa, mutta sitten tulee kosinta, joka pilaa ja muuttaa kaiken.

Suomalainen Anu saapuu Bangaloreen tekemään kenttätutkimusta ja keräämään aineistoa väitöskirjaansa, jonka on tarkoitus käsitellä sitä, miten myötäjäiset kieltävä laki on vaikuttanut intialaisten naisten asemaan. Anu on kolmekymppinen erityisherkkä ylisuorittaja, kuten hänen avopuolisonsa Markus häntä kuvaili kiivastuessaan kuultuaan Anun päätöksestä ottaa työvapaata ja lähteä puoleksi vuodeksi yksin Intiaan. Pariskunta oli ennen Anun matkaa yrittänyt epätoivoisesti mutta turhaan lasta.

Kolmas ääni romaanissa on Naisten talon johtaja ja naisjärjestön aktivisti Rathamma, joka osaltaan yhdistää Anun ja Taarinin tarinat. Rathamman osuuksia on selvästi toisia naisia vähemmän, ja hän jääkin etäisimmäksi henkilöksi.

Anun kautta lukija pääsee seuraamaan todellista kulttuurien yhteentörmäystä. Hän on luonteeltaan tarkka suunnittelija ja perfektionisti, eikä se todellakaan tiedä hyvää Intiassa. Juuri mikään ei tunnu menevän niin kuin Anu on suunnitellut. Haastateltavia tuntuu olevan mahdotonta löytää, ja yhtä vaikeaa on päästä tilanteisiin, joissa voisi tarkkailla intialaisten naisten arkea ja tehdä siitä havaintoja. Tilanne alkaa käydä yhä rankemmin Anun voimille, ja kun unta ei enää saa, alkaa mielenterveyskin uhkaavasti horjua. Yhtään ei auta, että Anu kärsii myös muun muassa pahasta huijarisyndroomasta.  

Siru Aura sai Myötäjäisistä Suomen Antropologisen Seuran Vuoden antropologinen teko -palkinnon vuonna 2022. Seura perustelee valintaa muun muassa sillä, että se on ensimmäinen romaani, jonka päähenkilö on suomalainen antropologi. Aura tietää, mistä kirjoittaa, sillä hän on koonnut aikanaan oman väitöskirjansa aineistoa kenttätutkimuksen avulla Intiassa. Kokemukset ovat aidon tuntuisina suodattuneet fiktiivisen romaanin sivuille, ja nautin Anun työn kuvauksen lukemisesta kovasti, vaikka (tai koska?) työ tuntui lähinnä painajaismaisesti takkuavan.

Myötäjäisillä tarkoitetaan siis Intiassa varallisuutta, jonka morsiamen vanhemmat maksavat sulhaselle, kun avioliitto solmitaan. Käytännöllä on pitkät perinteet, ja se on kiinteä osa intialaista kulttuuria ja yhteiskuntaa. Sen on siis kuitenkin ajateltu olevan niin vahingollinen tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden kannalta, että se on kielletty lailla. Laki ei kuitenkaan ole onnistunut kitkemään käytäntöä ja sen lieveilmiöitä perinteitä kunnioittavan kansan keskuudesta. Romaanissa Taarinin sisar Agira avioituu vanhempiensa suostumuksella miehen kanssa, joka ei pyydä myötäjäisiä. Vanhemmat kuitenkin järjestävät parille hienot ja kalliit häät.

Pian Agira kertoo miehensä alkaneen sittenkin vaatia myötäjäisiä jälkikäteen. Tämä kuulostaa pelottavalta, sillä monesti tällaisissa tapauksissa vaimoa kohtaa niin sanottu keittiökuolema eli esimerkiksi kaasulieden ja kerosiinin aiheuttama onnettomuus, mikä oikeasti tarkoittaa yksinkertaisesti murhaa. Mies on sen jälkeen taas vapaa solmimaan uuden, toivottavasti tuottoisamman avioliiton.

Myötäjäisissä seurataan vuoroin Anun tutkimusjakson etenemistä kaikkine ongelmineen, iloineen ja pettymyksineen ja Taarinin omituista avioliittoa. Sattuma heittää naiset vierekkäisiin asuntoihin, mutta he eivät moneen kuukauteen ole toistensa kanssa tekemisissä, vaikka ovat kyllä tietoisia toisistaan. Lukija saa seurata, millaisia virhepäätelmiä ja harhaanjohtavia tulkintoja he tekevät toisistaan. Vähitellen romaaniin muodostuu myös eräänlainen jännitysjuoni, jossa erilaisten tahattomien yhteensattumien ja kulttuurierojen aiheuttamien väärinymmärrysten (ja Anun naiiviuden) seurauksena päädytään lopulta useampaankin katastrofiin.  

Siru Aura on kirjoittanut kansien väliin nautittavan teoksen, jossa kuvataan rehellisesti monenlaisia vaikeita ja kipeitä asioita, mutta joka kaikesta huolimatta on perussävyltään lämmin ja toiveikas. Kaikki ei pääty onnellisesti, mutta moni asia lopulta myös ratkeaa ainakin positiivisesti.

Anu ja Taarini ovat kokonaisia, aitoja ihmisiä, joihin romaanin mittaan ehtii kiintyä. Erityisesti Anussa on paljon tuttua, ja olisin moneen kertaan halunnut päästä puhumaan hänen kanssaan. Järjetön stressaaminen ja ylikontrollointi on koitua hänen kohtalokseen, ja vaaran merkit ovat jo hyvissä ajoin nähtävissä. Olisin niin halunnut pysäyttää hänet! Taarini on myös erittäin mielenkiintoinen henkilö, vaikka hänen kaikkia motiivejaan on vähän vaikeampi tajuta. Kulttuuriero on niin valtava. Mutta Myötäjäiset on oivallista lääkettä tähän. Nyt ehkä taas hitusen paremmin ymmärrän, että kaikki eivät todellakaan elä samanlaista elämää kuin me täällä.

Suosittelen kirjaan tarttumista lämpimästi!

Siru Aura: Myötäjäiset
Stresa 2022. 288 s.
Kansi Mia Selin.


Arvostelukappale.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti