Eilisen Helsingin Sanomien (HS 1.6.2011) kulttuurisivujen pääjuttu koostui useasta kirjoituksesta, jotka oli tehty julkisten avoimien tietolähteitten pohjalta HS Open -tilaisuudessa. Jutuissa pohditaan mm. kliseisimpiä kirjojen aiheita ja henkilöitä, kirjojen pidentymistä sekä vain yhden kirjan julkaisevien kirjailijoiden määrän kasvua. Havainnollistamassa on monenlaista grafiikkaa.
Eniten minua kiinnosti lyhyt juttu kirjastojen suosituimmista kirjoista. Jutusta käy ilmi, että mitään selkeitä tilastotietoja ei ole lainausluvuista käytettävissä, mutta koottujen tietojen perusteella kuitenkin saatiin aikaan seuraava lista:
Kymppikärjen kirjailijoista ainoa, jonka tuotantoa en ole lukenut, on Stephenie Meyer. Yksittäisten kirjojen listalta lukematta ovat Pulkkisen Totta ja Rimmisen Nenäpäivä. Nämäkin ovat jo hyllyssä itselle hankittuina, joten asia korjautuu ennemmin tai myöhemmin.
Toisaalta olen itseeni tyytyväinen: seuraan aikaani ja luen sitä kirjallisuutta, josta kirjoitetaan ja puhutaan. Toisaalta herää epäilys: olenko todellinen tylsimys ja tavis, joka ei löydä luettavaa itsenäisesti vaan seurailee muiden esimerkkiä?
Miten mahtaa olla muiden blogistien lukuvalintojen laita? Seuraatteko valtavirtaa?
En sitten tiedä pitäiskö minun olla huolissani siitä, etten seuraa aikaani, ainakaan kunnolla,sillä minä olen lukenut noista kirjailijoista vain neljää: Oksasta, Lehtolaista (tosin vain vanhempaa tuotantoa), Westötä ja Pulkkista. Vakavasti ottaen, en ole huolestunut itsestäni (enkä usko että sinunkaan kannattaa olla). Kirjallisuuden tulvassa on pakko tehdä valintoja, jotka ovat itselle mieluisimpia, sillä kaikkea ei millään ehdi lukemaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei seuraisi keskustelua tai hankkisi informaatiota muulla tapaa niistä asioista, jotka itseä kiinnostavat. Luetaan ylpeästi sitä, mistä itse pidämme.
VastaaPoistaJa hauskaa että nostat keskusteluun tällaisia aiheita.
Katsoin ihan samaa artikkelia ja hymyilytti. Varsinkin romaanin nimi Mies on ja ei ole oli minusta kaiken huipentuma. Ilmeisesti nimi oli koottu sanoista, jotka esiintyvät useimmiten kirjojen nimistössä. Hih. Mietin jo juonta kyseiselle romaanille. Hamletiinhan tässä viitataan ja vahvasti.
VastaaPoistaSuosituimpien listalla oli kirjoja, joita olen lukenut ja kirjoja, joita luultavasti en tule lukemaan. Neljä nimistä oli sellaisia, että olen jo lukenut, kuutta en edes aio lukea. Kirjaston listalla tilanne on toisinpäin.
Edelleen bloggerissa tämä vika tiettyjen sivujen kanssa...
Kirjoitti Valkoinen kirahvi
Osaksi valtavirtaa, osaksi jotain ihan muuta, kiinnostavia kirjoja on niin monenlaisia. :) Ihan kuuminta valtavirtaa näytän lukevan noiden listojen perusteella aika vähän, sillä luettuina ovat ainoastaan Tuhat loistavaa aurinkoa ja yksi Remes, ja ainut jonka lisäksi olen näillä näkymin aikeissa lukea on Puhdistus.
VastaaPoistaTuo HS:n juttukokonaisuus kuulostaa kyllä kiinnostavalta, täytynee käydä kirjastossa lukemassa! Mukavaa tosiaankin että nostat näitä esiin! :)
Kiva postaus :)!
VastaaPoistaTuo artikkeli oli kyllä aikamoista hömppää, loppuun oli vielä pyydetty Tervo kehumaan romaaniaan, että siitä jalöytyy kaikki nämä ainekset, mutta ei kliseisesti :). Jaanan lailla vähän huolestuin, kun olen lukenut kymmenen kärjessä -kirjailijoista vain Lehtolaiselta teoksia kokonaan, Westön Missä kuljimme kerran ja Pulkkisen Rajan olen aloittanut. Kymmenestä suosituimmasta teoksesta en ole lukenut ainuttakaan, mitä tosin selittää sekin, että kun ne kerran ovat niin suosittuja kirjastossa, en ole saanut niitä käsiini :)
Puhdistuksen aion vielä joskus lukea, ehkä Tottan ja Parvekejumalatkin.
Taidan haahuilla jossain menneissä vuosissa, sillä kirjailijoiden listalta olen lukenut vain kahta, Meyeriä (psst. Stephenie, toimittajat onnistuvat aina kirjoittamaan sen väärin) ja Pulkkista. Hosseini odottaa vielä kirjahyllyssä oikeaa hetkeä. Kirjoista tuttuja ovat Totta, Ei kiitos ja Nenäpäivä.
VastaaPoistaToisaalta joskus vuosi sitten omalla kohdallani molemmat listat olisivat näyttäneet luultavasti nollaa. Kirjablogien kautta olen kiinnostunut paljon enemmän uutuuksista, etenkin suomalaisista.
Mukava blogi, jäin lukijaksi! :)
Janninna, kiitos, korjataan virhe ja tervetuloa lukijaksi!
VastaaPoistaKiinnostava aihe!
VastaaPoistaKoska luen erittäin vähän dekkareita, listan kirjailijoista ei ole minun lukemistossani Remes, Lehtolainen, Pakkanen, Marklund eikä Larsson. Myös Meyers lasketaan pois. Mitä jää :-D?
Remekseltä olen tosin lukenut Ruttokellot, joka ei ollut ollenkaan minun kirjani. Marklundilta taas luettuna on Helvetissä on erityinen paikka naisille jotka eivät auta toisiaan, joka on jotakin ihan muuta kuin dekkari. Pakkanen oli kerran lukupinossa, mutta lähti siitä avaamatta eteenpäin. Pitäisiköhän kokeilla välillä jotakin dekkariakin vaikka vain vaihteluna ja itseään sivistääkseen? :-)
Paljon kertoo kansan lukutottumuksesta muuten tuo dekkaristien ylivalta! En taida olla valtavirtaa...
Hauska aihe :) Omia tottumuksia on mukava ruotia, ja huomaan tässä itsekin olevani aika valtavirtaa.
VastaaPoistaKirjailijoista olen tutustunut 8/10 (tosin Marklundilta minäkin vain tuohon Helvetissä on erikoinen paikka jne., jonka Paula yllä mainitsi). Kotimaisten dekkareiden kohdalla onkin melkoinen aukko sivistyksessä ylipäänsä, joten Pakkanen ja Lehtolainen ovat lukematta. Remekseltä luin kerran yhden kirjan, sai olla ensimmäinen ja viimeinen laatuaan :)
Kirjoissa suhde onkin huonompi, 5/10. Nenäpäivä on lisäksi hyllyssä, mutta Lehtolainen, Snellman ja Härkönen eivät juuri kiinnosta. Mutta olen kyllä seurannut "kirjallista" aikaani paremmin viimeiset ehkä neljä vuotta, joina olen tavalla tai toisella työskennellyt kirjojen parissa, ennen luin aika vähän mitään hittikirjoja.
Jännä muuten, että luetuimpien listalla on tuon Larssonin trilogian viimeinen eikä ensimmäinen osa. Luulisi, että ensimmäistä osaa nyt lainattaisiinkin eniten, ja viimeisen lukisivat vaan ne, jotka on siitä muutenkin innostuneet.
Mielenkiintoinen aihe tosiaan! Minä olen lukenut tuolta valtavirtalistalta aika paljon, mutta eihän se kaikkea kerro (eihän?): jos lukee paljon ja on suht koht yleinen kirjamaku, niin on varmasti tutustunut valtavirtakirjoihin jo yleisestä mielenkiinnosta, mutta on lisäksi lukenut muutakin.
VastaaPoistaValtavirtalistalla on kyllä myös pari kirjailijaa/kirjaa, joita en ole lukenut enkä todellakaan aiokaan. Vähän kapinallista löytyy minustakin. ;)
Tutultahan nuo listat vaikuttavat, kirjailijoista kaikki muut paitsi Riikka Pulkkinen ja Stephanie Meyer ovat lukematta, kirjojen listalta minulta on lukematta myös Nenäpäivä. Näiden kohdalla tuntuu että ne eivät vain ole minun juttuni. Taistelen siis ainakin vähän virtaa vastaan...
VastaaPoista